Κύπρος

Σε θέση μάχης το "καμάρι" του ΠΝ της Κύπρου: Εντολή Νετανιάχου να επισπευσθούν οι παραδόσεις πολεμικών πλοίων - H Kύπρος δίνει βάση στη Γαλλία

ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΊΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ   

Τριπλοβάρδιες δουλεύουν τα Ισραηλινά ναυπηγεία για την δημιουργία πολεμικού στολίσκου της Κύπρου. Mια «νέα εποχή» ανατέλλει για την κυπριακή Eθνική Φρουρά με την ένταξη στη δύναμη της του πρώτου Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (P-61) . Τα ναυπηγεία της Χάιφα δουλεύουν πυρετωδώς για την ενίσχυση της Κύπρου με άλλα 2-3 πλοία. Ταυτόχρονα γαλλική στρατιωτική αντιπροσωπεία έφτασε στην Κύπρο. Ο  Ν.Αναστασιάδης είπε ότι "έχουμε εκφράσει την πρόθεση και την ετοιμότητα μας να διαθέσουμε δυνατότητες και διευκολύνσεις τόσο εδώ στη Ναυτική Βάση όσο και στην Αεροπορική Βάση στη Πάφο"...

Πρόκειται για ισραηλινής κατασκευής υπερσύγχρονο και πολλαπλών ρόλων σκάφος το οποίο  κατέπλευσε στη Λάρνακα στις 3/1 ενώ σήμερα διεξήχθη η επίσημη τελετή ένταξής του στο Πολεμικό Ναυτικό της Ε.Φ. Εντός των επόμενων μηνών το Π.Ν. θα ενισχυθεί επίσης και με 2 ταχύπλοα σκάφη για τις ανάγκες των Ο.Υ.Κ.

Τριάντα (30) μέλη του ναυτικού της Κύπρου βρίσκονταν από τον Σεπτέμβριο στο Ισραήλ για σκοπούς εκπαίδευσης και εξοικείωσης του προσωπικού με τα υψηλής τεχνολογίας εξελιγμένα συστήματα του πλοίου.

Το πλοίο ναυπηγήθηκε στο Ισραήλ και έχει μήκος 62 μέτρων και πλάτος 8 μέτρων, διαθέτει εκτόπισμα 450 τόνων, η εμβέλεια του φτάνει τα 2,500 ναυτικά μίλια και αναπτύσσει ταχύτητα 32 κόμβων.

Είναι εξοπλισμένο με αυτόματα πυροβόλα και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς αντιαεροπορικών πυραύλων και πυραύλων επιφανείας, ενώ εξυπηρετεί αποστολές πολλαπλών ρόλων, όπως η ανάπτυξη κλιμακίων ειδικών δυνάμεων, νηοψίες, συμβατικές και μη, ενώ πληροί και τις προϋποθέσεις για επιτήρηση της ΑΟΖ, λόγω της μεγάλης ακτίνας δράσης/αυτονομίας του σκάφους.

Η απόκτηση του Περιπολικού Ανοιχτής Θαλάσσης επετεύχθη στο πλαίσιο υλοποίησης Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική απόφαση στρατηγικής και γεωπολιτικής φύσεως.

Το Ισραήλ δίνει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της Κύπρου καθώς το ίδιο παρά την ισχύ πυρός που διαθέτει αντιμετώπιζε σημαντικές αδυναμίες. Σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους των IDF το Ισραηλινό Ναυτικό είναι μικρό και από την επέκταση της μεσογειακής ΑΟΖ της χώρας από τα 40 στα 150 μίλια τέσσερα χρόνια πριν, έχει μια μεγάλη επικράτεια να προστατεύσει.

«Η επέκταση της ΑΟΖ έχει μεταβάλει το πρόσωπο του Ναυτικού», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματικός.

Το Ναυτικό έχει αναλάβει την αποστολή ασφάλισης των εξεδρών άντλησης φυσικού αερίου που είναι μέσα στην Ισραηλινή ΑΟΖ, τους ξεκάθαρους στόχους των εχθρών από τον βορρά. Οι IDF πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ στον Λίβανο διαθέτει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να προσβάλουν τα γεωτρύπανα, τα οποία τροφοδοτούν αρκετή από την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στο Ισραήλ.

Το Ναυτικό κατανόησε σε βάθος ότι οι θαλάσσιες τρομοκρατικές επιθέσεις μπορούν να πραγματοποιούν και υποβρυχίως. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Protective Edge» το 2014, πέντε βατραχάνθρωποι της Χαμάς (κομάντος του ναυτικού) προσπάθησαν να διεισδύσουν στο Kibbutz Zikin πριν εμπλακούν και σκοτωθούν από την IDF.

Στα τρία χρόνια από τον πόλεμο, η Χαμάς έχει επεκτείνει σημαντικά την μονάδα κομάντο υποβρυχίων καταστροφών με αναφορές να μιλάνε για 1500 βατραχανθρώπους.

Συνεπως απειλές Χαμάς, απειλές Τουρκίας σημαίνει ενίσχυση Ελλάδας και Κύπρου.

Τα σχέδια της Άγκυρας και η παρουσία ολόκληρου τουρκικού στολίσκου στην περιοχή προδικάζει το τι ακριβώς σχεδιάζει η Άγκυρα κατά της μεγαλονήσου το επόμενο διάστημα , με στόχο την πρόκληση πιθανών «ναυτικών επεισοδίων».  

Το πλοίο αυτό μαζί με την παρουσία μιας ελληνικής φρεγάτας και μερικών υποβρυχίων αποκαθιστούν την «τάξη» στην περιοχή στην οποία οι νέο-οθωμανοί επιχειρούν να διασαλεύσουν.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή ένταξης του πλοίου «Αντιπλοίαρχος Ιωαννίδης» στη δύναμη της Εθνικής Φρουράς, ο πρόεδρος της Κύπρου κ.Αναστασιάδης ανέφερε πως η Εθνική Φρουρά σήμερα, πέραν του πρωταρχικού της ρόλου ως η κατεξοχήν δύναμη αποτροπής έναντι οποιασδήποτε νέας τουρκικής επιβολής, διαδραματίζει και ένα νέο σημαντικό ρόλο: Συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση νέου τύπου απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία και η παράνομη διακίνηση όπλων.

Συνδράμει ουσιαστικά στην προαγωγή συνθηκών θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με τους εταίρους μας και φίλες γειτονικές χώρες, ενόψει ιδιαίτερα των ενεργειακών προοπτικών που διανοίγονται για την πατρίδα μας.

Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο ως κόμβος παροχής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και αποστολών έρευνας – διάσωσης, μέσα και από τον αναβαθμισμένο περιφερειακό ρόλο του ΚΣΕΔ, αναφέρει ο κυπριακός τύπος.

Σε αυτή τη νέα εποχή για την Εθνική Φρουρά, ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος  ο ρόλος του Ναυτικού αποκτά νέα στρατηγική σημασία.

Γι΄ αυτό και η ένταξη του πρώτου Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης στη δύναμη της Εθνικής Φρουράς, μέσα από τη Διακρατική Συμφωνία που πριν δύο χρόνια συνομολογήσαμε με το Ισραήλ, αποτελεί αναντίλεκτα σταθμό στην ιστορία του Ναυτικού.

«Θα ήθελα, λοιπόν, θερμά να ευχαριστήσω την κυβέρνηση του Ισραήλ καθώς και ιδιαίτερα τα Ισραηλινά Ναυπηγεία για τη άριστη συνεργασία, τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση που επέδειξαν στην ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού εξοπλιστικού προγράμματος.

Θα ήθελα να συγχαρώ επίσης τον κυβερνήτη και όλα τα στελέχη, που για μήνες τώρα εκπαιδεύονται, κάτω από την καθοδήγηση των Ισραηλινών ειδικών, προκειμένου να αποκτήσουν πλήρη εξοικείωση με τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα του Πλοίου», ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Το πλοίο από σήμερα θα φέρει και επίσημα το όνομα ενός πρώην Διοικητή του Ναυτικού, ενός ήρωα του Ναυτικού της Κύπρου, του Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, ενός εκ των 13 ηρώων της τραγωδίας του Μαρί, που με το έργο, το ήθος και την προσφορά του προς το Ναυτικό, αποτελεί πρότυπο αξιωματικού και θα θυμίζει πάντα τον δρόμο του καθήκοντος και της τιμής.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η σημερινή τελετή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Ναυτικό και την Εθνική Φρουρά και αποτελεί επιβεβαίωση ότι έχουμε πλέον περάσει από τις διακηρύξεις στις πράξεις.

Πέραν από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης από το Ισραήλ, που σήμερα επίσημα εντάσσεται στη δύναμη της Ε.Φ., άλλα δύο πλοία αναμένεται εντός των επόμενων βδομάδων να κατακυρωθούν καθώς ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί.

Την ίδια ώρα, έχουν ήδη ολοκληρωθεί και άλλα σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα για το Ναυτικό, όπως είναι:

  • Η αναβάθμιση της εμβέλειας του Συστήματος Ραντάρ Επιτήρησης Θαλασσίου Χώρου και το Παράκτιο Σύστημα Καμερών Επιτήρησης, που τέθηκαν ήδη σε λειτουργία, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες μας για επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου.
  • Έχει επίσης ολοκληρωθεί η διαδικασία και έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή η αναβάθμιση του Συστήματος Πυραύλων Ναυτικής Αποτροπής.
  • Έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί σύγχρονος εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας για τις ανάγκες των ΟΥΚ.
  • Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα της πρώτης φάσης εκβάθυνσης και αναβάθμισης της Ναυτικής Βάσης.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο Πρόεδρος, έχουμε εκφράσει την πρόθεση και την ετοιμότητα μας να διαθέσουμε δυνατότητες και διευκολύνσεις τόσο εδώ στη Ναυτική Βάση όσο και στην Αεροπορική Βάση στη Πάφο, προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας στο πλαίσιο της PESCO.

«Θα ήθελα εδώ να καλωσορίσω στη σημερινή τελετή και τους αξιωματούχους του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, που βρίσκονται αυτές τις μέρες εδώ, στο πλαίσιο του ενισχυμένου ενδιαφέροντος για αναβάθμιση της ναυτικής μας συνεργασίας, όπως είχα τη δυνατότητα να συζητήσω και  πρόσφατα στο Παρίσι με τον Πρόεδρο Μακρόν», τόνισε ο Πρόεδρος.

Ανέφερε επίσης ότι σημαντικό είναι και το ενδιαφέρον από άλλους εταίρους μας, για την εδώ φιλοξενία πολεμικών πλοίων, που αναντίλεκτα διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για σημαντική αλλαγή δεδομένων με προφανή τα οφέλη για την πατρίδα μας. «Γιατί, όπως ο καθένας μπορεί να κατανοήσει, όσο ενισχύεται η δυνατότητα της ΕΕ να υπερασπίζεται συλλογικά την ασφάλεια, τους πολίτες και τα συμφέροντά της, τόσο πιο πολύ θα ενισχύεται  και η ασφάλεια της Κύπρου», είπε ο κ.Αναστασιάδης .

«Θα ήταν παράλειψη εάν δεν εξέφραζα σήμερα ιδιαίτερες ευχαριστίες και προς την Ελλάδα, όχι μόνο για την εκπαίδευση που παρέχει στα στελέχη του Ναυτικού και της Εθνικής Φρουράς, αλλά και γενικότερα για τη συνεχή έμπρακτη στήριξη στην άμυνα της Κύπρου. Και πρέπει να πω ότι τα τελευταία χρόνια, μέσα από την ενίσχυση της αμυντικής σύζευξης Ελλάδας - Κύπρου, και στο πλαίσιο της PESCO, αλλά και μέσα από τις τριμερείς περιφερειακές συνεργασίες, οι σχέσεις μας βρίσκονται πλέον στο ψηλότερο σημείο», είπε ο Κύπριος πρόεδρος.

Η Κύπρος κινείται αθόρυβα και μεθοδικά για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της με την αγορά τριών περιπολικών πλοίων , καθώς και με άλλα προγράμματα , τα χρήματα αυτά που θα επενδυθούν στον τομέα της άμυνας θα βγουν από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων με το πολλαπλάσιο. Αυτό αποτελεί οδηγό και για την Ελλάδα η οποία οφείλει να υλοποιήσει αρκετά αμυντικά προγράμματα για να «κλείσει πληγές» στον αέρα  στην θάλασσα και στην στεριά,  σε σχέση με το οθωμανικών διαστάσεων τουρκικό πρόγραμμα .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...