Σκοπιανό

Πόσο πιο ξεκάθαρη διατύπωση παράδοσης του όρου «Μακεδονία» - Ν.Κοτζιάς: «Η σύνθετη ονομασία έχει δοθεί από το 1995 με το πΓΔΜ»

Η κυβέρνηση το είπε και το κάνει πράξη. Θα λύσει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος. Το δεύτερο που ξεκαθαρίζεται απόλυτα είναι πώς η σύνθετη ονομασία θα περιέχει σίγουρα τον όρο «Μακεδονία» και δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν θα είναι γραμμένη στα ελληνικά, στα σκλάβικα ή σε όποια άλλη γλώσσα.

Ο Νίκος Κοτζιάς που υποδέχεται σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών τον αντιπρόεδρο της FYROM Μπούγιαρ Οσμάνι, επικεφαλής του αλβανικού κόμματος DUI και κατεξοχήν αρμόδιο στα ευρωπαϊκά θέματα, δεν θα μπορούσε να το πει πιο ξεκάθαρα απ' ότι το είπε χθες στη συνέντευξη του ΑΝΤ1.

Στην ονομασία θα υπάρχει το όνομα «Μακεδονία», το οποίο όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών δόθηκε το 1995 με την προσωρινή ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και περιέγραψε σαφώς και τη στάση του Πάνου Καμμένου, αφού όπως είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αντιδρά στον ελληνικό όρο «Μακεδονία».

Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Κοτζιά για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας:

Για το όνομα

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι συζητά σύνθετη ονομασία με ενιαία χρήση. Το όνομα «σλαβομακεδονικά» απευθυνόταν στους Σλάβους που αποτελούν το ένα συστατικό του κράτους που ονομάζουμε σήμερα «fYROM». Οι Αλβανοί είναι κάθετα ενάντιοι σε κάθε ονομασία «Σλαβομακεδονίας» αυτού του κράτους, διότι θεωρούν ότι τους απαλείφει ως συστατικό στοιχείο του κράτους αυτού.

Υπάρχουν επίσης μια σειρά από προτάσεις που έγιναν είτε από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, το 1992, είτε από τους Βανς και Όουεν, οι οποίοι πρότειναν το «Nova Makedonija» και μάλιστα άλλοι ως δυο λέξεις και άλλοι ως μία. Αυτές όλες οι προτάσεις έχουν καταγραφεί και είναι αντικείμενο το οποίο θα εκδηλώσουμε τις επιλογές μας, και έχουμε καταλήξει σαν Υπουργικό Συμβούλιο στις επιλογές μας, στη συζήτηση που θα έχουμε με τους επίσημους από τη γείτονα χώρα. Δε νομίζω ότι πρέπει ν’ αρχίσουμε τώρα τη συζήτηση του ενός ή άλλου ονόματος. Επαναλαμβάνω, σύνθετο όνομα, ενιαίο για όλες τις χρήσεις.

Για το «Μακεδονία»

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πολύ σωστά, έρχεται ως νεαρά κυρία και θέλει να δει αν θα πάρει μαζί με το επίθετό της και το επίθετο του άντρα της, δηλαδή μια σύνθετη ονομασία. Τη σύνθετη ονομασία την έχουμε δώσει από το 1995, όχι εμείς ως κυβέρνηση, όχι εγώ προσωπικά, αλλά η Ελλάδα με το «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτός ήταν ο συμβιβασμός που κάναμε. Κατά συνέπεια, εγώ παίρνω κάθε μέρα, έχει ένα ενδιαφέρον, 100 με 200 e-mails και sms που μου λένε «Νίκο, κ. Κοτζιά, πολύ καλέ μου άνθρωπε, πολύ κακέ μου άνθρωπε, μη δώσετε το όνομα ‘Μακεδονία’». Αυτό πραγματικά, άμα ήμασταν στο 1992 μπορούσε να το συζητήσει κανείς. Στο έτος 2018 και με τις πραγματικότητες που έχουμε, δεν είμαστε από το ανώνυμο που θα βαφτίσουμε, είμαστε από το έχον πολύ συγκεκριμένη ονομασία, πολύ συγκεκριμένη αναγνώριση διεθνή, το οποίο εμείς θέλουμε να του προσθέσουμε και να του δώσουμε μια σύνθετη ονομασία με τρόπο που να είναι διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία.

Για το Καμμένο

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κατ' αρχάς εγώ εκφράζω την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και σε κάθε κυβέρνηση δικαιούνται να υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες και υποχρέωση της κυβέρνησης είναι και να βρίσκει λύση στο εσωτερικό της και να εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να υλοποιηθεί η πολιτική της. Υποχρέωσή της δεν είναι να λέει τί θα κάνει ο α’ ή ο β’.

Θέλω απλώς να σας σημειώσω ότι ο κ. Καμμένος είπε όχι ότι δε συμφωνεί με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», είπε ότι δε συμφωνεί με τη χρήση του όρου στα ελληνικά της «Μακεδονίας». Έχει μια μεγάλη σημασία και αυτό πρέπει να το δούμε πώς θα προκύψει μέσα από την ίδια τη διαπραγμάτευση.

Αλλά επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι αυτό που θα έπρεπε να συζητά η χώρα αντί να συζητά τί κάνει ο κ. Καμμένος -γιατί φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να του αποδώσει ηγεμονικό ρόλο στη Λαϊκή Δεξιά- εκείνο που έπρεπε να κάνει και να συζητάμε, είναι, χρειάζεται λύση σ’ αυτό το ζήτημα; Εγώ απαντάω ναι, χρειάζεται. Κάνει καλό στη χώρα; Κάνει καλό. 25 χρόνια το άφησαν άλυτο κ. Χατζηνικολάου και ήταν κυβέρνηση αυτοί που μας κουνάνε το δάχτυλο σήμερα και μας λένε τί θα κάνουμε. Εμείς δεν έχουμε καμία αναστολή να λύσουμε το πρόβλημα προς όφελος του λαού μας και της περιοχής.

Αυτά που απομένουν λοιπόν είναι μόνο τα τυπικά γιατί όπως είπε ο κ. Κοτζιάς τα βαφτίσια έχουν ήδη γίνει. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...