ΗΠΑ

Η “Lockheed Martin” αποκάλυψε τον νέο κυρίαρχο των Θαλασσών: Η φρεγάτα “FFG(X)”

Στο εθνικό συμπόσιο του Συλλόγου Ναυτικού Επιφανείας (“SNA”) 2018 που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο κοντά στην Ουάσιγκτον, η εταιρεία “Lockheed Martin” αποκάλυψε το σχέδιο φρεγάτας που προτείνει για την απαίτηση “FFG(X)” του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ).

Τον Ιούλιο του 2017 το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποδέσμευσε αίτημα για πληροφορίες (RfI) ώστε να ενημερώσει τον βιομηχανικό τομέα τι αναμένει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ από την Ταχεία Φρεγάτα, Καθοδηγούμενων (Πειραματική) ή “FFG(X)”. Το “RfI” αναφέρει: “Ο διαγωνισμός για την “FFG(X)” έχει πρόθεση να εξετάσει τα υπάρχοντα μητρικά σχεδία για μια Μικρή Μονάδα Επιφανείας που μπορεί να τροποποιηθεί για να ικανοποιεί τις συγκεκριμένες απαιτήσεις ικανοτήτων που καθορίστηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ”.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θέλει μια φρεγάτα που να μπορεί να ακολουθήσει τις ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων όπως επίσης και να εκτελεί αποστολές μόνη της. “Η “FFG(X)” θα ενταχθεί κανονικά μέσα στις ομάδες κρούσεις και ομάδες δράσεις μεγάλων μονάδων επιφανείας αλλά επίσης θα διαθέτει την ικανότητα να προστατευθεί σθεναρά κατά τη διάρκεια ανεξαρτήτων επιχειρήσεων ενώ θα ειναι διασυνδεδεμένη και θα συμβάλει στο τακτικό πλαίσιο του στόλου”. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναμένει η φρεγάτα να επιβιώνει σε πολύπλοκα σενάρια: “Η “FFG(X) θα εκτελεί τις αποστολές της σε πολύπλοκα περιβάλλοντα ηλεκτρονικού πολέμου και αντιπλοϊκών απειλών”.

Η νέα φρεγάτα πιθανώς θα αντικαταστήσει τα προβληματικά, αρκετά αρθρωτά, Πλοία Παράκτιων Επιχειρήσεων (“LCS”) για συνηθισμένες “αποστολές φρεγατών”. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ζήτησε η “FFG(X)” να πραγματοποιεί τις ακόλουθες αποστολές:

  • Επιχειρήσεις εναντίον μονάδων επιφανείας (ASuW) πέραν του ορίζοντα.
  • Ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (AsuW).
  • Ανεξάρτητη συνοδεία νηοπομπών πλοίων υποστήριξης
  • Ηλεκτρονικό Πόλεμο (EW)
  • Συλλογή και Εκπομπή ηλεκτρονικών πληροφοριών (ELINT)

Το εκτόπισμα της φρεγάτας δεν αναφέρθηκε στο “RfI”, αλλά πιθανώς να αποτελείται απο τέσσερις χιλιάδες τόνους (αν το σχέδιο παραμείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο “LCS”) και να υπερβαίνει τους έξι χιλιάδες τόνους (με βάση τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί απο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα στο πώς οι ναυπηγοί θα μπορέσουν να χωρέσουν τα συστήματα κάθετης εκτόξευσης (“VLS”) των πυραύλων“ESSM” και “Standard Missiles” και πόσα).

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σκοπεύει να αναθέσει μια σύμβαση λεπτομερούς σχεδιασμού και κατασκευής για την πρώτη “FFG(X)” μέσα στο 2020.

Το τελευταίο σχέδιο φρεγάτας της “Lockheed Martin” βασίζεται στα Πλοία Παράκτιων Επιχειρήσεων (“LCS”) κλάσης “Freedom”. Κανείς στην “Lockheed Martin” δεν επιθυμούσε να συζητήσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου με το “Navy Recognition” στην “SNA 2018”, ωστόσο θεωρούμε οτι αυτή η φρεγάτα χρησιμοποιεί το εκατόν είκοσι πέντε μέτρων σκάφος μιας προγενέστερης σχεδίασης που αποκαλύφθηκε στην “DSEI 2017” (για σύγκριση, η “LCS” ειναι μήκους εκατόν δεκαπέντε μέτρων). Κατά την “DSEI 2017” μας ενημέρωσαν οτι το πλήρωμα για το εκατό είκοσι πέντε μέτρων πλοίο ήταν εκατόν τριάντα ναύτες (εν συγκρίσει με το πλήρωμα των εξήντα πέντε ναυτών του “LCS”).

Το πρόπλασμα που αποκαλύφθηκε στην “SNA 2018” διέθετε οχτώ αντιπλοϊκούς πυραυλους τοποθετημένους έμπροσθεν, κάτω από τη γέφυρα. Απομακρυνόμενοι από την γέφυρα και έμπροσθεν στην πλώρη υπάρχουν δεκαέξι κελιά “Mk 41 VLS” για τους πυραυλους “ESSM” και “Standard Missile”. Υπάρχουν επίσης δύο χώροι που προορίζονται για τις μονάδες“Surface to Surface Missile Module (SSMM)” με πυραυλους “Longbow Hellfire” παρόμοιες με αυτές που ειναι τοποθετημένες πάνω στα “LCS” [οι οποίες προορίζονται για την αντιμετώπιση των επιθέσεων σμήνους (swarm)]. Το κύριο πυροβόλο ειναι ένα “BAE Systems Bofors Mk110 57mm” σύμφωνα με το “RfI”.

Σε σύγκριση με την κλάση “Freedom”, η γέφυρα και υπερκατασκευή της φρεγάτας έχουν επανασχεδιαστεί εξ ολοκλήρου. Η πρόσοψη της γέφυρας ειναι λιγότερο κεκλιμένη/περισσότερο κάθετη και η υπερκατασκευή σχηματίζει τρεις βαθμίδες, με την τελευταία να ειναι σημαντικά υπερυψωμένη. Αυτό γίνεται για την φιλοξενία του ραντάρ “Enterprise Air Surveillance Radar (EASR)” της “Raytheon”. Υπάρχουν τέσσερις εκτοξευτές αντιμέτρων “Nulka” ακριβώς πάνω από την γέφυρα. Οι κεραίες ηλεκτρονικού πολέμου “SEWIP” ειναι εγκατεστημένες στην δεξιά και αριστερή πλευρά από την κατασκευή του κύριου ιστού. Δύο μεγαλύτερες κεραίες αγνώστου τύπου ειναι τοποθετημένη ακριβώς πάνω από τις “SEWIP”.

Οι καπνοδόχοι ειναι κρυμμένοι βαθιά μέσα στην κύρια κατασκευή. Αυτό έγινε πιθανώς για την μείωση της υπέρυθρης υπογραφής του πλοίου. Μια ακόμη εξήγηση μπορεί να ειναι ότι η κατασκευή ανυψώθηκε με σκοπό να δεχθεί τις συστοιχίες του “EASR”.

Καθώς προχωρούμε προς την πρύμνη του πλοίου, τονίζεται η ύπαρξη ενός οπλικού συστήματος λέιζερ στη δεξιά πλευρά του πλοίου. Υπάρχει ένας εκτοξευτής “SeaRAM” στην οροφή του υπόστεγου ελικοπτέρου συμφωνά με το “RfI” του Ναυτικού.

Το προωστήριο σκεύος παραμένει αμετάβλητο με πρόωση τεσσάρων δεσμών νερού (waterjet). Ωστόσο, διαπιστώσαμε μια τελευταία προσθήκη στο σκάφος της φρεγάτας: την ύπαρξη παρατροπίδιων (bilge keels). Αυξάνουν την υδροδυναμική αντίσταση κύλισης, μειώνοντας την ταλάντωση του πλοίου κατά τον εγκάρσιο άξονα (διατοίχιση).

Η “Lockheed Martin” ενεργοποίησε τη σελίδα “Φρεγάτα” στην ιστοσελίδα της για το “SNA 2018”. Ελάχιστες πληροφορίες παρέχονται εκτός από αυτό το κείμενο:

“Με τις ταχέως εξελισσόμενες απειλές, οι ανά την υφήλιο αγορές καλούνται να αντιμετωπίσουν διαφορετικούς τύπους αντιμαχόμενων πλευρών. Για αυτό η “Lockheed Martin” εξελίσσει την σχεδίαση έκδοσης “Freedom” για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών στην θαλάσσια και οικονομική ασφάλεια. Η έκδοση “Freedom” προσφέρει στους στρατηγιστές και τους διοικητές την ισχύ και τη διαθεσιμότητα που χρειάζονται για να ανοικοδομηθεί ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού και εγγυάται την ελευθερία των θαλασσών για τις επόμενες δεκαετίες”.

Στους εταίρους της “Lockheed Martin” για αυτό το έργο περιλαμβάνονται οι: “Fincantieri Marinette Marine” και “Gibbs & Cox”.

https://www.youtube.com/watch?v=-6hbsl26rRw

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...