Κυβέρνηση

Τον «κάνει με τα κρεμμυδάκια» - Θεοδωράκης για Τσίπρα: Η εξουσία τον έπιασε σαν αράχνη στα δίχτυα

Σημαντική συνέντευξη παραχώρησε ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης με αφορμή κυρίως το Σκοπιανό, επιχειρηματολογώντας για ακόμα μία φορά για τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων, υποστηρίζοντας ότι στη γειτονική χώρα «ακραίοι και μετριοπαθείς» ακολουθούν την ίδια αλυτρωτική ατζέντα, ενώ χαρακτηρίζει «κουτόχορτο» τις παραχωρήσεις Ζάεφ (μετονομασία αεροδρομίου και αυτοκινητοδρόμου) στο Νταβός.

Στην ίδια συνέντευξη στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, o μουσικοσυνθέτης δηλώνει για τον Αλέξη Τσίπρας πως «η εξουσία τον έχει πιάσει για τα καλά, σαν αράχνη στα δίχτυα της», ενώ, σχολιάζοντας το πρόσφατο ογκώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, σχολιάζει με νόημα ότι «Σήκωσε το μπόι του ο Γίγας Λαός», καυτηριάζοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια της κυβέρνησης να το απαξιώσει.

Διαβάστε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες απαντήσεις του Μίκη Θεοδωράκη στις ερωτήσεις του Πρώτου Θέματος:

-Πώς χαρακτηρίζετε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης;
«Iστορικής σημασίας! Με τα μνημόνια και ειδικότερα αυτό της σημερινής κυβέρνησης η δυνατότητα αντίστασης του λαού μας έφτασε στο ναδίρ. Το γεγονός αυτό ήταν επόμενο να μεγαλώσει τις κατακτητικές ορέξεις των αντιδραστικών κύκλων των γειτονικών μας χωρών (Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία) που συνωμοτούν με τη βοήθεια των γνωστών διεθνών δυνάμεων εναντίον της εθνικής μας ακεραιότητας.

Το όνομα “Μακεδονία” είναι το όχημα των ακραίων Σκοπιανών με το οποίο εκφράζονται οι πάντοτε ζωντανές και κυρίαρχες αλυτρωτικές βλέψεις που στοχεύουν στη δημιουργία της “Μακεδονίας του Αιγαίου” με την κατάκτηση της δυτικής Μακεδονίας μας, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Το όνομα λοιπόν της Μακεδονίας δεν είναι απλώς ένα όνομα, αλλά περιμένει την ελληνική ψήφο για να λάβει την ιστορική επιβεβαίωση που γνωρίζουν καλά ότι τους λείπει.

Γιατί δεν είναι βλάκες να πιστεύουν ότι οι Σλάβοι πρόγονοί τους που έφτασαν στα Βαλκάνια, επτακόσια και πλέον χρόνια μετά Χριστόν, ήταν απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έζησε χίλια χρόνια πριν!

Κατάφεραν όμως, αρχής γενομένης με τον Τίτο στα 1944, που εντελώς αυθαίρετα έδωσε το όνομα “Μακεδονία” στο νότιο τμήμα της τότε κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας, να διαπαιδαγωγήσουν πολλές γενιές Σκοπιανών με τη βεβαιότητα ότι είναι οι γνήσιοι Μακεδόνες, γνησιότεροι από εκείνους που κατοικούν στην Ελλάδα.

Και για τον λόγο αυτόν έχουν εθνικό καθήκον να τους… απελευθερώσουν και να τους αποσπάσουν από τους Ελληνες κατακτητές δημιουργώντας τη γνήσια και μεγάλη “Μακεδονία του Αιγαίου” […].

– Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν μια αντίδραση απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα;
Πώς θα πρέπει να το εκλάβει ο πρωθυπουργός; «Και βέβαια ήταν. Αλλωστε η ίδια η κυβέρνηση το απέδειξε αντιμετωπίζοντάς το με μεθόδους και μέτρα απολύτως απαράδεκτα, που αποκαλύπτουν τον βαθμό της σήψης στην οποία μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και η πιο φιλελεύθερη παράταξη όταν έχει γαντζωθεί με νύχια και με δόντια στο ολέθριο άρμα της Εξουσίας».

– Ηδη ξεκίνησε επιχείρηση απαξίωσης για το συλλαλητήριο της Αθήνας από κυβερνητικά στελέχη, κυβερνητικά ΜΜΕ, και όχι μόνο. Τι τους απαντάτε;
«Με βάση την προσωπική μου πείρα, η στάση της κυβέρνησης, του Αρχιεπισκόπου και όλων των συντελεστών της κρατικής εξουσίας που ελέγχουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε ως αποτέλεσμα να πεισμώσουν ακόμα περισσότερο τον λαό. Που είναι αυτό που λέμε “μην του πατήσεις τον κάλο”. Πριν από τη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι του τον πάτησαν και γι’ αυτό αντέδρασε ο λαός με εκείνον τον τρόπο που μας κάνει περήφανους.

Τώρα, μετά τις ασχημίες στις οποίες προέβη η κυβέρνηση με τα σταματημένα λεωφορεία και τις φιμωμένες τηλεοράσεις που συνεχίζονται με τη σημερινή αύξηση της συνήθους λασπολογίας, η Εξουσία ξαναπατάει… τον κάλο ακόμα πιο προκλητικά. Γεγονός που με κάνει να πιστεύω ότι μετά το συλλαλητήριο θα μπορέσω να πω ξανά ότι “σήκωσε το μπόι του ο Γίγας Λαός”!».

– O πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν έλαβε υπόψη του τη θέληση του λαού και συνεχίζει προς μια λύση που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Τι θα του λέγατε;
«Οι αρχαίοι πρόγονοί μας έλεγαν “αρχή άνδρα δείκνυσι”, που σημαίνει ότι αν θέλεις να δοκιμάσεις κάποιον άνθρωπο, δώσ’ του την Εξουσία. Πραγματικά η Εξουσία έχει αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνη για όλα τα κακά της ανθρωπότητας. Μεταβάλλει προς το χείρον ακόμα και τους ευγενέστερους χαρακτήρες, που μπορεί να τους μετατρέψει σε ακραίους δυνάστες ικανούς να πραγματοποιήσουν ακόμα και εγκλήματα εάν τους δοθεί η ανοχή των πολλών και η ιστορική ευκαιρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανήκει ευτυχώς σ’ αυτή την ακραία εκδοχή. Εξακολουθεί, νομίζω, να είναι ένας ευγενής και πράος άνθρωπος. Ομως, όπως φαίνεται, η Εξουσία τον έχει πιάσει για καλά όπως η αράχνη στα δίχτυα της.

Γι’ αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να καταλάβει -και μαζί του κι εμείς για να τον βοηθήσουμε- ότι ο δρόμος που ακολουθεί γίνεται ολοένα και πιο ολισθηρός και μπορεί να τον οδηγήσει σε καταστάσεις μη ανατρέψιμες» […].

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ