Ελληνοτουρκικά

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις - Φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο - Έτοιμη να τα παίξει «όλα για όλα» η Άγκυρα

 του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Σε επιφυλακή είναι οι ένοπλες δυνάμεις αλλά και η στρατιωτική ηγεσία για το ενδεχόμενο μιας σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης εντός του 2018.

Όπως αναφέρει η Real News η πίεση που δέχεται ο Ταγίπ Ερντογάν από το εθνικιστικό μέτωπο ενδέχεται να κάνει τον Τούρκο Πρόεδρο πιο «νευρικό» στα ελληνοτουρκικά.

Εξάλλου, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες NAVTEX η Τουρκία επιχειρεί να διατηρήσει στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα.

«Ανοιχτή» πληγή για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι και το θέμα της Κύπρου όπου νιώθει ότι χάνει συνεχώς.

Κούρσα εξοπλισμών

Η Άγκυρα επενδύει στη συντήρηση της έντασης στο Αιγαίο και την Κύπρο συνεχίζοντας και εντείνοντας την κούρσα εξοπλισμών.

Η προμήθεια των S-400, έχει – κατά την Άγκυρα - «κλειδώσει» με αποτέλεσμα η Τουρκία να θωρακίζεται αντιαεροπορικά.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο κλείνει μια μεγάλη «μαύρη» τρύπα στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας.

Παράλληλα, αναμένει την ένταξη στο οπλοστάσιο της τα F-35 που αναμένεται να δώσουν πλεονέκτημα στο Αιγαίο στην Τουρκία.

Τέλος, η Άγκυρα θέλει να εξαλείψει το πλεονέκτημα της Ελλάδας στα υποβρύχια γι’ αυτό έχει παραγγείλει έξι όμοια με τη χώρα μας.

Θεοφάνεια: Κρεσέντο προκλητικότητας τουρκικών ακταιωρών σε Ιμια, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι

Κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας τουρκικών ακταιωρών σε Ίμια, Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, ανήμερα των Θεοφανείω. Ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκονταν στην Κάλυμνο για τον αγιασμό των υδάτων, τρια σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής είχαν αναπτυχθεί από το πρωί στα τρια ακριτικά νησιά και επιδόθηκαν σε διαδοχικές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Απέναντι από τα τουρκικά σκάφη βρίσκονταν συνεχώς μέσα του ελληνικού λιμενικού σώματος τα οποία συνεχώς και δια ασυρμάτου καλούσαν τα τουρκικά πλοία να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Εν τω μεταξύ και μέσω twitter προκλήθηκε αναστάτωση από την ανάρτηση Ροδίτη δημοσιογράφου με τη φωτογραφία με την παρουσία ακόμη μιας τουρκικής ακταιωρού στα ανοιχτά και της Κω.

Στο tweet αναφέρει χαρακτηριστικά: "Ο Τσίπρας βρίσκεται στην Κάλυμνο για τα Θεοφάνεια και η Τουρκική ακταιωρός σουλατσάρει ανενόχλητη στα 300 μ. από τις ακτές της Κω!" Σύμφωνα με τις πληροφορίες του onalert πάντως η παρουσία του τουρκικού περιπολικού έρευνας και διάσωσης στην περιοχή επιβεβαιώνεται, αλλά δεν καταγράφηκε να παραβιάζει τα διεθνή νόμιμα.

 

Από την άλλη η Άγκυρα φρόντισε ανήμερα των Θεοφανείων να προκαλέσει και με την γνωστή "φάμπρικα" NAVTEX. Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού προανήγγειλε την παράνομη δέσμευση μιας περιοχή στα νοτιανατολικά της Κρήτης και της Καρπάθου για την πραγματοποίηση άσκησης με πυρά αλλά και για υποβρύχια δραστηριότητα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική αναγγελία.

Μετά τους S-400 θέλει και τους γαλλοιταλικούς ASTER-30!

Σε ανακοίνωσή της η γαλλο-ιταλική αμυντική κοινοπραξία Eurosam αναφέρει ότι η Τουρκία ανέθεσε το 18μηνο συμβόλαιο στην ίδια και στους τούρκους εταίρους της Aselsan και Roketsan.

Η μελέτη, την οποία ανακοίνωσε η Eurosam στο περιθώριο της συνάντησης στο Παρίσι του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, πρόκειται να θέσει τις βάσεις για την υπογραφή συμβολαίου για την ανάπτυξη και παραγωγή του συστήματος.

Το πυραυλικό πρόγραμμα των τριών χωρών είναι προγραμματισμένο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας και στόχος του είναι η αμυντική θωράκιση απέναντι σε απειλές από αεροσκάφη τύπου stealth, από drones και από πυραύλους, αναφέρει η Eurosam.

Η κοινοπραξία αποτελείται από την κατασκευάστρια εταιρεία πυραύλων MBDA― η οποία είναι και η ίδια κοινοπραξία μεταξύ της Airbus και της ιταλικής Leonardo και της βρετανικής BAE Systems- και την γαλλική Thales, κυριότεροι μέτοχοι της οποίας είναι το γαλλικό κράτος και η κατασκευάστρια μαχητικών αεροσκαφών Dassault Aviation.

Το σύστημα αφορά ουσιαστικά την κάλυψη με νατοϊκό εξοπλισμό του προγράμματος LORAMIDS που αφορά την κατασκυή ενός εγχώριου από τουρκικής πλευράς συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς και θα βασίζεται στο γαλλοιταλικό SAMP/T/ASTER-30 που μπορεί να αναχαιτίζει στόχους σε εμβέλεια 120χλμ.

Η τουρκική Aεροπορία απέκτησε πυραύλους κρουζ!

Όπως απικάλυψε πρώτο το pentapostagma.gr, η πρώτη παρτίδα των τουρκικής σχεδίασης πυραύλων κρουζ τύπου Stand-off-Munition B1 (SOM-B1) της Roketsan παραδόθηκαν και επισήμως στα χέρια της τουρκικής αεροπορίας. Την ανακοίνωση πραγματοποίησε η ίδια η υπογραμματεία αμυντικών προμηθειών SSM στις 4 Ιανουαρίου και αφορά την παράδοση 7 πυραύλων για χρήση τους τόσο από τα F-16 όσο και από τα

Ο πύραυλος είναι ουσιαστικά μια οικογένεια διαφόρων εκδόσεων SOM-A, SOM-J, SOM-B1 kai SOM-B2 ενώ ήδη έχει αποφασιστεί να ενσωματωθεί και στα F-35.

Ο πύραυλος έχει αναπτυχθεί από το κρατικό ίδρυμα TUBITAK και κατασκευάζεται από την ROKETSAN. Η καθοδήγηση αποτελείται από ερευνητή IR και συνδυασμένο με INS/GPS/TERCOM ενώ ο αεριοστρόβιλος γαλλικής σχεδίασης Microturbo TRI που θα αντικατασταθεί από τον τουρκικό αντίστοιχων επιδόσεων παρέχει εμβέλεια πλήγματος στα 250χλμ με ακρίβεια VEP 5μ. ενώ στόχος είναι να φτάσει την εμβέλεια των 250ν.μ.

 

https://www.youtube.com/watch?v=GQv0k4zrPzE

https://www.youtube.com/watch?v=jeLibrlY4H0

https://www.youtube.com/watch?v=Y6wFsEJ4mlM

 

https://www.youtube.com/watch?v=ciqS3bor2u4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...