Βαλκάνια

Προοίμιο εθνοτικών συγκρούσεων στο Μοναστήρι των Σκοπίων!

 

Συνθήκες συγκρουσιακού χαρακτήρα κάνουν σταδιακά την εμφάνιση τους στα Σκόπια ανάμεσα σε Αλβανούς και Σλάβους , σε μια κόντρα που "σιγοκαίει" από το 2001, ασχέτων κρίσιμων ζητημάτων.

Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο των Σκοπίων φωτογραφίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, Σκοπιανοί εθνικιστές έχουν γράψει γκράφιτι σε τοίχους αλβανικών οικιών στην πόλη Μοναστήρι  με περιεχόμενο εθνικού και ξεκάθαρα πολεμικού μίσους κατά των Αλβανών.

Το περιεχόμενο των συνθημάτων παραπέμπει σε πιθανότατες προετοιμασίες για "σύγκρουση" από εθνικιστικές ομάδες του κόμματος VMRO του γνωστού πρώην πρωθυπουργού Γκρουέφσκι που «ακονίζει τα νύχια του» για επικείμενες συγκρούσεις με τους Αλβανούς …και λόγω του θέματος της ονομασίας με την Ελλάδα.

Τα συνθήματα ανέφεραν : «Ο νόμος είναι νόμος και θάνατος στους Αλβανούς».

Το γεγονός της συζήτησης ξανά του θέματος της ονομασίας της χώρας έχει αναζωπυρώσει εκ νέου μίση και πάθη ανάμεσα σε Αλβανούς και Σλάβους .

Οι Αλβανοί που σήμερα συμμετέχουν στην κυβέρνηση Ζάεφ στην ΠΓΔΜ είχαν προτείνει παλαιότερα μέσω δηλώσεων των κομμάτων  τους και υπομνήματος στην τότε σκοπιανή κυβέρνηση  ως ονομασία της χώρας το όνομα «Δαρδανία» .

Η ονομασία αυτή ανάγεται στους αρχαίους Δαρδάνες που κατοικούσαν στην αρχαιότητα στην περιοχή τους οποίους οι Αλβανοί έχρισαν ως πρόγονους τους.

Επίσης στους χάρτες παλαιότερα οι Γιουγκοσλάβοι αναφερόμενοι στην προ Τίτο εποχή την ονόμαζαν Βαρντάσκα ονομασία που αποτελεί το πραγματικό όνομα αυτής της επαρχίας.

Μετά την ήττα του γνωστού Ν.  Γκρουέφτσκι και την πτώση της κυβέρνησής του, η χώρα κυβερνάται από έναν συνασπισμό κομμάτων, στον οποίο κομβικό ρόλο για την εξασφάλιση της δεδηλωμένης στη Βουλή διαδραματίζουν οι Αλβανοί, που αποτελούν σήμερα το 30 % του πληθυσμού των Σκοπίων.

Αυτοί έχουν  «αλβανική  συνείδηση», και δεν θεωρούν ότι κατάγονται από τους Έλληνες Μακεδόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά ότι είναι Ιλλυριοί , ενώ κοροϊδεύουν τους Σκοπιανούς  για την "αρχαιολατρεία τους".

Έχουν διαφορετική  ευδιάκριτη εθνική συνείδηση, ονειρεύονται  την ένωση τους με την Αλβανία για την δημιουργία ενός μεγάλου αλβανικού κράτους , και εμμέσως πλην σαφώς απειλούν με άρση της εμπιστοσύνης τους και συνακόλουθη ακυβερνησία σε περίπτωση που συνεχιστεί η έμμονη ιδέα περί «Μακεδονίας».

Dimitrov: Ήμασταν και θα είμαστε «Μακεδόνες» - Ivanov: Δικαιούμαστε ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σε τηλεοπτική συνέντευξη του χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Nikola Dimitrov, επανέλαβε ότι η χώρα του επιμένει στο θέμα της ταυτότητας.

Σχετικά με τις θέσεις στις οποίες προσέρχονται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, ο Dimitrov ανέφερε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως είπε, «ήμασταν και θα είμαστε “Μακεδόνες”».

Χρειάζεται προσοχή, σεβασμός στη Χάρτα του ΟΗΕ, στα ψηφίσματα και στην ενδιάμεση συμφωνία όσον αφορά το ονοματολογικό τόνισε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Gjorge Ivanov παρεμβαίνοντας για το ονοματολογικό του σε συνέδριο που οργανώθηκε από το σκοπιανό διπλωματικό σώμα στη Γευγελή.

«Ως πρόεδρος της ‘’Μακεδονίας’’ θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με την κυβέρνηση και θα υποστηρίξω μεταρρυθμίσεις οι οποίες προέρχονται από ανοιχτό διάλογο και από ευρεία συναίνεση» διεμήνυσε στη σκιά και του νόμου για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα που ανέπεμψε την Τετάρτη.

Όπως υποστήριξε, «αυτό το έτος προσφέρει στο ΝΑΤΟ την ευκαιρία να επανορθώσει την αδικία που έκανε στη ‘’Μακεδονία’’ το 2008 στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και να προσκαλέσει τη χώρα μας να συμμετάσχει στη Συμμαχία».

«Αξίζουμε το καθεστώς ένταξης στο ΝΑΤΟ, όχι μόνο για την υιοθέτηση των αναγκαίων, και αρκετά σκληρών μεταρρυθμίσεων, αλλά και για τη συνεισφορά μας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια με τη συμμετοχή μας σε σειρά ειρηνευτικών αποστολών» τόνισε ο πρόεδρος των Σκοπίων, και πρόσθεσε:

«Είμαστε ένα αξιόπιστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, είμαστε έτοιμοι να γίνουμε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο Ivanov.

O πρόεδρος της ΠΓΔΜ, άφησε αιχμές για την κυβέρνηση Zaev για το νομοσχέδιο για την αλβανική γλώσσα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν βιαζόμαστε, λαμβάνονται αντιπαραγωγικές αποφάσεις, οι οποίες αντί για τη συνύπαρξη οδηγούν σε διαιρέσεις».

Στα Σκόπια οι διαφωνίες για την ονομασία θα ανασύρουν στην επιφάνεια και άλλες πιο σοβαρές «διαφορές» ανάμεσα σε Αλβανούς και Σλάβους, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν ταχύτατα σε εμφύλιο πόλεμο.

Δείτε εικόνες και κυρίως το Βίντεο

 

https://www.youtube.com/watch?v=VhfmOBMHyFk&t=35s
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ