Βαλκάνια

Aγριο επεισόδιο ΗΠΑ-Σερβίας λόγω Κοσόβου και ΠΓΔΜ: Η Ουάσινγκτον πέταξε εκτός τον Σέρβο Α/ΓΕΣ - Υποψίες για ρωσο-σερβικό σχέδιο...

ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕΡΒΙΑΣ-ΗΠΑ  

Μπαρούτι στις σχέσεις Σερβίας και ΗΠΑ και στα Βαλκάνια μετά την ξαφνική κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών καθώς η Ουάσινγκτον δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα. Αρνήθηκε την χορήγηση βίζας στον Σέρβο Αρχηγό του στρατού ενώ στο στόχαστρο των ΗΠΑ βρίσκεται και ο Σέρβος Υπουργός Άμυνας. Κύριες αιτίες, η στάση της Σερβίας σχετικά με Κόσοβο, ΠΓΔΜ, η φιλοπολεμική ρητορική και η στάση της προς την Ρωσία!

Ο Σέρβος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Λιούμπισα Ντίκοβιτς δεν έγινε δεκτός στις ΗΠΑ και δεν του χορηγήθηκε βίζα για να παραβρεθεί σε σεμινάριο στην Ουάσιγκτον.

"Η απόρριψη εκ μέρους των Η.Π.Α. της αίτησης θεώρησης του Σέρβου στρατηγού θα έχει συνέπειες στις στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών" προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας.

Ο Σέρβος υπουργός Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι δεν ήταν σαφής ο λόγος για τον οποίο η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι απέρριψε τη θεώρηση για τον στρατηγό Λιούμπισα Ντίκοβιτς, ο οποίος τον Οκτώβριο είχε  προσκληθεί σε μια διάσκεψη στην Ουάσινγκτον με θέμα την αντιτρομοκρατία.

Ο Βούλιν δήλωσε ότι η άρνηση έκδοσης βίζας «δεν συμβάλλει στη συνεργασία μας και αφήνει ένα κακό μονοπάτι».

Η αμερικανική πρεσβεία αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό .

Πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι «Σερβικές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν τον Ντίκοβιτς για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τα στρατεύματά του κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1998-99 εναντίον Αλβανών αυτονομιστών στο Κοσσυφοπέδιο. Καθώς και ότι ποτέ δεν έχει δικαστεί για τα φερόμενα εγκλήματα».

«Ο στρατηγός Ντίκοβιτς είναι ένας γενναίος και αξιότιμος αξιωματικός και η υπερηφάνεια του σερβικού στρατού», δήλωσε ο Βούλιν. «Η πολεμική δράση  του δεν μπορεί να είναι ο λόγος για την απόρριψη της θεώρησης», κατέληξε ο ίδιος .

Ο Ντίκοβιτς αρνήθηκε να δηλώσει οτιδήποτε για την αίτησή έκδοσης βίζας, αλλά δήλωσε ότι ήταν μέρος της «ηρωικής» υπεράσπισης του Κοσσυφοπεδίου, που αποτελεί ακόμη σερβική επαρχία .

«Δεν διέπραξα ούτε διέταξα κανένα έγκλημα», είπε ο Σέρβος στρατηγός.

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας από τους λόγους για την απόρριψη θα μπορούσε να είναι ότι ο Ντίκοβιτς παρακολούθησε σε ρωσικό έδαφος, την άσκηση ZAPAD-2017 ενώ Σέρβοι αλεξιπτωτιστές ασκούνται εντατικά σε ρωσικό έδαφος με νέα οπλικά συστήματα και πολλά άλλα.

Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι οι ασκήσεις προορίζονταν ως προετοιμασία της Μόσχας να διεξάγει πόλεμο κατά της Δύσης.

Βουλίν και Ντίκοβιτς θεωρούνται σθεναρά φιλορώσοι .

Υπό την διοίκηση τους, η Σερβία αύξησε σημαντικά τη συνεργασία της με το ρωσικό στρατό παρά τις επίσημες διακηρύξεις περί  διατήρησης της στρατιωτικής ουδετερότητας.

Έκθεση των Δημοκρατικών της Γερουσίας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων,  περιγράφει την «κακοήθη» επιρροή του Κρεμλίνου στην Ευρώπη, τη Σερβία και ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, λέγοντας ότι η ηγεσία της Σερβίας «έκανε λίγα πράγματα για να αμυνθεί από την ρωσική κυβέρνηση κατά της ΕΕ προπαγάνδα που κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα με μικρή αντίσταση» .

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός ΥΦΕΞ  Hoyt Bryan Yee, εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εντατικοποίησαν τη στήριξη τους προς τα Δυτικά Βαλκάνια και ότι οι κυβερνήσεις στην περιοχή «μπορούν και πρέπει να κινηθούν ταχύτερα προς ολοκλήρωση των απαιτήσεων της συμμαχίας» .

Ο αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στην Ποντγκόριτσα και στην εφημερίδα «Vijesti», ανέφερε παραδείγματα επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών στην περιοχή κατά το προηγούμενο έτος, την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, την δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας και τις  μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ , και τη δικαστική μεταρρύθμιση στην Αλβανία.

«Ωστόσο, οι κυβερνήσεις στην περιοχή μπορούν και πρέπει να κινηθούν ταχύτερα το 2018, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής  τους ,  αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι διεθνείς εταίροι», δήλωσε ο Hoyt Bryan Yee.

«Οι κυβερνήσεις  της περιοχής», δήλωσε ο ίδιος , «πρέπει να αντισταθούν  στη ψεύτικη φιλία ορισμένων ξένων παραγόντων που αγνοούν το διεθνές δίκαιο ή αντιτίθενται στον δυτικό προσανατολισμό των Βαλκανίων», κατέληξε .

Υπό αυτή την έννοια, ο αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε τη Ρωσία. «Για παράδειγμα, η Ρωσία έχει αποδείξει τη βούλησή της να παρέμβει στις εκλογές, υπονομεύοντας τους βασικούς θεσμούς της Δύσης, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, χρησιμοποιώντας τον ενεργειακό εφοδιασμό ως πολιτικό όπλο με σκοπό να αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη στην δημοκρατία και την ελεύθερη αγορά.

Να βοηθήσουμε τους εταίρους μας να ενισχύσουν την αντίσταση σε τέτοια κακά  αντίτυπα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των αστυνομικών και δικαστικών θεσμών, της καταπολέμησης του ενεργειακού εφοδιασμού και της προώθησης της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης », ανέφερε.

Αυτό είναι το σχέδιο της Δύσης για τα Βαλκάνια και είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο ότι θα έρθει σε αντίθεση με αυτό της Μόσχας . Το ζήτημα είναι απλά που θα σκάσει η κρίση το επόμενο διάστημα, με τα φαβορί να είναι η  Σερβία και η Βοσνία.

https://www.youtube.com/watch?v=9gRmLoeziE4

https://www.youtube.com/watch?v=zWMrf-J1CSY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...