Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ- Εικονικές προσβολές από τέσσερα τουρκικά F-16 στην Κύπρο - Άμεση αντίδραση της ισραηλινής Αεροπορίας

Κλιμακώνει συνέχεια η Τουρκία προχωρώντας σε μια απίστευτη πρόκληση η οποία όμως περιείχε ένα σαφέστατο πολεμικό μήνυμα προς Ελλάδα-Κύπρο.

Η Τουρκία έστειλε διαδοχικά δύο ζεύγη μαχητικών αεροπλάνων F16 να κάνουν για περισσότερο από μία ώρα, γύρο του νησιού, με σοβαρές παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας αναφέρει δημοσίευμα.

Τέσσερα τουρκικά μαχητικά μπήκαν στον εναέριο χώρο της Κύπρου από την περιοχή της Καρπασίας, και  με προκλητικές πτήσεις πέρασαν στα νότια παράλια του νησιού φτάνοντας στα ανοικτά σε απόσταση μέχρι και 100 χιλιόμετρα περίπου στην θάλασσα πετώντας σε ύψος περίπου 6.000 έως 7.000 μέτρων.

Πρόκειται για μια καθαρά ψυχολογική κίνηση για να θυμίσουν τον "Αττίλα".

Τα δύο ζεύγη F16, ακολούθησαν περίπου την ίδια πορεία και πέρασαν πάνω από τα τεμάχια 3, 6, 7 και 8, αλλά και πάνω από περιοχές όπου πλέουν πολεμικά πλοία της Τουρκίας και όχι μόνο.

Τα πολεμικά αεροσκάφη συνέχισαν πετώντας ανοικτά της Κύπρου, για να περάσουν ξανά προς την Τουρκία δυτικά της Πάφου.

Το Ισραήλ αντέδρασε ακαριαία.

Λίγη ώρα αργότερα, στην περιοχή πραγματοποίησε πτήσεις σμήνος εκπαιδευτικών αεροπλάνων της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, που πραγματοποίησαν και ασκήσεις προσγειώσεων-απογειώσεων στο αεροδρόμιο Πάφου.

Δεν είναι γνωστό αν οι πτήσεις των Ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών, ήταν προγραμματισμένο εκ των προτέρων.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το πρωί, τουρκικό στρατιωτικό πλοίο προσέγγισε την περιοχή και, μάλιστα, εισήλθε εντός των ορίων ασφαλείας της γεώτρησης, δηλαδή εντός της ακτίνας των 500 μέτρων από τις συντεταγμένες της γεώτρησης Καλυψώ.

Η αντίδραση όμως των δύο φρεγάτων που συνόδευαν το Saipem 12000 υπήρξε άμεση, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να υποχωρήσουν και το πλοίο να απομακρυνθεί. Στην περίπτωση αυτή φάνηκε η αποφασιστική στάση, κυρίως της Γαλλίας, να μην επιτρέψει παρεμπόδιση του έργου της δικής της εταιρείας.

Το ίδιο αποφασιστικά μηνύματα έφυγαν και σε πολιτικό επίπεδο από το Παρίσι και ξεκάθαρη ήταν και η χθεσινή αναφορά του Προέδρου Μακρόν προς τον ομόλογό του της Τουρκίας για τα δικαιώματα της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα τουλάχιστον με τη γαλλική προεδρία.

«Εκβιάζουν» ξανά ωμά οι Τουρκοκύπριοι με τις «πλάτες» του Ερντογάν που θέλει ξανά να οριοθετηθεί η ΑΟΖ της Κύπρου λαμβάνοντας υπόψη τα κατεχόμενα, τα οποία θα αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο και νομική υπόσταση. Πρόκειται για το δεύτερο στάδιο του τουρκικού σχεδίου για την Κύπρο. 

Επίσης σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τέθηκαν επίσης  απέναντι από τον Βόρειο Έβρο τουρκικές μονάδες τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητου πεζικού που ανήκουν στην  1η τουρκική στρατιά, σε μια καλοστημένη «παράσταση» επίδειξης πολεμικής ισχύος, στην ελληνική πλευρά.

Όλα αυτά προμηνύουν πιθανές εξελίξεις τις επόμενες ώρες και ημέρες από την Άγκυρα που έχει "απασφαλίσει" σε ότι έχει να κάνει με την "συμπεριφορά της ".

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο ενέργειας σε λίγες ημέρες θα «κατέβει» το  πλωτό γεωτρύπανο συνοδεία πολεμικών πλοίων και ελικοπτέρων στην Κύπρο… σηματοδοτώντας πλέον σοβαρές εξελίξεις στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες φέρουν τον ελληνικό στόλο να ετοιμάζεται για την ίδια περιοχή μαζί με αριθμό μαχητικών αεροσκαφών. Όλα δείχνουν ότι η Κύπρος αποτελεί το  αρχικό πιθανό πεδίο σύγκρουσης Τουρκίας και Ελλάδος.

https://www.youtube.com/watch?v=BmXXMeC8c78

https://www.youtube.com/watch?v=tTQW6x02p7w

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ