Στρατός Ξηράς

Εκλεισε εξοπλιστική συμφωνία με το Ισραήλ - Δηλώσεις Α/ΓΕΑ - Ερχονται επτά ισραηλινά αεροσκάφη "τέρατα" για Αιγαίο

Του Βασίλη Καπούλα

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε πριν λίγο στην επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής συμφωνία του υπουργείου Άμυνας με το Ισραήλ που προβλέπει την τριετή χρονομίσθωση (leasing) επτά μη επανδρωμένων αεροχημάτων (drones). Η επίσκεψη του προέδρου του Ισράηλ φαίνεται ότι ήταν καταλυτική για να προχωρήσουν κάποιες εξοπλιστικές συμφωνίες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας ενημέρωσε στην επιτροπή Εξοπλισμών τους βουλευτές για την εν λόγω συμφωνία με το Ισραήλ που προβλέπει την τριετή χρονομίσθωση 7 drones από το Ισραήλ έναντι 16,5 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 9,5 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.

Πάντως, βουλευτές από όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν αρχικά επιφυλακτικοί για το ποσό της σύμβασης και ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών, ο κ. Βίτσας ζήτησε να ρωτήσουν την στρατιωτική ηγεσία εκπρόσωποι της οποίας ήταν παρόντες στην επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις ερωτήσεις απάντησε ο Αρχηγός ΓΕΑ ο οποίος ανέφερε ότι επελέγησαν τα drones από το Ισραήλ λόγω μεγαλύτερης καταλληλότητας για τις ανάγκες της χώρας.

Ανέφερε επίσης ότι μέσα στην τιμή της ενοικίασης προβλέπεται και η εκπαίδευση.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι τα μη επανδρωμένα αεροχήματα θα χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή των προσφυγικών ροών.

Αν και την σύμβαση υπογράφει ο υπουργός άμυνας, Πάνος Καμμένος, εντούτοις στην επιτροπή σήμερα βρέθηκε μόνος του ο Δημήτρης Βίτσας προκειμένου να την παρουσιάσει στους βουλευτές.

Έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα και προβληματισμό από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η ανακοίνωση που έκανε το απόγευμα στην επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βιτσας.

Βουλευτές όλων των κομμάτων χαρακτήρισαν πολύ ακριβή την τιμή ενοικιάσης ανάμεσα τους και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης.

Μετά τις απαιτούμενες εξηγήσεις που δόθηκαν, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων ψήφισαν θετικά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη διά του Θ. Θεοχαρόπουλου ψήφισε «παρών», ενώ αρνητικά ψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2012 η ισραηλινή εταιρεία Israel Aerospace Industries (I.A.I.) είχε παρουσιάσει σε Ελληνες αξιωματικούς στην αεροπορική βάση στο Ακτιο το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της, «Heron» ενώ είχε παρουσιαστεί και μια σύμπραξη της Ισραηλινής ‘BlueBird’ με την Ελληνική εταιρία ‘Altus LSA’ που παρουσίασαν το ‘Spylite’.

Ολα τα μοντέλα mini-UAV της Bluebird στελεχώνονται από τεχνολογία ‘δοκιμασμένη σε συνθήκες μάχης’ (combat proven) σύμφωνα με την εταιρεία.

Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex και αφορούσε τη χρήση του συγκεκριμένου τύπου UAV σε επιχειρήσεις για τον έλεγχο των συνόρων και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Ανώτατος αξιωματικός είχε δηλώσει τότε ότι γίνεται προσπάθεια για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και με κοινοτικά κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την περίοδο 2014 - 2020.

Πιθανότατα μας έρχεται ένα πιο ενισχυμένο μοντέλο Heron, το Heron TP-Eitan, το οποίο έχει ουσιαστικά σχεδιαστεί ως βομβαρδιστικό..

https://www.youtube.com/watch?v=xN3Z2tXYAbY

https://www.youtube.com/watch?v=n2fpqaPLj3U

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...