Πατριαρχεία

Ανάβει φυτίλι το Φανάρι στις σχέσεις με την Μόσχα! Ανοίγει μετόχια στην Ουκρανία;

Του Άγγελου Ρούσσου

Παίρνει φωτιά το θέμα με τη θρησκευτική σύγκρουση στην Ουκρανία, ένα ζήτημα που με βάση τις τελευταίες εξελίξεις καθίσταται ακόμα πιο περίπλοκο.

Πρόσφατα, τα ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης πληροφορήθηκαν από ανεπίσημες πηγές ότι στην επόμενη συνάντηση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού θρόνου, που προγραμματίζεται για τις 8 Φεβρουαρίου 2018, το Πατριαρχείο μπορεί να αποφασίσει να ανοίξει ένα ή δύο μετόχια στην Ουκρανία .

Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία για μια τέτοια απόφαση, είναι βέβαιο πως κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Μόσχας, αφού στην πραγματικότητα το Φανάρι θα εμπλέκεται στην κανονική επικράτεια του ρωσικού Πατριαρχείου. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ουκρανικών μέσων η Κωνσταντινούπολη θα υπογραμμίσει την στήριξή της προς το “Πατριαρχείο Κιέβου” που δεν αναγνωρίζεται από τη Μόσχα και τις υπόλοιπες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, αλλά απολαμβάνει την στήριξη του επίσημου κράτους της Ουκρανίας.

Πάντως η αλήθεια είναι πως μόνο και μόνο που αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από ουκρανικά ΜΜΕ, κατά βάση φιλικά προσκείμενα προς την κυβέρνηση, ελέγχονται ως προς την αξιοπιστία τους....

Υπενθυμίζεται πως μέλη του ουκρανικού Κοινοβουλίου έχουν καταθέσει επίσημο αίτημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, θέμα που το Φανάρι έχει παραπέμψει σε σχετική επιτροπή.

Οι συνομιλίες πάντως για μετόχια του Οικ. Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία ξεκίνησαν το 2005. Ο ίδιος ο πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο και η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο έθιξαν αυτό το ζήτημα σε παλιότερες συναντήσεις τους με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στη συνέχεια, η συζήτηση απέκτησε νέα δυναμική το 2016, όταν το Κίεβο έστειλε το προαναφερθέν αίτημα στον Φανάρι να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικ. Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης βλέπουν με καλό μάτι μια αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών Μητροπολίτες όπως οι Περγάμου Ιωάννης, Μιλήτου Απόστολος , Ανδριανουπόλεως Αμφιλόχιος και άλλοι. Ωστόσο, υποτηρίζεται πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη συμβουλή τους ακόμα.

Υπενθυμίζεται πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μαζί με άλλους Ιεράρχες των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, δήλωσε σταθερά την προσήλωσή του στους κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, σύμφωνα με τους οποίους η Ουκρανία είναι το κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Μόσχας και η μόνη Ορθόδοξη Εκκλησία στη χώρα αυτή είναι το αυτοδιοικούμενο UOC του Πατριαρχείου Μόσχας. Έτσι, στη Σύναξη των προκαθημένων των Τοπικών Εκκλησιών, η οποία έλαβε χώρα από τις 22 έως τις 28 Ιανουαρίου 2016, στο προάστιο της Γενεύης Chambesy, οι Ιεράρχες των αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών συμφώνησαν ομόφωνα ότι το Πατριαρχείο Μόσχας ήταν το μόνο κανονικό καθεστώς στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...