Βαλκάνια

Πλακώνονται Σλάβοι και Αλβανοί σε ΠΓΔΜ και Αλβανία - Πανηγυρίζουν Τίρανα και Κόσοβο - Πάνε προς εμφύλιο;

Πλακώνονται Σλάβοι και Αλβανοί σε ΠΓΔΜ και Αλβανία. Στον χορό μπήκαν και οι Σλάβοι που αποτελούν μειονότητα στην αλβανική επικράτεια δημοσιοποιώντας την δική τους "φωνή" στα τεκταινόμενα ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια για το όνομα "Νέα Μακεδονία" που κυοφορείται εδώ και μερικές ημέρες. Ταυτόχρονα η Αλβανία και το Κόσοβο πανηγυρίζουν: Δεύτερη επίσημη γλώσσα τα αλβανικά στα Σκόπια και κύμα σφοδρών αντιδράσεων από τους Σλάβους, τον πρόεδρο της χώρας και το VMRO-DPMNE

Με 69 ψήφους, εγκρίθηκε σήμερα κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, ο νόμος που επισημοποιεί την αλβανική γλώσσα στο κρατίδιο των Σκοπίων. 

Γελάει το σύμπαν, σε λίγο οι Αλβανοί θα ονομάζονται..."Μακεδόνες" με χορηγεία ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με  φυλλάδιο στα Τίρανα από το σύλλογο «Ίλιντεν», από την μειονότητα των Σλάβων της Αλβανίας σε τρεις γλώσσες (σλαβικά , αλβανικά και αγγλικά) η κοινότητα τους είναι κατά της επίτευξης συμφωνίας με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας .

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ένα τέτοιο φυλλάδιο δημοσιεύεται για πρώτη φορά και ειδικά αυτό που είναι σε τρεις γλώσσες, περιμένουμε από όλους όσους ενδιαφέρονται ότι  θα βρουν σε αυτό βασικές πληροφορίες», είπε ο συντάκτης του φυλλαδίου Νίκολα Γκουρτζάι.

Το φυλλάδιο τυπώθηκε  σε 400 αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας καθώς και στα Σκόπια, αλλά και στην διασπορά, παρουσιάζει τις θέσεις των Σλάβων που κατοικούν στην Αλβανία  .

Στο έντυπο οι Σλάβοι της Αλβανίας αποκαλούνται «Μακεδόνες» και η σλαβική γλώσσα που μιλάνε την έχουν ονομάσει ως «μακεδονική».

Η σλαβική μειονότητα στην Αλβανία, ως γνωστό ζήτησε από την κυβέρνηση του κράτους των Σκοπίων να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος.

«Για εμάς τους «Μακεδόνες»  είναι πολύ σαφές ποια είναι η πολιτική των γειτόνων μας για το όνομα «Μακεδονία», τα πάντα είναι σαφή και ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην καταλαβαίνει ότι η πολιτική τους είναι δεκάδων ετών και αποσκοπεί στην εξαφάνιση τον ονομάτων από τις επιτύμβιες στήλες των προγόνων μας;», γράφει μεταξύ άλλων το έγγραφο τους.

Προσθέτουν, ακόμη, ότι «αισθανόμαστε ντροπή για την σκανδαλώδη πολιτική της Ευρώπης, η οποία κάθε μέρα πέφτει από την εκτίμησή μας», τονίζει  το αλβανικό δημοσίευμα.

Δεύτερη επίσημη γλώσσα τα αλβανικά στα Σκόπια

Ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά πριν λίγο από τη Βουλή της ΠΓΔΜ το νομοσχέδιο, που προβλέπει την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 69 βουλευτές (προερχόμενοι από την «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» του Ζόραν Ζάεφ και από τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ), ενώ από αυτήν απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, οι οποίοι εδώ και ένα μήνα μποϋκοτάρουν τις συνεδριάσεις της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση πέντε βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι εμπλέκονται στα βίαια επεισόδια στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, που προκάλεσαν υποστηρικτές του VMRO-DPMNE, τον περασμένο Απρίλιο.

Ο νέος νόμος προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το VMRO-DPMNE κατήγγειλε το νέο νόμο ως αντισυνταγματικό και προειδοποίησε ότι με την υιοθέτησή του η χώρα θα καταστεί και επισήμως «δίγλωσση».

Επιφυλάξεις για το νόμο εξέφρασε και ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, τις προηγούμενες ημέρες, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπογράψει το προεδρικό διάταγμα και να αναπέμψει το νόμο στη Βουλή.

Από την μεριά της, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε ότι ο νέος νόμος εντάσσεται στο πλαίσιο της εναρμόνισης της νομοθεσίας της ΠΓΔΜ με την ευρωπαϊκή πρακτική και είναι απολύτως σύμφωνος με το Σύνταγμα της χώρας.

Την ψήφιση του νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ χαιρέτισαν οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου.

https://www.youtube.com/watch?v=WYolsUYA7tI

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης