Βόρεια Ήπειρος

Με εντολή Ερντογάν: Nαυάγησε η επέκταση των χωρικών υδάτων με τα Τίρανα στα 12 ν.μ. -Δίναμε Β.Ήπειρο, θαλάσσια έκταση πέριξ της Κέρκυρας...

Αγριο σφυροκόπημα Ερντογάν προς Ελλάδα μέσω Αλβανίας και Σκοπίων. Με εντολή Ερντογάν ναυάγησε η συμφωνία διευθέτησης των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδος-Αλβανίας αν και προσφέραμε ότι είχαμε στα Τίρανα. Ο Αλβανός πρόεδρος εντελώς αιφνιδιαστικά δεν εξουσιοδοτεί το ΥΠΕΞ να υπογράψει την συμφωνία με την Ελλάδα! Και να ταν μόνο αυτό. Στα Σκόπια έγινε χαμός με τη δήλωση Ρ.Τ.Ερντογάν "στηρίξαμε πρώτοι το όνομα Μακεδονία και δεν κάνουμε πίσω. Πεθαίνουμε για τη Μακεδονία" κτλ.

Ξεκάθαρα ο Ερντογάν αναβαθμίζει γεωστρατηγικά Σκόπια και Αλβανία εις βάρος της Ελλάδας. Τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλβανός Πρόεδρος Ilir Meta τόνισε πως δεν έδωσε έγκριση ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την χώρα μας για τα θαλάσσια σύνορα που αφορούν στην ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα ο Ilir Meta σημείωσε «το αίτημα για συνέχιση των συνομιλιών με την Ελλάδα δεν ξεκαθάριζε το περιεχόμενο των συζητήσεων οπότε δεν έγινε αποδεκτό».

Ο Αλβανός Πρόεδρος τόνισε επίσης: «Ο σκοπός του Προέδρου δεν είναι να παίζει πολιτικά παιχνίδια με τόσο σοβαρά και λεπτά ζητήματα».

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, δημοσιοποίησε την αρνητική του απάντηση στο Υπουργείο  Εξωτερικών, σχετικά με την απαιτούμενη εξουσιοδότηση για τη διαπραγμάτευση των θαλάσσιων συνόρων της Αλβανίας- Ελλάδος προκαλώντας «πονοκέφαλο» και στην Ελλάδα .

Ο Μέτα  σημειώνει ότι το αίτημα αδειοδότησης προς  το Υπουργείο  Εξωτερικών "δεν διευκρινίζει  σαφώς το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων", και καλεί το Υπουργείο να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες.

Ένα άλλο σημείο που δεν είναι σαφές για τον πρόεδρο είναι η διαπραγματευτική ομάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη της  πρέπει να προέρχονται από τους καλύτερους εμπειρογνώμονες σε όλους τους τομείς, έτσι ώστε η αντιπροσώπευση του αλβανικού κράτους να μπορεί να είναι στο επίπεδο αυτής της απαιτούμενης διαπραγμάτευσης.

Άλλο θέμα που χρήζει διευκρινήσεων για τον Αλβανό Πρόεδρο είναι το ζήτημα των προτύπων και των μεθόδων που θα χρησιμοποιηθούν για τις διαπραγματεύσεις.  Για τον πρόεδρο, αυτά τα κριτήρια αποτελούν συνταγματική αναγκαιότητα για την εξουσιοδότηση του πληρεξουσίου ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής" οι συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες καλύπτονται από πέπλο άκρας μυστικότητας, αλλά από τις πληροφορίες που μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί φαίνεται ότι κινούνται σε δύο γραμμές.

Η πρώτη γραμμή είναι ότι η Αθήνα συμφώνησε να δεχθεί αναθεώρηση της Συμφωνίας του 2009 και να προβεί σε νέες διαπραγματεύσεις, με σκοπό να αλλάξει η οριοθέτηση που είχε συμφωνηθεί.

Το σκεπτικό πίσω από αυτή την κίνηση της Αθήνας είναι ότι τα Τίρανα είχαν μάλλον αδικηθεί από την προηγούμενη συμφωνία.

Η δεύτερη γραμμή είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια.

Κινητήριος δύναμη πίσω από την επαναδιαπραγμάτευση είναι ότι μια «νέα» συμφωνία είναι καλύτερη από μια ανενεργή συμφωνία.

Σύμφωνα με τις -μέχρι στιγμής- ενδείξεις, μέρος των οποίων είδε το φως της δημοσιότητας σε αλβανικά μέσα ενημέρωσης αλλά επιβεβαιώνονται από ελληνικές πηγές, η Αθήνα σκέφτεται «να αποζημιώσει» τα Τίρανα με μια θαλάσσια έκταση (πέριξ της Κέρκυρας).

Αυτό θα μπορούσε να γίνει με μια μετατόπιση της γραμμής οριοθέτησης και ενδεχομένως με την επιλογή διαφορετικών γραμμών βάσης από την αλβανική πλευρά.

Ωστόσο, τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ώσπου να δημοσιοποιηθούν χάρτες και συντεταγμένες.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η Συμφωνία του 2009 παρέχει ήδη τη δυνατότητα για την Αθήνα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., χωρίς να την παραβιάζει.

Το δικαίωμα της επέκτασης είχε ενσωματωθεί στη Συμφωνία από τη στιγμή που οι δύο χώρες είχαν διαφορετική αιγιαλίτιδα ζώνη κατά τις συνομιλίες: 6 ν.μ. η Ελλάδα και 12 ν.μ. η Αλβανία.

Για συμφωνία αποκήρυξης των όρων «Τσαμουριά» και «Βόρεια Ήπειρος» μιλούν οι Αλβανοί

Ενώ συμβαίνουν αυτά στα Τίρανα , στην Αθήνα έφτασε η  είδηση ότι η Αθήνα «διαπραγματεύεται  την αποκήρυξη του όρου «Βόρεια Ήπειρος» προκειμένου οι Αλβανοί να μην χρησιμοποιούν τον ορό «Τσαμουριά», ενώ προαναγγέλλουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόσκληση, να περάσει το Ορθόδοξο Πάσχα με τον Ράμα στην Κορυτσά».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει προς το παρόν κανένα σχόλιο ή ανακοίνωση επί του θέματος σε ό,τι αφορά το θέμα της σύνδεσης της  «Τσαμουριάς» και της «Βορείου Ηπείρου», ενώ δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται μόνο για τα σχολικά βιβλία, ή αφορά και  άλλες χρήσεις.

Η χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται «Τσάμικο» ζήτημα, και φέρεται από ελληνικά ΜΜΕ  να έχει αποδεχθεί ότι ως αντάλλαγμα θα αποκηρύξει επισήμως κάθε αναφορά σε Βόρειο Ήπειρο.

Το ύποπτο όμως της υπόθεσης αφορά τις έντονες  αλβανικές πιέσεις στο ελληνικό ΥΠΕΞ , για άρση του εμπόλεμου ανάμεσα στις δύο χώρες, κάτι τέτοιο όμως  θα έδινε την δυνατότητα στους Τσάμηδες να απαιτήσουν αποζημίωση για την εκδίωξη τους από την Ελλάδα το 1945, παρά την απόφαση ελληνικού δικαστηρίου περί «συνεργατών των ναζί» .

Σε περίπτωση που θα συμβεί  αυτό, τότε για πρώτη φορά η χώρα μας θα απεμπολήσει δικαιώματα των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου που απορρέουν από την συνθήκη της Κέρκυρας το 1914 , η οποία έκανε αναφορά στην αυτοδιάθεση των Ελλήνων της περιοχής αυτής, και θα δώσει ανύπαρκτα δικαιώματα στους Τσάμηδες.

Φαίνεται ότι αυτό το αλισβερίσι ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα εμπεριέχει και «οθωμανικό δάκτυλο» που θέλει να αφανίσει καθετί ελληνικό στην ελληνική Β.Ήπειρο.

Σκοπιανό: Ερντογάν και Ιβάνοφ βάζουν “φωτιά” στη διαπραγμάτευση με προκλητικές δηλώσεις!

“Στηρίξαμε πρώτοι το όνομα Μακεδονία και δεν γυρίζουμε πίσω”, τόνισε ο Ερντογάν. "Ανεπίτρεπτο να αμφισβητείται το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού μας", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Σκοπίων.

«Με αμοιβαία βούληση ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα λύσουν το πρόβλημα της ονομασίας», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Γκιόργκε Ιβάνοφ, μετά την συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ αφού ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη στάση αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας σε σχέση με την επίλυση της διμερούς διένεξης για το όνομα, ανέφερε:

«Τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα. Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011. Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα».

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την μακρόχρονη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη από θέσεις αρχών και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει την χώρα του στον δρόμο προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν στηρίζει το όνομα «Μακεδονία»

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου «ότι η Τουρκία στο θέμα της ονομασίας τηρεί στάση αρχής και εάν αυτή θα παραμείνει όπως έχει και στο μέλλον», τόνισε:

«Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα. Εμείς δεν κινούμαστε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Η Τουρκία στην διπλωματία δεν συμπεριφέρεται ποτέ διφορούμενα. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας ότι, πέραν της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος και του ονόματος του έθνους, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πρέσβη στη «Μακεδονία».

Η ουσία είναι ότι αλλιώς ξεκίνησε αυτή η διαπραγμάτευση που είχε την Ελλάδα , υποτίθεται, σε θέση ισχύος,  και αλλιώς κατάντησε μετά από μερικούς μήνες διαπραγματεύσεων.

Οι Αλβανοί όπως και οι Τούρκοι να θυμούνται οι Έλληνες αξιωματούχοι , ιστορικά, δεν τηρούν συμφωνίες απλά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να αρπάξουν ότι μπορούν προς όφελος τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...