Πολεμικό Ναυτικό

Θα πάρουμε το "σκαλπ" των Τούρκων: Εκλεισε η απόκτηση δύο καινούριων φρεγατών FREMM - Αίσιο τέλος για τα Mirage 2000

Εχει "κλείσει" η απόκτηση δύο υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου FREMM. Μια είδηση που μετέδωσε εδώ και πολύ καιρό το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ φαίνεται ότι φτάνει σε αίσιο τέλος καθώς η πολιτική ηγεσία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ένα πολιτκο-στρατιωτικό βήμα με αντάλλαγμα και ισχύ πυρός και βοήθεια στο Σκοπιανό από τους Γάλλους.

Γάλλοι αξιωματούχοι που ήρθαν Ελλάδα και συζήτησαν με τους υπεύθυνους της ελληνικής πλευράς τα βρήκαν σε όλα όχι μόνο για FREMM αλλά και για Mirage,  Exocet…

Yψηλόβαθμη πηγή του ελληνικού Πενταγώνου ανέφερε την άκρως θετική έκβαση της συνάντησης με τον ανώτατο αξιωματούχο της Dassault και συντονιστή του "κονσόρτσιουμ" των εταιρειών που θα εμπλακούν στο Πρόγραμμα Εν Συνεχεία Υποστήριξης(FOS) των αεροσκαφών Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το κατώφλι της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων πέρασαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας Safran.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, κ. Κυριάκος Κυριακίδης συναντήθηκε με εκπροσώπους της εταιρείας Safran, κ. Lafaye, κ. Pavoletti, κ. Defos du Rau και κ. Χούμπαυλη, κατόπιν αιτήματος της εταιρείας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την υποστήριξη των αεροσκαφών M-2000.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο πρϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ανάπτυξή του θα γίνει σε βάθος τουλάχιστον 4 ετών και μπορεί να επεκταθεί έως και στα 7 χρόνια.

Ερχεται η γαλλική ενίσχυση για το ΠΝ

Ηταν επιβεβλημένη η ανάγκη αγοράς νέων μονάδων επιφανείας για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών στο Αιγαίο με κινήσεις οι οποίες θα εξασφαλίσουν στο ΠΝ υπεροπλία έναντι της Άγκυρας στο επίπεδο της ναυτικής ισχύος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το iefimerida.gr και επιβεβαιώνει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, το Πολεμικό Ναυτικό, επιχειρεί να ενισχυθεί με δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες Γαλλικής κατασκευής τύπου FREMM.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ελληνικό ενδιαφέρον έχει ήδη εκδηλωθεί στο αρμόδιο τουλάχιστον επίπεδο.

Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται στην Αθήνα η άφιξη Γάλλων αξιωματούχων, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε εξειδικευμένες προτάσεις σε σχέση με τα οπλικά συστήματα για τις δύο φρεγάτες γαλλικής κατασκευής.

Σε κάθε περίπτωση ο χρονικός ορίζοντας απόκτησης, είναι το τέλος της διετίας καθώς το ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι η απόκτηση νεότευκτων και όχι μεταχειρισμένων σκαφών, σενάριο που είχε συζητηθεί στο παρελθόν.

Μάλιστα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σκάφη τύπου FREMM, μικρότερου όμως όγκου καθώς το Αιγαίο είναι κλειστή θάλασσα ενώ οι εν λειτουργία Γαλλικές Φρεγάτες έχουν δυνατότητες και όγκο για επιχειρήσεις και σε ανοιχτό ωκεανό (blue water navy στη γλώσσα του Ναυτικού).

Τα σκάφη σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουν γίνει θα ενσωματώνουν νέα τεχνολογία ενώ το κόστος απόκτησης υπολογίζεται κοντά στα 2 δισ.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν στο iefimerida.gr ότι έχει συζητηθεί και ο τρόπος χρηματοδότησης.

Μια τέτοια κίνηση ωστόσο θα μπορούσε να εξασφαλίσει και ουσιαστική στήριξη από τον Εμανουέλ Μακρόν, στο ζήτημα του «Μακεδονικού» αλλά και του χρέους, καθώς η Αθήνα καίγεται για επάνοδο σε μη μνημονιακές συνθήκες με τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από τους Ευρωπαίους.

Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, θα υπάρχουν νεότερα…

Υπενθυμίζουμε ότι το αίτημα φέρεται να διατύπωσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε προ ημερών από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την αγορά φρεγατών τύπου FREMM για την ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

To πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι Γάλλοι εμφανίζονται θετικοί στο να έρθουν «πακέτο» με τον πύραυλο κλάσης SCALP Naval ή MdCN (Missile de Croisière Naval).

Ο πύραυλος βάλλεται από εκτοξευτή Sylver A70 είναι κατασκευής της MBDA, έχει βάρος εκτόξευσης 1.400 κιλά,βάρος κεφαλής 300κιλών, μήκος 5,5μ. και μέγιστη εμβέλεια στα 1.400χλμ. Θυμίζουμε ότι παλαιότερα Αμερικανοί και Τούρκοι ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο απόκτησης της χώρας «Scalp»…

Μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος έχει δώσει διευκολύνσεις στο Γαλλικό Ναυτικό, και ο γαλλικός κολοσσός Total δραστηροποιείται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Γιατί τίποτα δεν γίνεται στην τύχη…

Στα θέματα της άμυνας, η Γαλλία αναγνώρισε την στρατηγική σημασία της Κύπρου, τόσο στη διμερή συνεργασία όσο και για την ίδια την Ε.Ε. και, όπως έγινε γνωστό, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την παραχώρηση διευκολύνσεων στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις στη ναυτική βάση στο Ζύγι και στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», αλλά και άλλου είδους διευκολύνσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=PxSsHeiioG0

https://www.youtube.com/watch?v=IaBhOIVBzDA

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...