Αρχείο

«Βόμβα μεγατόνων» - Στην Ιερουσαλήμ η Τριμερής Ελλάδος-Ισραήλ–Κύπρου; - Η κίνηση που «κλειδώνει» τους Τούρκους

Πολλά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η τριμερής συνάντηση  μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας αναβλήθηκε λόγω της στάσης της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ψήφιση κατά της απόφασης του Τραμπ στην γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της Ιερουσαλήμ.

Ο κυπριακός τύπος επικαλούμενος ενημερωμένες πηγές, αναφέρει ότι   ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, κάθε άλλο παρά αρνητικός ήταν στην πραγματοποίηση συνάντησης με Νίκο Αναστασιάδη και Αλέξη Τσίπρα .

Το  πρόβλημα με την υλοποίηση της τριμερούς είχε να κάνει με κρίσιμη συνεδρία της Κνέσετ (ισραηλινό Κοινοβούλιο).

Συγκεκριμένα οι Ισραηλινοί από την πρώτη στιγμή και ως ένδειξη της βούλησης του Νετανιάχου να γίνει η τριμερής, είχαν αντιπροτείνει όπως αυτή γίνει κανονικά στις 8 Ιανουαρίου το πρωί αλλά αντί στην Κύπρο να γίνει στο Ισραήλ. Και αυτό για να μπορεί ο Βενιαμίν Νετανιάχου να συμμετάσχει και στη συζήτηση στην Κνέσετ.

Τελικά οι πλευρές συμφώνησαν όπως η συνάντηση των τριών ηγετών διευθετηθεί να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ήδη, αναφέρουν οι πληροφορίες μας, σε διπλωματικό επίπεδο έχουν ξεκινήσει επαφές προκειμένου να εξευρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία που να βολεύει και τους τρεις ηγέτες σε άγνωστο προς το παρόν τόπο και ημερομηνία .

Το ερωτηματικό που μένει είναι το αν θα γίνει τελικά  η συνάντηση σε κυπριακό έδαφος , ή στο Τελ Αβίβ ή όπως πιθανόν και να επιδιώξουν οι Ισραηλινοί στην Ιερουσαλήμ,  η οποία είναι πλέον για αυτούς η επίσημη πρωτεύουσα του κράτους τους , ότι και να λέει ο υπόλοιπος κόσμος . Εφόσον γίνει το τρίτο σενάριο  τότε θα έχουμε έμμεση αναγνώριση της Ιερουσαλήμ .

Την ίδια στιγμή , στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Σαουδική Αραβία, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, είχε επαφές με κρατικούς αξιωματούχους του Υπουργείου Εμπορίου και του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας, καθώς και με στελέχη της πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco.

Όπως σημειώνεται, κατά τη συνάντηση του Υπουργού με τα στελέχη της εταιρείας, η οποία είναι εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών κολοσσών παγκοσμίως, εκφράστηκε ενδιαφέρον από πλευράς τους για δραστηριοποίηση της Saudi Aramco στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω κυρίως της σταθερότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ, καθώς και της γεωλογίας του εδάφους της χώρας και των προοπτικών της Κύπρου ως ενεργειακού κέντρου.

Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος, ο οποίος επί του παρόντος βρίσκεται στα αρχικά στάδια, με στόχο την εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου συνεργασίας.

Αν και εφόσον λοιπόν εισέλθουν και οι Σαουδάραβες στην κυπριακή ΑΟΖ επενδύοντας πολλά δις από τα πετροδόλαρα τους , οι κολοσσοί που θα δραστηριοποιούνται εκεί θα αυξηθούν , μαζί με την μέριμνα να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, λόγω των τουρκικών απειλών. 

Τουρκία ήδη ευρίσκεται στην «γωνία» και όσο περνάει ο καιρός είναι εις βάρος της , για αυτό  εκτιμάται πως ότι είναι να κάνει θα το κάνει την αμέσως επόμενη περίοδο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ