Πατριαρχεία

Ρωσική παρέμβαση για το θέμα των σχισματικών των Σκοπίων και στήριξη στους Σέρβους

Την στήριξη της Ρωσικής Εκκλησίας στο Σερβικό Πατριαρχείο εξέφρασε το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάσμκ Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου,μιλώντας για το επίκαιρο ζήτημα του μη κανονικού καθεστώτος της "Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας" υπογραμμίζοντας τη σημασία του ρόλου της Σερβικής Εκκλησίας.

Η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της σχισματικής Μακεδονικής Εκκλησίας που επιδιώκει επί του παρόντος αναγνώριση από τις κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι "αδιανόητη χωρίς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας", δήλωσε ο μητροπολίτης.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διευθέτηση του εκκλησιαστικού ζητήματος της«μακεδονικής» εκκλησίας πρέπει να επιλυθεί εντός του κανονικού πλαισίου και είναι αδιανόητο να μην ληφθεί υπόψη η ηγεσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την οποία «η Μακεδονική Εκκλησία», αποχώρησε πριν από 50 χρόνια », τόνισε.

Στις 9 Νοεμβρίου η "Μακεδονική Εκκλησία" έστειλε επιστολή στη Βουλγαρική Εκκλησία ζητώντας την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας και ζητώντας από τους Βούλγαρους να μεταφέρουν τους "Μακεδόνες" κάτω από την φτερούγα τους ως «Μητέρα Εκκλησία» και να εκπροσωπούν την επιθυμία τους για κοινωνία και αυτοκεφαλία προς τις άλλες κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Το ζήτημα περιπλέκεται από το γεγονός ότι η "Μακεδονική Εκκλησία" αποκόπηκε ως ξεχωριστό σώμα από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, της οποίας ήταν αυτόνομο μέλος, το 1967. Η δήλωση του Ιλαρίωνα αντανακλά τα συναισθήματα τόσο της Σερβικής όσο και της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος εξέφρασε την ανησυχία του για την απόφαση της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να υιοθετήσει την υπόθεση για την κανονικότητα και την αυτοκεφαλία της σχισματικής "Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας". Η Σερβική Ιερά Σύνοδος στις 27 Νοεμβρίου, δήλωσε ότι «εκπλήσσεται από την απόφαση του Βουλγαρικού Πατριαρχείου» και ότι «ελπίζουν ότι η Σύνοδος στη Σόφια θα τηρήσει την κανονική τάξη, δεδομένου ότι η Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη (Vraniskovski) είναι η νόμιμη κανονική Εκκλησία της Μακεδονίας και αυτό αναγνωρίζεται ακόμη και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. "

Στο πλαίσιο της απόφασης της Βουλγαρικής Εκκλησίας να αναλάβει το ρόλο της "Μητέρας Εκκλησίας" της "Μακεδονικής Εκκλησίας", η Ελληνική Ιερά Σύνοδος εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το γεγονός ότι η Βουλγαρική Εκκλησία παρεμβαίνει στη δικαιοδοσία μιας άλλης Τοπικής Εκκλησίας, δηλαδή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, από την οποία αποκόπηκε η "Μακεδονική Εκκλησία".

Από την πλευρά του ο Βούλγαρος Πατριάρχης Νεόφυτος δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει «συναίνεση στα βασικά ζητήματα για τη μελλοντική ενότητα» με την Ορθόδοξη Εκκλησία της πΓΔΜ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ