Πολιτική

«Ραντεβού» με το κόμμα δίνει ο πρωθυπουργός σήμερα και αύριο - Τι θα πει στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής

Με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, αλλά και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα ξεκινήσουν οι σημερινές εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα στις 6 και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το βράδυ. Το κορυφαίο όργανο της Κουμουνδούρου με τα 151 μέλη έχει να συγκληθεί από τον περασμένο Ιούλιο και αυτό είχε προκαλέσει έντονη «μουρμούρα» το τελευταίο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα, αναμένεται να αναφερθεί στην προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση όλο το τελευταίο διάστημα, ώστε να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης και θα τονίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος.

Ανεβάζοντας το ηθικό των στελεχών της Κουμουνδούρου θα επισημάνει πως η κυβέρνηση βρίσκεται μια ανάσα πριν το οριστικό τέλος των μνημονίων ζητώντας από όλους να συμβάλουν ουσιαστικά στις νέες συζητήσεις που ξεκινούν από τώρα μέχρι και το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αναφερθεί στους επόμενους σταθμούς που είναι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και η εφαρμογή των μέτρων από το τέλος του προγράμματος, οι διαβουλεύσεις για τον τρόπο εξόδου από το πρόγραμμα, αλλά και οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης μέσα στην άνοιξη.

Για τον Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς του συνεργάτες η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι η καλύτερη ευκαιρία, προκειμένου να σφυγμομετρήσουν τις τάσεις, το κλίμα και τις αντιδράσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα.

Τα «φώτα» στην αυριανή συνεδρίαση στρέφονται στις τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών και υπουργών της κυβέρνησης, του Νίκου Φίλη, αλλά και των μελών της κίνησης των «53+».

Ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν πως η εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένεται να καταθέσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τροποποιημένο το κείμενο των 28 σελίδων που είχε δημοσιεύσει το newpost.gr στις 17 Δεκεμβρίου. Σε αυτό εκφράζονταν οι προβληματισμοί των στελεχών της τάσης για τη σχέση με την εκκλησία, τη διαχείριση του προσφυγικού, τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, αλλά και για την επιλογή των προσώπων που συμπεριελήφθησαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένεται να δοθεί έμφαση στη συζήτηση που θα γίνει για τον τρόπο εξόδου από το πρόγραμμα, ενώ στο τραπέζι θα πέσει για άλλη μια φορά και ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος.

Σε σχέση με το Σκοπιανό ο πρωθυπουργός επέλεξε χθες να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο σε μια προσπάθεια να κλείσει ένα – ένα τα εσωτερικά μέτωπα που υπάρχουν. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πολύ σημαντική την παρέμβαση του κ. Ιερωνύμου πως «αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».

Στο στρατόπεδο των «53+» εκτιμούν πως παρά την ενδοκυβερνητική διαφωνία που υπάρχει με τους ΑΝΕΛ, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει το ονοματολογικό με «οδηγό» πάντα τη σύνθετη ονομασία. Υποστηρίζουν τα στελέχη της τάσης πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να βρεθεί μια λύση και προτείνουν, στην γραμμή του πρωθυπουργού, να πραγματοποιηθεί καμπάνια ενημέρωσης στη Βόρεια Ελλάδα. Διστακτικοί εμφανίζονται ως προς τη στάση που κρατά η Εκκλησία.

Αιχμή για τους «53+» εξακολουθεί να αποτελεί το ζήτημα των πλειστηριασμών α΄ κατοικίας με τα στελέχη στην αυριανή συνεδρίαση να αναμένεται να επιμείνουν στη γραμμή πως πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα. Σε συνομιλίες που είχε με τοnewpost.gr, μέλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εξέφραζε την ικανοποίηση του από το γεγονός πως στην εισήγηση που ετοίμασε την Τετάρτη η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος προς την Κεντρική Επιτροπή γίνεται λόγος για «θεσμική θωράκιση» απέναντι στους πλειστηριασμούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...