Βαλκάνια

Θα σωθεί από σπόντα η Ελλάδα; Δύο Σέρβοι νεκροί στο Κόσοβο... και η ΠΓΔΜ οδεύει ξανά σε εκλογές - "Μπαίνουμε σε πολεμική περίοδο" είπε ο Σέρβος Α/ΓΕΣ

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στην ΠΓΔΜ  καθώς δύο Αλβανοί βουλευτές του αλβανικού κόμματος που στηρίζει τον Ζ. Ζάεφ αποχώρησαν  από τον κυβερνητικό συνασπισμό , φέροντας την χώρα ξανά  προς εκλογές και πιθανό χάος. Πολύ δύσκολα θα διατηρηθεί στην εξουσία ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός. Οι εθνικιστές των Σκοπίων με την αρωγή της Μόσχας θα προκαλέσουν αναστάτωση στο κρατίδιο με στόχο να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.  

Την ίδια στιγμή ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Σερβικού Στρατού στρατηγός Λιούμπισα Ντίκοβιτς , δήλωσε ότι ο διοικητής της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο του έδωσε πληροφορίες για μεγάλες ταραχές στα σύνορα Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου γι αυτό το λόγο έδωσε διαταγή να εντατικοποιηθούν οι προετοιμασίες των ΕΔ της χώρας και ο επανεξοπλισμός τους.

Ο επικεφαλής της  KFOR δήλωσε ότι έχει λάβει όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί μια τέτοια εμπλοκή .

«Είναι σημαντικό να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών με την KFOR, που είναι υπεύθυνη ασφαλείας για την ειρήνη στη νότια Σερβική επαρχία καθημερινά. Μίλησα με τον Διοικητή της Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου και πήρα κάποιες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια στα σύνορα με την Σερβία η οποία  μπορεί να επηρεαστεί, καθώς και για την ασφάλεια στο εσωτερικό του Κοσσυφοπεδίου- Μετόχια» , δήλωσε ο Dikovic.

Ο Σέρβος Α/ΓΕΣ , μαζί με τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας Αλεξάντερ Βούλιν, επισκέφθηκαν το Μπουγιάνοβατς, μια περιοχή που οι Αλβανοί αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων.

Ο Σέρβος στρατηγός σαφώς και δεν ανέμενε το διοικητή της KFOR για να του πει τι ακριβώς συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο…διότι έχει την δυνατότητα να γνωρίζει σχεδόν τα πάντα λόγω της σερβικής παρουσίας στα Βόρεια της Μιτρόβιτσα.

Η πραγματικότητα σαφώς και είναι πολύ διαφορετική από τα μισόλογα των αξιωματούχων στην περιοχή.

Ενώ συμβαίνουν αυτά έχουμε άκρως περίεργα και αξιοπρόσεκτα γεγονότα στην ίδια περιοχή.

Συγκεκριμένα δύο Σέρβοι ένας άντρας και μια  γυναίκα στο Κοσσυφοπέδιο βρέθηκαν νεκροί χθες Δευτέρα  βράδυ στο χωριό Μπάμπιμοστ στο Obilic .

«Οι ιατροδικαστές εξετάζουν τους νεκρούς που έπεσαν θύματα δολοφονικής ενέργειας, όπως δείχνει η έρευνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Baki Κελάνι.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου κάλεσε όλα τα αρμόδια όργανα να διερευνήσουν και να ρίξουν φως στους θανάτους.

Τέτοιου είδους όμως περιστατικά υπάρχουν αρκετά στο Κοσσυφοπέδιο και χρεώνονται κατά κανόνα σε Αλβανούς «κακοποιούς» οι οποίοι όμως τυγχάνουν  να είναι και ακραίοι εθνικιστές με ρατσιστικά κίνητρα, κάτι που γνωρίζουν καλά οι Σέρβοι.

Τονίζουμε ότι περιστατικό έχει εξοργίσει τους Σέρβους στην περιοχή που αναζητούν να μάθουν την αιτία της πράξης αυτής.

Εντωμεταξύ ο Σέρβος πρέσβης στα Τίρανα Α.Ζάριτς  δήλωσε χθες βράδυ ότι « η θέση της Σερβίας είναι σαφής. Για εμάς, το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια είναι μέρος της Σερβικής επικράτειας και δεν υπάρχει καμία περίπτωση  στον κόσμο  η Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ».

Πληροφορίες  κάνουν λόγο για επικείμενη «αναταραχή» στον άξονα ΠΓΔΜ-Κοσσυφοπέδιο-Ν.Σερβία ( κατοικούν Αλβανοί) , ενόψει εξελίξεων στην περιοχή από «ξένα κέντρα».

Αυτά τα ξένα κέντρα είναι η Άγκυρα που τρέφει φρούδες ελπίδες να χειραγωγήσει την περιοχή για λογαριασμό της. Το σίγουρο είναι το εισερχόμαστε σε νέα  περίοδο αστάθειας στην περιοχή ειδικά το επόμενο διάστημα.

Λέτε για αυτό να κάλεσε ο Σέρβος πρόεδρος τον Αλέξη Τσίπρα τα Χριστούγεννα στο Βελιγράδι …λέγοντας του, σύμφωνα με  φήμες να μην προβεί σε οποιαδήποτε επίλυση του θέματος της ονομασίας  με την ΠΓΔΜ, ενόψει αναταραχών;

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...