Κύπρος

"Θα εργαστούμε μαζί για συμπαραγωγή κρίσιμου αμυντικού υλικού για να επιβιώσουμε" - Απόφαση βόμβα Ελλάδας-Κύπρου

Ελλάδα και Κύπρος κινούνται πλέον μαζί και στα ζητήματα αμυντικής βιομηχανίας  με σωστή στάση απέναντι σε έναν κρίσιμο τομέα που ταλανίζει και τις δύο πλευρές . Αυτή η συνεργασία στον αμυντικό τομέα αφορά και τρίτες χώρες όπως την EE καιτο Ισραήλ το οποίο διαθέτει μια ισχυρότατη πολεμική βιομηχανία πρωτοπόρο σε πολλά επίπεδα.

Η ουσία λοιπόν  της όλης «ιστορίας»  καταγράφηκε στο τέλος συνάντησης των δύο αξιωματούχων με την προσπάθεια σύμπραξης αμυντικών συνεργασιών με χώρες όπως το Ισραήλ, η Γαλλία, κά οι οποίες θα «μεταφέρουν»  όμως κρίσιμη  τεχνογνωσία με σκοπό την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας.

Οι τριμερείς συνεργασίες, εκτός από την ανάπτυξη φέρνουν και σύγχρονα οπλικά συστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο , ειδικά από το Ισραήλ μια χώρα που έχει κάνει πραγματικά άλματα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Σε αντιστάθμισμα για παράδειγμα ,  της «διευκόλυνσης» των Ισραηλινών στον ελληνικό χώρο Κρήτη-Κύπρο ..οι Ισραηλινοί θα πρέπει να μας δώσουν πρόσβαση σε κρίσιμα οπλικά συστήματα στις ένοπλες δυνάμεις Ελλάδος και Κύπρου.

Μια τέτοιου τύπου «ανταλλαγή θα ήταν ότι καλύτερο για τον ελληνισμό ενόψει των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο , Δυτική Θράκη και Κύπρο. Όλα αυτά παράλληλα με την αποστολή των ΗΠΑ με την μορφή δωρεάς,  αρμάτων μάχης Abrams , Αντιτορπιλικών με πυραύλους μακρού βεληνεκούς και πυραύλων ATACMS με  βεληνεκές 300χλμ.

Αυτό θα ήταν το καλύτερο σχέδιο αντιμετώπισης του Ερντογάν και των ονείρων του περί αναβίωσης της  Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ο Κύπριος ΥΠΑΜ ανέφερε πως η Κύπρος η οποία τώρα πια δεν έχει προβλήματα με το εμπάργκο, θα αναπτυχθεί στον αμυντικό τομέα με συνεργασίες με τρίτες χώρες αλλά φυσικά και με την Ελλάδα.

Ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης τόνισε:

«Είχα την εξαιρετική χαρά να υποδεχθώ σήμερα εδώ στο Υπουργείο, τον φίλο Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας τον κ. Δημήτρη Βίτσα, με τον οποία είχαμε, όπως πάντοτε, μια ιδιαίτερα εγκάρδια και παραγωγική συνάντηση.

 Ιδιαίτερα είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε σήμερα θέματα που αφορούν στις δυνατότητες συνεργασιών στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και της έρευνας ενόψει και της σημαντικών αλλαγών που συντελούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την εγκαθίδρυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

Θέλουμε να αξιοποιήσουμε νέες ευκαιρίες που προσφέρονται για χρηματοδότηση τόσο σε προγράμματα αμυντικής έρευνας, όσο και προγραμμάτων ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων, μέσα και από τη σύμπραξη ελληνικών και κυπριακών φορέων, εταιρειών, ερευνητικών ιδρυμάτων, και ασφαλώς να αναζητήσουμε συνεργασίες και με τρίτες χώρες."

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας που συναντήθηκε με τον Δημήτρη Βίτσα είπε ότι στόχος της Λευκωσίας είναι οι αμυντικές δαπάνες να ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ το αργότερο μέχρι το 2020

Πέραν της σύμπραξης ελληνικών και κυπριακών φορέων, εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων, ο Κύπριος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αναζήτηση συνεργασιών με τρίτες χώρες. Η ανάπτυξη των συνεργασιών προς την κατεύθυνση αυτή έχει και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είπε. Ανέφερε επίσης ότι η PESCO είναι εξόχως σημαντική για την Κύπρο στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς στο παρελθόν η Λευκωσία αντιμετώπιζε προβλήματα στην προμήθεια στρατιωτικού υλικού, λόγω του εμπάργκο κάποιων χωρών. «Με τη λειτουργία της PESCO όχι μόνο αίρονται τα όποια εμπόδια για την προμήθεια στρατιωτικού υλικού, αλλά η προμήθεια ευρωπαϊκού στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμών καθίσταται πλέον βασικό ζητούμενο για όλα τα κράτη μέλη».

Από την πλευρά του ο κ. Βίτσας είπε ότι συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και πρόσθεσε ότι κάθε φορά «κάνουμε ένα βήμα παραπάνω». Όπως είπε  «σε άλλο επίπεδο βρισκόμασταν πριν τρία χρόνια, σε άλλο επίπεδο βρισκόμαστε σήμερα» σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, τις προμήθειες και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο κ. Βίτσας είπε εξάλλου ότι οι δύο χώρες έκαναν σήμερα ένα ακόμη βήμα στο επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας. Εξήγησε ότι το βήμα αυτό αφορά στις δυνατότητες των εταιρειών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας να παρέχουν σε ορισμένα ζητήματα αυτονομία και σε άλλα να λειτουργούν συμπληρωματικά, στο πλαίσιο της PESCO, για το οποίο, όπως είπε, Ελλάδα και Κύπρος δούλεψαν πάρα πολύ για να γίνει.

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι δύο χώρες επέμειναν να ενταχθεί στην PESCO και η περιφερειακή αμυντική βιομηχανία, πέραν των ιδιωτικών, κατά κύριο λόγο, βιομηχανιών που διαθέτουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη. «Αυτό ήταν μια μεγάλη μας επιτυχία» είπε και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι να μπορέσει να τύχει εκμετάλλευσης.

Αυτά όμως περί Ευρώπης ακούγονται εύηχα στα αυτιά αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι υλοποιήσιμα διότι οι γνωστοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι λειτουργούν με δικά τους "προσωποπαγή" κριτήρια ειδικά απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα και Η Κύπρος . 

Δείτε το Βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=Se_ZjpRrNH4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...