Εκκλησία της Ελλάδος

Οι Μανιάτες κρατούν μανιάτικο στην ηγεσία της Εκκλησίας: Λι-Μάνη της αγωνίας! Τι θα γίνει με τον νέο Μητροπολίτη;

Τι κι αν ο νέος Μητροπολίτης Μάνης όπου σταθεί κι όπου βρεθεί δηλώνει πως στην καρδιά του πλέον αισθάνεται Μανιάτης, η μητροπολιτική του περιφέρεια παραμένει ανάστατη 20 μέρες μετά την εκλογή του.

Τα γεγονότα με τις διαδηλώσεις στο συνοδικό μέγαρο που ακολούθησαν την εκλογή Χρυσόστομου και όχι του ευνοούμενου από το πλήθος Αρχιμανδρίτη Συμέων, έχουν και συνέχεια.

Οι Μανιάτες φαίνεται πως το κρατούν...μανιάτικο στην ηγεσία της Εκκλησίας.

Η τελευταία Ιεραρχία είχε “ιερωνυμικό” χρώμα αφού εξελέγη Μητροπολίτης Μάνης ένας εκ των στενών συνεργατών του.

Ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου μπορεί να είναι άξιος κληρικός, πλην όμως δεν ήταν το “παιδί του λαού”… Αυτού του λαού που με πρωτοφανείς για τα εκκλησιαστικά δεδομένα συγκεντρώσεις διαμαρτυρήθηκε έντονα έξω από το Συνοδικό Μέγαρο σε ένα …άλλου είδους αντι-Ιερωνυμικό συλλαλητήριο.

Κι ας κατέβηκε να τους καθησυχάσει ο “εκλεκτός” τους Αρχιμανδρίτης Συμέων, ο οποίος σε όλη την ιστορία έχει διατηρήσει άψογη στάση.

https://www.youtube.com/watch?v=1pEOx7YcJUU

Και δεν είναι το πρωτεύον το γεγονός ότι διαμαρτυρήθηκε μια τοπική κοινωνία στην Μονή Πετράκη αλλά η πασιφανής διαπίστωση της αδυναμίας των διοικούντων την Εκκλησία που άφησαν να γίνει κάτι τέτοιο έχοντας μάλιστα πάρει το μήνυμα από τις αφίσες έξω από το κτίριο εκείνες τις μέρες. Και πλέον το πρόβλημα δεν φαίνεται να λύνεται.

Έχουμε μια Μητρόπολη με έναν Ιεράρχη που απορρίπτεται από το ποίμνιό του. Όχι γιατί δεν είναι άξιος, αλλά για λόγους τοπικισμού. Και αυτό είναι πολλαπλασίως σοβαρότερο.

Οι κάτοικοι της Μάνης αντιδρούν στην εκλογή του Χρυσοστόμου Παπαθανασίου, ενώ μαζί με τους κατοίκους έχουν ταχθεί και πρόσωπα από την πολιτική ή την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως ο δήμαρχος Μάνης και ο βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Δαβάκης.

Η πολιτική πλευρά του πράγματος φάνηκε και από την παρέμβαση από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αναλυτικά η επιστολή που απέστειλε στους κατοίκους και τους φορείς της Μάνης ανέφερε:

“Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Από την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, η ιστορική μας Μητρόπολη Μάνης, απέκτησε έναν νέο και άξιο Ποιμενάρχη στο πηδάλιο της.

Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς, τον νέο μας Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο (Παπαθανασίου), για την εκλογή του, από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ύστερα από την εικοσαετή διακονία του πολυσεβάστου μακαριστού Μητροπολίτη μας, κυρού Χρυσοστόμου (Κορακίτη), πιστεύω ακράδαντα ότι ο νέος Μητροπολίτης, θα συνεχίσει, όπως και ο προκάτοχος του, να υπηρετεί το μανιάτικο ποίμνιο, με υπευθυνότητα, ενωτική διάθεση και χριστιανική αγάπη.

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, ο οποίος έχει στο βιογραφικό του λαμπρές ακαδημαϊκές περγαμηνές, σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και μεγάλη εμπειρία στα θέματα της εκκλησιαστικής διοίκησης, είναι ένας άξιος, εργατικός και σεμνός ιεράρχης.

Θέλω να απευθύνω έκκληση σύνεσης, ψυχραιμίας και ενότητας, προς όλους τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες μου, επειδή οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουμε όλοι μαζί, ενωμένοι και αγαπημένοι, τον νέο μας Μητροπολίτη, βάζοντας στην άκρη, προσωπικές γνώμες ή συμπάθειες, και να σταθούμε αρωγοί στη δράση που θα αναπτύξει, για το καλό της μητροπολιτικής μας περιφέρειας.

Παράλληλα, θέλω να συγχαρώ και τους έτερους υποψήφιους της αρχιερατικής εκλογής, οι οποίοι τυγχάνουν Μανιάτες στην καταγωγή: τον Πρωτοσύγκελο Αρχιμανδρίτη Συμεών Λαμπρινάκο, της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης, που έχει προσφέρει πάρα πολλά, με τη σεμνότητα, την τιμιότητα και τη βαθιά αγάπη του στο μανιάτικο λαό, όπως και τον Πρωτοσύγκελο Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Ψωίνο της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, κληρικός διακριθείς για το εκκλησιαστικό ήθος ,τη σοβαρότητά,την αγάπη και την νοσταλγία του για την Μάνη.

Όλοι εμείς, οι Μανιάτες, μετά τη σεμνή τελετή χειροτονίας, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, αναμένουμε με μεγάλη χαρά και προσδοκίες, την επικείμενη ενθρόνιση του Μητροπολίτη Χρυσόστομου, στο Γύθειο, και πιστεύω ότι τόσο ο λαός της Μάνης, όσο και η ιεραρχία της Ιεράς μας Μητρόπολης, θα τον αγκαλιάσει με αγάπη, κατατοπίζοντας τον για όλα, τα πνευματικού, κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα ζητήματα του ιστορικού μας τόπου.

Εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να δίνει υγεία, δύναμη και μακροημέρευση στο νέο Μητροπολίτη και εύχομαι όλοι εμείς, οι Μανιάτες, να συμπαρασταθούμε ενεργά, στο θεάρεστο πνευματικό έργο, που πρόκειται να αναλάβει”

ΤΟ ζήτημα πλέον είναι τι θα γίνει μέχρι την ενθρόνιση. Υπενθυμίζεται πως με επιστολή τους 30 πολίτες της Μάνης ζητούν από τον Δήμαρχο να απέχει από την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μάνης.

Στην επιστολή, που πάντως προηγείτο της εκλογής , αναφέρονταν τα εξής:

« Εκλογή νέου Επισκόπου Μάνης»

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Οι πάρα κάτω υπογράφοντες, Δημότες του Δήμου Ανατολικής Μάνης, με την επιστολή αυτή επιτρέψτε μας να σας γνωστοποιήσουμε τα παρακάτω:

1. Με έκπληξη μας διαπιστώσαμε ότι σε όλη τη Μάνη κυκλοφορεί ότι ο νέος Μητροπολίτης που θα εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο στις 7- 8 Φεβρουαρίου 2018 δεν θα είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Λαμπρινάκος, αλλά ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, Διευθυντής του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

2. Επειδή πιστεύουμε ότι με βάση το πολίτευμά μας, τη θρησκεία μας και τις παραδόσεις μας, ο λαός στην εκκλησία εμπιστεύεται την ψυχή του και στην πολιτεία τη ζωή του, εκ του λόγου αυτού νομιμοποιείται δημοκρατικά να έχει γνώμη για τους ανθρώπους που θα διαχειριστούν την ύπαρξή του. Τη δε γνώμη του αυτή οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπ’όψιν τα θεσμικά όργανα που αποφασίζουν γι’ αυτόν.

3. Επειδή οι υπογράφοντες, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία όλης της Μάνης, πιστεύουμε ότι Άξιος για Επίσκοπος της Μάνης έχει ήδη αναδειχθεί με τον τρόπο ζωής του και τη δράση του ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Λαμπρινάκος.

4. Επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο σας, εκφράζοντας θεσμικά τη θέλησή όλου του λαού της Μάνης κατόπιν ομόφωνης σχετικής απόφασής, έστειλε επιστολή υποστήριξης της υποψηφιότητας του Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Λαμπρινάκου στην Ιερά Σύνοδο και το αυτό έπραξε ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δυτικής Μάνης.

5. Επειδή δεν υπάρχει κανένας τυπικός ή ουσιαστικός λόγος που να αποκλείει την εκλογή του Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Λαμπρινάκου, αλλά μόνο λόγοι που συνηγορούν σε αυτή.

6. Επειδή το αίτημα όλης της Μάνης προς την Ιερά Σύνοδο είναι σε απόλυτη συμφωνία με το πνεύμα και τη διδασκαλία της ορθόδοξης εκκλησίας.

Με βάση τα παραπάνω έχουμε αποφασίσει, αν η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν εκλέξει τον Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Λαμπρινάκο για νέο Επίσκοπο Μάνης, να ασκήσουμε το δικαίωμά μας ως πλήρωμα της εκκλησίας και να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας για το ακατανόητο της απόφασης της, απέχοντας από κάθε διαδικασία που συνοδεύει την ανακήρυξη και την ενθρόνιση του νέου Επισκόπου.

Με τα λόγου γνώσεως δε, σας παρακαλούμε και σας καλούμε ως Δημοτική Αρχή να πράξετε το ίδιο.

Παράλληλα σας ζητάμε όπως μας παραχωρηθεί η αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου μας στο Γύθειο το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 και ω΄ρα 18:00 προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες της Μάνης

Μάνη 15 Ιανουαρίου 2018-01-18 Ακολουθούν οι υπογραφές 30 πολιτών απ’ όλες τις περιοχές του Δήμου Ανατολικής Μάνης».

Τα πρωτοβρόχια φάνηκαν ήδη κατά την χειροτονία του νέου Επισκόπου. Ηχηρή ήταν η απουσία των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, αλλά και πιστών από την περιοχή της Μάνης.

Το πλέον ανησυχητικό πάντως είναι μια...ευχή από μια άτυπη επιτροπή Μανιατών που εξέδωσε ανακοίνωση πριν από την χειροτονία ότι δεν θα παραστεί σε αυτήν, με αιχμές και κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του τοποτηρητή μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου. Η εν λόγω ανακοίνωση κλείνει με την ευχή περί «καλής αντάμωσης» η οποία και προκαλεί έντονη ανησυχία για το τι δύναται να επακολουθήσει μέχρι και την ώρα της ενθρόνισης στο Γύθειο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές