Εκκλησία της Ελλάδος

Νέα πολιτική στην Εκκλησία - Τι είναι το «ήρεμο θάρρος» - Συνεχίζονται τα χαιρετίσματα στην εξουσία, αλλά και οι διφορούμενες απόψεις περί οικουμενισμού

Γραμμή έδωσε χθες Κυριακή της Ορθοδοξίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κατά την ομιλία του στην βράβευση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Ιερώνυμος μεταξύ άλλων ανέφερε πως ζητήματα της επικαιρότητας διεκδικούν την άρθρωση εκκλησιαστικού λόγου αληθείας και συνέσεως, στέλνοντας μήνυμα πως η Εκκλησία θα συνεχίσει να παρεμβαίνει προς απογοήτευση των ψευτοπροοδευτκών δικτατορίσκων που απαιτούν να σιωπά!

Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως μια φράση του για την μορφή της αντίδρασης της Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος λοιπόν χρησιμοποίησε την φράση “ήρεμο θάρρος” προκειμένου να περιγράψει την τακτική του επόμενου χρονικού διαστήματος. Δηλαδή ούτε κραυγές αλλά ούτε και απάθεια....

“Η εκκλησιαστική διάσταση στο ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού Κράτους των Σκοπίων λόγω της εκεί σχισματικής εκκλησίας, αλλά και η μέριμνα και η φροντίδα για τους πληττόμενους από τον πόλεμο πληθυσμούς, χριστιανικούς και μη, της Μέσης Ανατολής, σε συνδυασμό με μία επιχειρούμενη απομείωση των εκεί αρχαίων χριστιανικών κοιτίδων, επιβάλλουν την επαγρύπνηση με ήρεμο θάρρος για να αντιμετωπιστούν αλυτρωτικές και φονταμενταλιστικές διαθέσεις και πρακτικές” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως στην πληθώρα των προβλημάτων η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος προτάσσει το πνεύμα ενότητας και καταλλαγής που την διακρίνει.

Παρόλα αυτά, υπήρξαν και χθες φωνές από συγκεκριμένους Ιεράρχες που δεν ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με το “ήρεμο θάρρος”

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος από την Λαμία απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους πιστούς, έστειλε το δικό του μήνυμα:

“Να δοξάζουμε τον Θεό αδελφοί μου που στην πατρίδα μας, παρά τους εναντίους ανέμους που κατά καιρούς εξορμούνται από διάφορα κέντρα, στο σύνολό της η πολιτεία μας, ο λαός μας, η κοινωνία είναι Ορθόδοξοι γνήσιοι χριστιανοί και αγιάζονται οι πόλεις και τα χωριά μας απ’ τις Εκκλησιές μας , απ’ τα μοναστήρια μας, απ’ τους κληρικούς, τους μοναχούς και τις μοναχές που προσεύχονται, από τις γιορτές που συμμετέχουμε.

Μπορεί το πνεύμα της Ευρώπης να θέλει να τα ισοπεδώσει όλα , αλλά δεν είναι εύκολο να συμβεί αυτό στην Ορθοδοξία, διότι της Ορθοδοξίας θεμελιωτής είναι ο Ιησούς Χριστός και της Βασιλείας αυτού ουκ έσται τέλος.

Πολλές φορές μας έχει δοθεί, αδελφοί μου να ωμιλήσουμε για τις επιθέσεις που δέχεται η πίστη και η Εκκλησία μας και σήμερα στην Ελλάδα και δεν αναφέρομαι σε ορισμένους πολιτικούς της κυβερνήσεως που διακηρύττουν ότι είναι άθεοι, είναι δικό τους δικαίωμα, αλλά αναφέρομαι σε άλλα γεγονότα τα οποία και μη άθεοι προωθούν και αλλοιώνουν το φρόνημα των Ορθοδόξων πιστών. Είναι αυτά τα νομοθετήματα, τα οποία ξέρετε όλοι και δυστυχώς πέρασαν τη επιβολή και απαιτήση της Αμερικής και της Ευρώπης.

Ορθοδοξία χωρίς ορθοπραξία δεν υπάρχει.

Ως διδάσκαλος και ποιμήν σας παρακαλώ να είμαστε με επίγνωση Ορθόδοξοι γιατί θα τα χάσουμε αυτά κάποτε. Η Ορθοδοξία θέλει πράξη όχι φανατισμό. Δεν πρέπει να κριτικάρουμε, ούτε τους Εκκλησιαστικούς, ούτε τους πολιτικούς, μόνο τον εαυτό μας , γιατί η Ορθοδοξία στηρίζεται στην αυτογνωσία. Να προσπαθούμε να πράττουμε τις εντολές του Θεού.

Στην Ελλάδα ακόμη βαστάει η πίστη. Η νεολαία που γεμίζει τις Ενοριακές Συνάξεις, όχι μόνο εδώ αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει κουραστεί από τα ξενύχτια και την ψευτιά και καταφεύγει στην Εκκλησία”.

https://www.youtube.com/watch?v=nXpBfc4R2gs

Αλλά και ο Μητροπολιτης Κερκύρας Νεκτάριος παρουσία του Αρχιεπισκόπου δεν δίστασε να ζητήσει “ Παιδεία μέ Θρησκευτικά τά ὁποῖα θά ἔχουν ὡς πυρήνα τους τό Πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ καί ὄχι, ὅπως ἔχει εἰσαχθεῖ δυστυχῶς στά σχολεῖα, ἕναν πανθρησκειακό συγκρητισμό, διότι δέν εἶναι ἡ Ὀρθοδοξία μία θρησκεία ἀνάμεσα στίς ἄλλες ἀνθρωποκεντρικές φιλοσοφίες, ἀλλά τό “πολύτιμον τζιβαϊρικόν”, μέσα ἀπό τό ὁποῖο θά μποροῦμε νά συνυπάρξουμε μέ ἐπίγνωση τῆς διαφορετικότητάς μας, χωρίς ὅμως νά ἀπορροφηθοῦμε, ἀπό φόβο μήπως καί χάσουμε τίς ἐξελίξεις”.

Διαφορετικές θέσεις όμως διαπσιτώθηκαν ανάμεσα σε Ιεράρχες και για το θέμα του Οικουμενισμού.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας παρουσία του Αρχιεπισκόπου έστειλε ένα θαρραλέο μήνυμα:

“Τό ὅτι πιστεύουμε στόν Χριστό δέν σημαίνει ὅτι Ὀρθόδοξοι καί Δυτικοί εἴμαστε ἴδιοι. Τό ὅτι ἀγαποῦμε τούς ἀρχαίους Ἕλληνες φιλοσόφους, τόν Σωκράτη, τόν Πλάτωνα, τόν Ἀριστοτέλη, δέν σημαίνει ὅτι Ὀρθόδοξοι καί Δυτικοί μιλοῦμε τήν ἴδια γλῶσσα ἤ τούς κατανοοῦμε μέ τόν ἴδιο τρόπο καί περιεχόμενο. Παραμένουμε μία Ἐκκλησία δημοκρατική, στήν ὁποία ὑπάρχει μέν πρωτεῖο, αὐτό τῆς τιμῆς, ἀλλά δέν γίνεται ἀποδεκτή ἡ ὁδός τῆς ἐξουσίας, τοῦ καταναγκασμοῦ τῶν ἀνθρώπων, τῆς καθυποτάξεως τῆς ἐλευθερίας τους στό ὄνομα τῆς σωτηρίας. Ἀλλά εἴμαστε καί διαφορετικοί σέ σχέση μέ παραδόσεις ὅπως τό Ἰσλάμ καί οἱ μονοφυσίτες χριστιανοί”.

Αν και ο Μητροπολιτης Δημητριάδος Ιγνάτιος από το Βόλο τα είπε κάπως διαφορετικά:

«Παραμένουμε ενωμένοι στην πίστη και στο δόγμα και αγωνιζόμαστε να μαρτυρήσουμε αυτήν την πίστη σε όλο τον κόσμο, γιατί εμείς κατέχουμε την αλήθεια και δεν φοβόμαστε τον διάλογο. Η εποχή είναι κρίσιμη για την εσωτερική μας ενότητα. Για αυτήν γίνεται η προσευχή μας, αλλά αυτή είναι και η αγωνία μας. Σήμερα εμφανίζονται τάσεις άκρατου εθνικισμού και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες τείνουν να εμπλακούν στις γεωπολιτικές εξελίξεις, με τραγικά αποτελέσματα. Κάποιοι θέλουν να κάνουν εργαλείο πολιτικής την Ορθόδοξη Εκκλησία και πίστη, για να διασφαλίσουν συμφέροντα. Αλίμονο! Έτσι η Εκκλησία γίνεται υποχείριο πολιτικών αποφάσεων και δεν μπορεί να κρατήσει την αυθεντικότητά της. Όποτε η Εκκλησία ταυτίστηκε με πολιτεύματα και πολιτικές καταστάσεις, έχασε την αλήθεια και μείωσε το κύρος της. Τούτες τις μέρες διαδραματίζονται, δυστυχώς, γεγονότα, που θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Ορθοδοξίας και θα είμαστε αναπολόγητοι, εάν συμβάλλουμε σ΄ αυτό το κακό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Γι’ αυτό, χρειάζεται προσευχή και προσοχή. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα της Εκκλησίας στο δόγμα και την Συνοδικότητά της και να εργαζόμαστε για την διαφύλαξη του ανθρωπίνου προσώπου. Αυτή είναι η ευθύνη όλων μας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ