Βαλκάνια

Με εισβολή στην Ελλάδα μας απειλούν οι Αλβανοί – Πολεμικό μανιφέστο από τους Τσάμηδες - Ραγδαίες εξελίξεις και στο Βορειοηπειρωτικό

Φαίνεται πλέον ότι οδεύουμε προς το σημείο μηδέν με την Αγκυρα να «σφυρίζει» έναρξη για «Μεγάλη Αλβανία». Οι προκλήσεις πλέον είναι απανωτές. Πρόκειται για σχέδιο που ξεπερνά τις δυνατότητες των Αλβανών Τσάμηδων και αφορά την σύγκρουση και Ρωσίας και ΗΠΑ στα Βαλκάνια με την συνδρομή της Τουρκίας , για να ανακοπεί ο άξονας των ορθόδοξων χωρών που αντιτίθεται στα σχέδια ΝΑΤΟ-ΕΕ για πλήρη άλωση της περιοχής.

Συγκεκριμένα, οι Αλβανοτσάμηδες της λεγόμενης «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς», με αρχηγό τον αμφιλεγόμενο Αλβανοτσάμη Φεστίμ Λατό (Festim Lato), προέβησαν σε πολεμική απειλή κατά της Ελλάδας στη σελίδα τους στο Facebook, όπως μεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Διαχειριστής της εν λόγω σελίδας έγραψε ένα σχόλιο για στο οποίο αναφέρεται σε «φόβο της Ελλάδας» από «επιθέσεις των τσάμηδων από τον Βορρά».

Στο ίδιο σχόλιο παραθέτει δήλωση βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, που δεν τον κατονομάζει, ο οποίος φέρεται να είπε ότι «αυτό που έγινε στο Κουμάνοβο των Σκοπίων, θα μπορούσε να γίνει και στη βόρεια Ελλάδα από μια ομάδα που αυτοαποκαλείται ««Απελευθερωτικός Στρατός της Τσαμουριάς» – (Ushtria Çlirimtare e Çamërisë ή με τα αρχικά «UÇÇ»).

Ο διαχειριστής της ίδιας «αλβανοτσάμικης» σελίδας στο Facebook έγραψε ακόμα ότι «ως υπουργός Άμυνας της Κυβέρνησης της «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς» σας ενημερώνω ότι αυτός ο στρατιωτικός σχηματισμός δεν είναι είδηση αλλά μια δομή του υπουργείου της Δημοκρατίας της Τσαμουριάς και δημιουργήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης της τσαμουριάς και την έγκριση από το κοινοβούλιο…».

Δεν ξέρουμε σε ποια κυβέρνηση και σε ποιο κοινοβούλιο αναφέρονται, αλλά σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν οι ελληνικές υπηρεσίες να ασχοληθούν με αυτούς.

Στην  φωτογραφία ένα «άγημα» από Αλβανοτσάμηδες του UÇÇ παρατάσσεται κάπου στην Ολλανδία.

 

Ο Φεστίμ Λατό, ποζάρει ντυμένος με στρατιωτικά ρούχα. Όταν δεν συστήνεται ως «πρόεδρος» της… Θεσπρωτίας κυκλοφορεί και ως «Κομαντάντ Τσάμι» (Komandant Cami).

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, προειδοποιεί ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, αποκηρύσσοντας, τελικά, τη διαμάχη για ένα τμήμα των χερσαίων συνόρων με την Αλβανία.

Ο Αλβανός υπουργός όπως μεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο δήλωσε στην εκπομπή «Opinion» ότι από τις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για το ζήτημα της θάλασσας, η Αλβανία θα αποκομίσει αρκετά περισσότερα οφέλη από τη συμφωνία του 2009.

Ο Μπουσάτι τόνισε ότι εναπόκειται στους εμπειρογνώμονες να συνεχίσουν να εργάζονται για τα θαλάσσια σύνορα, τα οποία μπορούν να επιλυθούν εντός 6 μηνών.

Μέρος της συνέντευξης:

Η αλβανική πλευρά βασίζεται σε διάφορες αρχές που καθορίζουν την περίμετρο του τρόπου με τον οποίο είναι το Αλβανικό Κίνημα, το διεθνές δίκαιο, τις συμβάσεις και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Αυτές είναι κόκκινες γραμμές για εμάς.

Γιατί λέει ο Κοτζιάς ότι έχετε αποδεχθεί τα 12 μίλια;

Μπορώ να σας πω ότι στη συζήτηση από την αρχή που συζητήσαμε με την ελληνική πλευρά το αποτέλεσμα για την αλβανική πλευρά είναι αρκετές φορές καλύτερο από ό,τι το 2009.

Αναφερθήκατε σε εδαφικά;

Η συμφωνία του 2009 έγινε με βάση την αρχή της ισότητας. Αλλά η συμφωνία που πρόκειται να κάνουμε θα γίνει με βάση την αρχή της ισότητας και της γεωγραφίας. Οι εμπειρογνώμονες θα καθίσουν στο τραπέζι και θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία.

Εάν οι συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα βρεθούν σε σωστό δρόμο, μέσα σε έξι μήνες θα κλείσει το θέμα. Αλλά, υπάρχει ένα άλλο θέμα των χερσαίων συνόρων. Η Ελλάδα αμφισβητεί μέρος των χερσαίων συνόρων.

Η Ελλάδα δεσμεύεται να αναγνωρίσει το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, αναγνωρίζοντας έτσι τα αλβανικά χερσαία σύνορα.

Τίποτα όπως φαίνεται δεν είναι τυχαίο, καθώς τα σχέδια των Αλβανών υλοποιούνται ένα προς ένα με ιδιαίτερη προσοχή, όπως το περιστατικό που έλαβε χώρα στα Χανιά.

Η έναρξη μαθημάτων αλβανικής γλώσσας σε παιδιά αλβανόφωνων οικογενειών, στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά, μπορεί να σημαδεύτηκε από κάποιες αντιδράσεις αλλά και πολλές ανακοινώσεις φορέων υπερ των μαθημάτων, αλλά μάλλον ουδείς αντελήφθη πως την ίδια ημέρα, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, ξεκίνησε και το πρώτο αλβανικό σχολείο στην Παλαιόχωρα Χανίων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η πρωτοβουλία πάρθηκε από ένα άτομο και τώρα, παιδιά Αλβανών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μπορούν να διδάσκονται τα αλβανικά.

Στην τελετή έναρξη του σχολείου παρευρέθησαν ο αναπληρωτής Αλβανός πρέσβης και οι επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της περιοχής. Ο αναπληρωτής Αλβανός Πρέσβης τόνισε ότι εκτιμά ιδιαίτερα την πρωτοβουλία των ελληνικών αρχών και είναι υπερήφανος για το γεγονός πως  τώρα δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν σωστά τη μητρική τους γλώσσα.

Επιπλέον η shqiperiaebashkuar.al παρουσιάζει και τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τα μαθήματα στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου υπο τον τίτλο «Κρήτη: Έλληνες κλείνουν την αλβανική σχολή Αλβανών παιδιών».

Ομως εντύπωση προκάλεσε η φωτογραφία από το σχολείο στην Παλαιόχωρα, όπου απεικονίζεται ο αναπληρωτής πρέσβης της Αλβανίας να αγκαλιάζει ένα παιδί που φορά την διαβόητη μπλούζα με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας» , στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και Ελληνικά εδάφη κάτω από την ημερομηνία ανεξαρτησίας της Αλβανίας και με την αναγραφή του περιβόητου εθνικιστικού «Αυτόχθονες» (Autocthonus). 

Τυχαίο;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...