Σκοπιανό

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Η πρόταση θα είναι καλή και θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών

Η πρόταση της κυβέρνησης για το όνομα των Σκοπίων θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι «στη Βουλή οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων, δεν έχουμε μια κομματοκρατούμενη Δημοκρατία όπου είναι επτά τα κόμματα και πρέπει τα τέσσερα τουλάχιστον να συμφωνούνε. Στη Δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών και αυτή νομίζω ότι θα υπάρξει.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα δείξει και εξάλλου αυτό είναι ένα θέμα που το επιλέγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό της χώρας».

Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση και άσκησε δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση και κυρίως στη Νέα Δημοκρατία.

Ο υπουργός Εξωτερικών έστρεψε τα βέλη του και κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας: «Δεν θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις δύο μεγάλες προσπάθειες που έκανε να λύσει το πρόβλημα και που απέτυχαν, να έχει παραιτηθεί. Και είναι άξιον απορίας να λέει αυτά τα πράγματα ο γιος του, ο οποίος, εντάξει, να μην ξέρει επαρκώς την ελληνική ιστορία, αλλά την ιστορία της οικογένειάς του και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όφειλε να γνωρίζει».

 Αναλυτικά, τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών για το θέμα των Σκοπίων

Για τα Σκόπια, θα υπάρξει  -δεν έχει αρχίσει επί της ουσίας- διαπραγμάτευση ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο κρατών και με την παρουσία του κ. Nimetz, του εκπροσώπου του ΟΗΕ. Θα έλεγα το εξής: η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να συμβάλει στη λύση αυτού του προβλήματος, διότι, όπως έχω επανειλημμένα υπογραμμίσει, η ιστορία πρέπει να είναι το μεγάλο μας σχολείο και κληρονομιά και με κανένα τρόπο η φυλακή μας. Δεν ζητάμε να μας τα λύσουν τρίτοι εντός της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, αυτά είναι ανοησίες, γιατί το κόμμα που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα, που δεν μπόρεσε είκοσι πέντε χρόνια μαζί με τον άλλο εταίρο του στο δικομματισμό να το λύσει, και που δε δείχνει ικανό να δώσει έστω και μία στοιχειώδη απάντηση ως αντιπολίτευση, ασφαλώς και δεν μπορεί να το λύσει. Δοκιμάστηκε σαν κυβέρνηση, δοκιμάστηκε και σαν αντιπολίτευση. Οι άνθρωποι δεν κάνουν.

Ερώτηση: Θα σας ρωτούσα γι αυτό. Αλλά πριν, υπάρχουν προϋποθέσεις, υπάρχουν κινήσεις που πρέπει να κάνει η γειτονική μας χώρα προκειμένου να ξεκινήσει επί της ουσίας ο διάλογος; Να πάμε στην ουσία.

Κοτζιάς: Δύο πράγματα πρέπει να σας πω: η γείτονας χώρα πρέπει να ρίξει τους τόνους που σχετίζονται -να τους εξαλείψει κατά τον καλύτερο τρόπο- με τον αλυτρωτισμό, όπως και η χώρα μας επέδειξε και επιμένει ότι εμείς θέλουμε να υπάρχει αυτό το κράτος και δεν έχουμε καμία πρόθεση ούτε να το διαμελίσουμε ούτε να το διαλύσουμε. Δηλαδή μία αποκατάσταση εμπιστοσύνης στα πλαίσια αυτής της πορείας για περισσότερη εμπιστοσύνη. Μεγάλο ρόλο παίζουν και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που όταν τα πρότεινα πριν 2,5 χρόνια θεωρούσαν ότι είναι ύποπτα από πολλές πλευρές, και από τους φίλους μας στα Σκόπια και από κάποιους Διεθνείς Οργανισμούς. Αποδείχθηκαν να είναι πολύ ωφέλιμα για τους λαούς και ετοιμάζουμε ένα μεγάλο βήμα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης: το άνοιγμα των συνοριακών διόδων ανάμεσα στην Ελλάδα και στη γείτονα βόρεια χώρα στη λίμνη των Πρεσπών, που πρέπει να αξιοποιηθεί και θα αξιοποιηθεί για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί ισχυρά κονδύλια που θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της περιοχής.

Ερώτηση: Εμείς πάμε με κόκκινη γραμμή στη διαπραγμάτευση; Υπάρχει κόκκινη γραμμή;

Κοτζιάς:Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς κόκκινη γραμμή. Αυτές βέβαια δεν ανακοινώνονται γιατί θέλω να υπογραμμίσω ότι απορώ με τις δηλώσεις σειράς κομμάτων και προσωπικοτήτων οι οποίοι απαιτούν πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση να δηλώσω εγώ δημόσια ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές, πού πάει η διαπραγμάτευση, ποιοι είναι είναι οι στόχοι κλπ. Νομίζω ότι δεν έχει στοιχείο λογικής, παρά μικροκομματικής αντίληψης, το να θέλεις η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση να έχει παραδώσει όλη την διαπραγματευτική της τακτική και στρατηγική. Τέτοια λάθη δεν τα κάνουμε, γιατί εγώ κ. Σκουρή και η κυβέρνησή μας, κάνουμε εξωτερική πολιτική κοιτώντας τις ανάγκες της χώρας, τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τη χώρα, της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Λύση, ασφαλώς με συμβιβασμούς, αλλά όχι όπως λέω εγώ σάπιους συμβιβασμούς, αλλά δημιουργικούς και προσθετικούς. Και ασφαλώς δεν κοιτάμε την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο είτε στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας είτε στα μικροκομματικά συμφέροντα που υπάρχουν σε ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα χρειαστεί σύσκεψη αρχηγών όταν ληφθεί η απόφαση;Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα δείξει. Και εξάλλου αυτό είναι ένα θέμα που το επιλέγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Ερώτηση: Θέμα δεδηλωμένης σε αυτό το θέμα για την Κυβέρνηση μπορεί να υπάρχει; Γιατί η αντιπολίτευση…

Κοτζιάς: Δεν υπάρχει. Ακούστε να σας πω. Ακούω το εξής τρομερό επιχείρημα. Να παραιτηθεί λέει η Κυβέρνηση επειδή διαφωνεί ένα μέρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, έχει μια άλλη γνώμη. Πρώτον, η Κυβέρνηση έχει τον τρόπο της για να συζητάει και να λύνει τα θέματα. Ασφαλώς θα υπάρξει και Υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες, όπου θα συζητήσουμε και θα παρουσιάσω τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης. Όμως με κανένα τρόπο εμείς δεν έχουμε αυτό το σπυρί της αρρώστιας, θα ‘λεγα, που είχε η Νέα Δημοκρατία την εποχή που ο Πρωθυπουργός, ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πολιτική του γραμμή γύρω από το μακεδονικό, διότι την πρώτη έφυγε ο Αντώνης Σαμαράς μαζί με μία ομάδα βουλευτών και τη δεύτερη οι Έβερτ, Κανελλόπουλος και Δήμας του απέτρεψαν να έχει την πλειοψηφία για να πάρει αποφάσεις. Θεωρώ, δε, ότι το κόμμα που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα, που διασπάσθηκε ουσιαστικά και στην πραγματικότητα και τυπικά πάνω σε αυτό το ζήτημα, το να λέει τώρα ότι υπάρχει μία άλλη γνώμη στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι λόγος παραίτησης. Δε θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις δύο μεγάλες προσπάθειες που έκανε να λύσει το πρόβλημα και που απέτυχαν, να έχει παραιτηθεί. Και είναι άξιο απορίας να λέει αυτά τα πράγματα ο γιός του, ο οποίος, εντάξει, μπορεί να μη ξέρει επαρκώς την ελληνική ιστορία, την ιστορία της οικογένειάς του και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όφειλε να την γνωρίζει.

Ερώτηση:  Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Κυβέρνηση να κατεβεί με ενωμένη, με μία θέση; να μην υπάρχει διαφωνία εννοώ με τους ΑΝ.ΕΛ; Των δύο κυβερνητικών εταίρων;

Κοτζιάς: Εγώ, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει μία πλειοψηφία στη Βουλή και αντιλαμβάνομαι ότι μερικοί ενοχλήθηκαν επειδή είπα ότι η πλειοψηφία θα είναι βουλευτών και όχι κομμάτων. Και να με συγχωρέσετε πάρα πολύ. Στη Βουλή οι αποφάσεις δε λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων. Δεν έχουμε μία κομματοκρατούμενη δημοκρατία, όπου είναι επτά τα κόμματα και πρέπει τα τέσσερα τουλάχιστον να συμφωνούν. Στη δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών. Και αυτή νομίζω ότι θα υπάρξει. Και να σας πω και κάτι άλλο; Ας υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε αυτή η πλειοψηφία. Δεν θα ερχότανε η απόφαση και τι θα κάναμε; Ε, είκοσι πέντε χρόνια έμεινε άλυτο το πρόβλημα, θα προσθέταμε άλλα δύο.

Ερώτηση: Λέτε ότι αν τυχόν απορριφθεί η πρόταση

Κοτζιάς: Εμείς τέτοια ανευθυνότητα ποτέ δεν θα επιδείξουμε. Το θέμα θα έρθει στη Βουλή, η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα.

Ερώτηση: Στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η πλειοψηφία λέτε ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί πάντως.

Κοτζιάς: Μα θα υπάρχει πλειοψηφία. Δεν μπαίνει θέμα να παραιτηθεί ή όχι, το θεωρώ γελοίο το αίτημα, διότι η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να έχει διδαχθεί από την ιστορία της, όπου διασπάστηκε πολλαπλώς σε αυτό το ζήτημα. Είναι το κόμμα που το δημιούργησε και δεν μπορεί να κινεί το δάκτυλο σε εμάς που θα το λύσουμε. Είναι, όπως με τα οικονομικά. Δημιούργησαν αυτή την καταστροφική οικονομική σκηνή στη χώρα. Έτσι και στα εθνικά ζητήματα, όχι μόνο δεν τα λύσανε, αλλά δημιούργησαν επιπλέον προβλήματα στη διάρκεια της διακυβέρνησης του τόπου. Να μην ζητάνε λογαριασμό αυτοί που δημιούργησαν τα προβλήματα και ήταν ανίκανοι να τα λύσουν από αυτούς που θα τα λύσουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης