Σκοπιανό

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση για τα Σκόπια στα Ηνωμένα Έθνη - Βόμβα Νίμιτς - Τελεσίγραφο ΝΑΤΟ στα Σκόπια (συνεχής ροή)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη με το Σκοπιανό στην ατζέντα. Συμμετείχαν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι. Η συνάντηση έγινε υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Αισιόδοξος αλλά και... ανήσυχος δήλωσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών ενώ λγο νωρίτερα είχε φροντίσει να ρίξει... λάδι στη φωτιά, προβάλλοντας τις γνωστές απαιτήσεις των Σκοπίων: Δηλαδή τον όρο "Μακεδονία".

Ο Στρατηγός Φράγκος είχε δίκαιο. Επρεπε να διώξουμε τον Μ.Νίμιτς.

Μόλις έγινε γνωστό ότι είπε το εξής:

«Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι. Μη ρεαλιστική λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία . Παρέδωσα τις προτάσεις μου. Σε όλες είναι μέσα ο όρος Μακεδονία» δήλωσε μεταξύ άλλων μετά την συνάντηση ο κ.Νίμιτς.

Δείτε εδώ τις δηλώσεις

https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=TPuW10QtR8M

Η συνάντηση αυτή διήρκεσε περίπου μία ώρα. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν θα υπάρξει και νέα συνάντηση. Ίσως αυτό να σχετίζεται με το ποια ήταν τα… αποτελέσματα της πρώτης.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες είναι πιθανό να συναντηθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, στις 24 Ιανουαρίου, στο Νταβός.

Εκεί, δηλαδή, όπου θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου.

Τα σημάδια, πάντως, δεν είναι τα…καλύτερα, σχετικά με την πιθανή έκβαση των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό φρόντισε ο υπουργός Εξωτρικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο οποίος με… διπλό χτύπημα πριν τις διαπραγματεύσεις δείχνει τις προθέσεις της χώρας.

Νωρίτερα, όπως ήδη  ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ έδωσε συνέντευξη στην οποία επανέλαβε το επιχείρημα που προβάλλουν σταθερά τα Σκόπια κι ακούει στη λέξη Μακεδονία.

Με δηλώσεις του στην Deutsche Welle, όμως, επανήλθε. Ερωτηθείς γιατί είναι σημαντική η σημερινή συνάντηση, ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ ανέφερε: «Οι προσδοκίες είναι ότι εκ μέρους του κυρίου Nimetz θα προταθεί ένα αρχικό πλαίσιο, που θα συμβάλει στη δόμηση των συνομιλιών, με την ελπίδα ότι αυτό θα επιτρέψει την ουσιαστική πρόοδο».

Δεδομένου ότι ο ίδιος είχε διατελέσει εκπρόσωπος της πΓΔΜ στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το όνομα, η “DW” έθεσε την ερώτηση εάν υπάρχει ορατή διαφορά στην ρητορική, την προσέγγιση και την μεθοδολογία με την οποία διεξάγονται σήμερα οι συνομιλίες. Δηλαδή τι έχει αλλάξει συγκριτικά με τότε.

«Έχει αλλάξει πολύ το πλαίσιο. Και εμείς είδαμε τι σημαίνει να είμαστε επί μακρόν στην αίθουσα αναμονής, αλλά είδαν και οι γείτονές μας και η ΕΕ ότι αυτή είναι μία μη βιώσιμη κατάσταση. Παρότι και νωρίτερα υπήρξαν φάσεις με πολύ εντατικές συναντήσεις, τώρα είναι αισθητή η πολύ μεγαλύτερη προσοχή της κοινής γνώμης, ενώ ποτέ άλλοτε Υπουργοί δεν εξέφρασαν ετοιμότητα να ενταχθούν στη διαδικασία με πιο άμεσο ρόλο», τόνισε, σύμφωνα με τη “DW”. Και πρόσθεσε ότι συνιστά πράξη κορυφαίας πολιτικής ευθύνης να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία του θετικού κλίματος για την επίλυση του προβλήματος που διαρκεί ήδη δύο δεκαετίες.

Η ελληνική θέση είναι ακόμα πολύ άκαμπτη»

Την ίδια ώρα, δηλώσεις έκανε και ο Εθνικός Συντονιστής για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι. Ερωτηθείς αν η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ανέφερε: «Η πΓΔΜ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για την τελική έκβαση επειδή, όπως είπε, πολλά θα εξαρτηθούν από την ελληνική πλευρά.

«Εγγυώμαι ότι θα αφοσιωθούμε ολοκληρωτικά, με προσοχή στην ταυτότητα και σε όλα τα θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για το “μακεδονικό” έθνος. Η αίσθησή μου είναι πως η ελληνική θέση είναι ακόμα πολύ άκαμπτη», σημείωσε ο Πεντάροφσκι.

Σε ερώτηση για το αν ενδεχόμενη λύση στο θέμα του ονόματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, ο Πεντάροφσκι ανέφερε ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποτελεί εδώ και καιρό πολιτική δέσμευση των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας και ότι ο ίδιος δεν βλέπει εναλλακτική λύση σε αυτό, διότι, όπως είπε, η φύση του προβλήματος είναι τέτοια που δεν μπορεί να λυθεί από έναν στενό κύκλο ανθρώπων.

Το τελεσίγραφο του ΝΑΤΟ στα Σκόπια

To ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του, λίγο πριν από την άφιξη του στα Σκόπια, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, "MIA", μέρος της οποίας μεταδίδεται σήμερα.

Ερωτηθείς εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

« Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ» σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ .

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Μπορεί να μην συμφωνήσουμε – Δημοψήφισμα αν βρεθεί συμβιβασμός

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, συχνά περιγράφει τον εαυτό του ως «προσεκτικά αισιόδοξο».

Σε αντίθεση με άλλα μέλη της κυβέρνησης των Σκοπίων που έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση ότι η λύση για το όνομα επίκειται, ο Ντιμιτρόφ αναγνωρίζει τον κίνδυνο να χρειαστεί το θέμα να περιμένει για μια πιο κατάλληλη στιγμή. Επισημαίνει ωστόσο, ότι τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αθήνα έχουν καθήκον να κάνουν το καλύτερο δυνατό και να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα δυναμική.

Αυτό σημειώνει η ιστοσελίδα Balkaninsight στην οποία ο σκοπιανός ΥΠΕΞ παραχώρησε συνέντευξη.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε- τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αθήνα- για να αδράξουμε τη στιγμή», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ. «Εχουμε ενθαρρύνει τον Νίμιτς και περιμένω ότι την Τετάρτη θα ρίξει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι- ένα αρχικό πλαίσιο για να επιτραπεί η σημαντική πρόοδος και οι διαπραγματεύσεις. Επειτα από αυτό, θα εμπλακούμε πιο ευθέως και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα είμαστε επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών», πρόσθεσε.

Ο Ντιμιτρόφ αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρίσκο «γιατί συνήθως οι υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονται όταν το αποτέλεσμα φαίνεται βέβαιο. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει, αλλά πιστεύω ότι αξίζει το ρίσκο», είπε.

Σημείωσε όμως ότι παρά την αισιοδοξία «πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε, μέχρι αυτό να γίνει». Τόνισε ακόμη ότι είναι απαραίτητη μία λύση, «για να συγκεντρωθούμε περισσότερο στο παρόν και το μέλλον».

Πάντως, επιμένει πως η όποια λύση θα πρέπει να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

«Μία λύση είναι πιθανή μόνο αν δεν υπονομεύεται η ταυτότητα της χώρας. Η φύση αυτής της διαμάχης είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο... οπότε είναι πολύ σημαντικό για την ΠΓΔΜ να είναι ξεκάθαρο ότι η λύση δεν θα πλήξει την εθνική ταυτότητα. Στην ουσία, η λύση πρέπει να καλύπτει διάφορα στοιχεία, ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: να μην βλάπτει την ταυτότητά μας και να ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Ελλάδας να υπάρχει πιο ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη χώρα ''Μακεδονία'' και την περιοχή της Μακεδονίας. Επίσης, θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε μονοπώλιο του όρου ''Μακεδονία''. Αν δεν υπήρχε κανένα αποκλειστικό δικαίωμα για τη χρήση του όρου, από την οποιαδήποτε πλευρά», δήλωσε.

Αν βρεθεί συμβιβασμός, θα ακολουθήσει δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Στην ερώτηση αν τον τρομάζει το δημοψήφισμα, απάντησε: «Είναι περίεργο αν σκεφτείτε το πώς οι μεγαλύτεροι ''υπερασπιστές'' του ονόματος στη χώρα μας κάνουν τόσο βολικά τα πιο σκληροπυρηνικά στοιχεία στην Ελλάδα, σχεδόν σαν να συνεργάζονται», αφήνοντας αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς είναι η λύση. Βεβαίως, δεν μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο μία λύση που δεν την στηρίζουμε. Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα της λύσης. Βέβαια, ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο. Και εμείς θα πρέπει να το εξηγήσουμε καλά», τόνισε.

Ο Ντιμιτρόφ τόνισε ακόμη ότι είναι κρίσιμης σημασίας η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως και να είναι γνήσιες οι προσπάθειες να ξεπεραστεί το ζήτημα.

Απευθύνει εξάλλου έκκληση στην ΕΕ να ξεμπλοκάρει το συντομότερο την ενταξιακή διαδικασία καθώς όπως σημειώνει, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κατανοήσει πως η χώρα χρειάζεται τα εργαλεία της ενταξιακής διαδικασίας [σ.σ. σε διεθνείς θεσμούς] ώστε να προωθήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο, όπως τονίζει, δεν πρόκειται να συμβεί όσο η ΠΓΔΜ αναμένει στο δωμάτιο αναμονής.

«Εμείς και η Ελλάδα μοιραζόμαστε μια ευθύνη, αλλά επίσης είναι και στο χέρι της διεθνούς κοινότητας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δημοκρατική αφύπνιση που συντελέστηκε [σ.σ. στην ΠΓΔΜ] τα τελευταία χρόνια», σχολιάζει.

 

Ο Μάθιου Νίμιτς για το Σκοπιανό - Φωτογραφίζει όνομα με τον όρο "Μακεδονία" και λέει ότι δεν υπάρχει μαγική λύση

“Αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο” διεμήνυσε σε συνέντευξη που παραχώρησε για τον Αντέννα και το Real.gr, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αναφορικά για το περιεχόμενο των προτάσεων που θα καταθέσει αύριο ενώπιον των δύο εκπροσώπων στην συνάντησή τους στην εδρα του ΟΗΕ , ο κ. Νίμιτς, δήλωσε ότι “η πρόταση θα είναι καινούρια γιατι είμαστε σε μια καινούρια χρονική συγκυρία. Κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια αλλά μαγική λύση δεν υπάρχει” σημείωσε ενώ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το θέμα της μακεδονικής ταυτότητας.

Ο 78χρονος Αμερικανός διπλωμάτης φάνηκε αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα επιτύχουν μια πιο θετική προσέγγιση στο μακεδονικό ζήτημα η οποία ελπίζει να γίνει φανερή με την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας και δήλωσε ότι η παρούσα κρίσιμη διεθνής συγκυρία απαιτεί την εξεύρεση αξιοπρεπών λύσεων που να ικανοποιούν τις φιλοδοξίες και των δύο χωρών και με τις οποίες να νιώθει άνετα ο κόσμος. Η Ελλάδα, όπως είπε, καλείται να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην ταραγμένη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου ενώ η ΠΓΔΜ προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή και βορειοατλαντική πορεία της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, “κανείς δεν κέρδισε τίποτα τα 25 χρόνια που πέρασαν χωρίς να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση”.

https://www.youtube.com/watch?v=_dn8SIl5hfk

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...