Κόσμος

Κρίσιμες ώρες: Φορτώνονται με πυραύλους και πλέουν προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο πλοία του ΠΝ - Σε πολεμική ετοιμότητα και Μοίρες μαχητικών



Οι απειλές της Τουρκίας έχουν προκαλέσει συναγερμό σε Αθήνα και Λευκωσία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά από πολιτική εντολή να αυξάνουν την ετοιμότητα τους και την επιφυλακή τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη περισσότερα πλοία του Στόλου «φορτώνονται» με πυραύλους και πλέουν προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα πολεμικά αεροσκάφη.

Μοίρες με μαχητικά αεροσκάφη έχουν λάβει οδηγίες να έχουν «φορτωμένους» πυραύλους και όχι μόνο αέρος αέρος για κάθε ενδεχόμενο, αφού η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας δείχνει να κλιμακώνεται και κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να εξελιχθεί τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Η Τουρκία δέσμευσε μία τεράστια περιοχή από την κυπριακή ΑΟΖ μέχρι της Κρήτη επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να μπλοκάρει τις έρευνες όχι μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ελληνική, νοτίως της Κρήτης, εκεί όπου εκτιμάται πώς υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Παραμένουν επίσης τα τουρκικά πολεμικά πλοία στο οικόπεδο 3 παρεμποδίζοντας την γεώτρηση στη θέση «Σουπιά» από την ΕΝΙ.

Πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν πώς ο κίνδυνος «θερμού επεισοδίου» στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ή ακόμη και γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή είναι πολύ υψηλός και αυτός είναι ο λόγος που αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή με έντονη την παρουσία υποβρυχίων. Εκεί όπου η Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν τεράστιο πλεονέκτημα.

Ο λόγος επίσης που αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι ναυτικές δυνάμεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο είναι και η κυπριακή ΑΟΖ. Η Ελλάδα θέλει να έχει λόγο στην περιοχή και βεβαίως να υποστηρίξει την Λευκωσία στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Μέχρι τώρα έχει επιλεγεί να μην εμπλακεί η Ελλάδα στην κυπριακή ΑΟΖ και δυναμιστιστεί περαιτέρω η κατάσταση. Σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους έχει αποφασιστεί να επιχειρηθεί με διπλωματικός τρόπο η απεμπλοκή που έχει προκαλέσει η Τουρκία, όπως επίσης και με την κάθοδο κάποιος συμμαχικών πλοίων, όπως από την Γαλλία και την Ιταλία. Αν απαιτηθεί ωστόσο θα πρέπει η Ελλάδα να μπορεί στρατιωτικά να καλύψει την Κύπρο. Και αυτό έχει αποφασιστεί να γίνει.

Σε πολιτικό τώρα επίπεδο δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Ο προβληματισμός και η ανησυχία παραμένουν για τις πραγματικές προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Ίσα ίσα που ενισχύονται κι όλας. Κι αυτό γιατί παρ' ότι την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε αυστηρό μήνυμα στη γειτονική χώρα, το εκρηκτικό σκηνικό που διαμορφώνει η Τουρκία στο Αιγαίο και την Κύπρο, δεν υποχώρησε.

Είχαμε τις νέες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γκιλντιρίμ ότι «το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας έχει τη δύναμη να εξαφανίσει κάθε είδους "κίνδυνο" στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο υπό οποιαδήποτε συνθήκη και συγκυρία», προκαλεί νέες ανησυχίες για τις στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας.

«Κανείς να μην κάνει λάθος υπολογισμούς» πρόσθεσε ο κ. Γκιλντιρίμ, δήλωση που ερμηνεύτηκε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως «τελική προειδοποίηση προς τους Έλληνες».

Είχε προηγηθεί ο υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ.

Κι ενώ η Τουρκική κυβέρνηση επιμένει στους υψηλούς τόνους και κάνει τις ανάλογες κινήσεις, όπου το επιλέγει, η Αθήνα είναι μάλλον σε διπλωματική σύγχυση. Από τη μία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας αποκλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες και απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι δημιουργείται ένα ευρωπαϊκό μέτωπο σε σχέση με την Τουρκία, κάτι που θα κάνει την κατάσταση διαχειρίσιμη στο μέλλον.

«Με αποφασιστικότητα προασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι δεν έχει ακούσει κάποια σοβαρή πολιτική πρόταση για τη διαχείριση της προκλητικότητας της Τουρκίας.

Από την άλλη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή στρατιωτικά και με αναβαθμισμένο τον διεθνή της ρόλο και προειδοποίησε την Τουρκία ότι «οποιοσδήποτε κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο, πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές».

Το Σάββατο το μεσημέρι είχε συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για να εκτιμήσει την κατάσταση, μετά και την ευρωπαϊκή στήριξη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, για την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του. Το μόνο όμως που ανακοίνωσε ουσιαστικά είναι ότι αποφάσισε την ενεργοποίηση 4 υποπρογραμμάτων υλικοτεχνικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

https://www.youtube.com/embed/lJ81gopPfb4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...