Λίγο πριν το θερμό επεισόδιο – Ελλάδα – Τουρκία: Αυτές είναι οι στρατιωτικές τους δυνάμεις σήμερα

Δημοσίευση: 14 Φεβρουαρίου 2018, 3:10 μμ | Ανανέωση: Φεβρουάριος 14, 2018 στις 3:11 μμ

Με την ένταση στο Αιγαίο να κλιμακώνεται προκαλώντας και παρέμβαση των ΗΠΑ που καλούν τις δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, πολλοί είναι οι αναλυτές, ειδικά πέραν του Ατλαντικού που προχωρούν σε εκτιμήσεις του αποτελέσματος μιας πιθανής ένοπλης σύγκρουσης με βάση την ισορροπία δυνάμεων των δύο χωρών.

Η Ελλάδα ανέκαθεν επένδυε σε πιο ποιοτικά οπλικά συστήματα και στο ανθρώπινο δυναμικό της.

Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα επενδύοντας και στην εγχώρια αμυντική της βιομηχανία έχει ισοσκελίσει αν όχι υπερβεί την Αθήνα στο θέμα των σύγχρονων οπλικών συστημάτων ενώ και στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως υπάρχει σωρευμένη εμπειρία λόγω των μαχών με το PKK.

Εντούτοις στις περισσότερες των περιπτώσεων όπου έχουν κληθεί οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να συμμετάσχουν σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις και επιχειρήσεις έχουν καταδείξει ότι τουλάχιστον όσων αφορά το ανθρώπινο δυναμικό διατηρούν το προβάδισμα.

Αξίζει ωστόσο να δει κανείς έστω και ενημερωτικά την ισορροπία των δυνάμεων ως προς τα οπλικά συστήματα που κατέχει η κάθε χώρα στις δύο όχθες του Αιγαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν διαθέσιμα μέχρι και το 2015.


Ελλάδα

Καταρχήν η Ελλάδα με πληθυσμό 10,775,643 εκ των οποίων τα 4,050,000 είναι ικανά να φέρουν όπλα, διαθέτει ένοπλες δυνάμεις με προσωπικό 180,000 και εφεδρείες πρώτης γραμμής 280.000.

Διαθέτει:

1244 βαρέα άρματα μάχης

2730 περίπου τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού

558 αυτοκινούμενα πυροβόλα

396 ρυμουλκούμενα πυροβόλα

152 πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών

244 μαχητικά αεροσκάφη

29 επιθετικά ελικόπτερα

96 μεταφορικά ελικόπτερα

9 υποβρύχια

13 φρεγάτες

15 πυραυλακάτους

8 συστοιχίες αντιεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (6 Patriot+2 S-300)

7 συστοιχίες -ΙΙ- πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς ΗΑWK

59 συστοιχίες -ΙΙ- πυραύλων μικρού βεληνεκούς TOR και OSA

Τουρκία

Την ίδια στιγμή η Τουρκία πληθυσμό 79.414.269 εκ των οποίων τα 35.010.000 είναι ικανά να φέρουν όπλα, διαθέτει ένοπλες δυνάμεις με προσωπικό 410.500 και εφεδρείες πρώτης γραμμής 185.630.

Διαθέτει:

2080 βαρέα άρματα

4231 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού

1089 αυτοκινούμενα πυροβόλα

1571 ρυμουλκούμενα πυροβόλα

286 περίπου πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών

290 μαχητικά αεροσκάφη

40 επιθετικά ελικόπτερα

110 μεταφορικά ελικόπτερα

13 υποβρύχια

16 φρεγάτες

2 κορβέτες στελθ

6 συμβατικές κορβέτες

23 πυραυλακάτους

5 συστοιχίες αντιεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (παρωχημένα συστήματα Νίκη-Ηρακλής)

8 συστοιχίες αντιεροπορικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς HAWK

83 συστοιχίες αντιεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς

 • /Νώντας/

  βάλτε και 5 εκ. τόνους θάρρος από τους Έλληνες…

  • manolis velentakis

   ΤΟ ΜΟΝΟ ΥΠΕΡ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΑΡΟΣ ΝΟΜΙΖΩ..

 • mple_xtapodi 🐙

  Κυριοι mods, θελω να ανεβασω ενα ενδιαφερον site (link) με τις δυναμεις και την καταξη τις καθε χωρας παγκοσμιου εμβελειας. Επιτρεπεται;;;

  • firestormLouis

   Τα νουμερα δεν ειναι ετσι

 • manolis velentakis

  ΜΕΓΑΛΗ Η ΔΙΑΦΟΡΑ…..ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΤΡΙΑΝΤΑΠΕΝΤΕ ΤΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΟΠΛΑ ΕΝΑΝΤΙ ΕΜΑΣ 4.000.000 ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΙΜΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΙΜΑΤΑ..

  • ακκ

   Τοσα φερετρα θα εχουν !!!

 • John F-85

  Κατ αρχήν να πω ότι τα υποβρύχια μας είναι 11. Δεύτερον ήμαστε μια αμυντική χώρα και οποιοσδήποτε επιχειρήσει επίθεση και όχι μόνο η Τουρκία θα φάει τα μούτρα του και θα έχει μεγάλες απώλειες. Βλέπετε τι τραβάνε οι Τούρκοι από μια χούφτα αντάρτες με παρωχημένα όπλα στη Συρία που είναι πιο ευάλωτη μορφολογικά από το Αιγαιο…Τριανταπέντε εκατομμύρια Τούρκοι και ανάμεσα τους Έλληνες Αρμένιοι Κούρδοι και άλλοι που πιθανότατα δε θα πιάσουν όπλο… Οπότε σε πραγματικούς αριθμούς υπολογίζονται γύρω στους είκοσι εκατομμύρια που δεν είναι και λίγοι αλλά θα πιάσουν όπλο μόνο στην περίπτωση ενός γενικευμένου πολέμου ή σε περίπτωση εφόδου στη χώρα τους. Επίσης μεγάλος παράγοντας είναι το πόσες απώλειες θα έχει μια χώρα και αυτό οφείλεται σίγουρα στο προσωπικό όπου έχουμε αποδείξει πάμπολλες φορές ότι διαθέτουμε την πρωτοκαθεδρία… Αν για παράδειγμα η γείτονες κάνουν το λάθος να εισβάλουν με έναν μεγάλο αριθμό αεροπλάνων και βάση των ποιοτικών μας αντιαεροπορικών συστημάτων αλλά και των έμπειρων πιλότων μας τους τα ρίξουμε, και διακόσια εκατομμύρια να μπορούν να πιάσουν όπλο θα εξανεμιστουν Εάν μετά πραγματοποιήσουμε μαζική επίθεση και αφού έχουμε καταστρέψει τα αντιαεροπορικα τους συστήματα από απόσταση μέσω πυραύλων scalp κλπ… Με τι θα ρίχνουν οι Τούρκοι με AK Στα F16; Είναι ακραίο βέβαια το παράδειγμα αλλά θέλω να δώσω μια εντύπωση του πολέμου… ΔΕΝ παίζει ρόλο ποιος την έχει ποιο μεγάλη, αλλά πως τη χρησιμοποιεί αυτή που έχει ανεξαρτήτου μεγέθους… Οπότε μη μασάτε από αριθμούς… Και κλείνοντας θα πω ένα τελευταίο που το έχω ξαναπεί, είναι βασικό και δυστυχώς δεν το έχουμε… Χρειάζεται η σωστή πολιτική βούληση!!! Και όλα τα άλλα θα έρθουν με τη σειρά τους και με θετικές κατά την άποψη μου για τη χώρα μας συνέπειες.

  • ακκ

   Ετσι ειναι !!!