Ελληνοτουρκικά

Περικύκλωσαν τα Ίμια οι Τούρκοι λόγω της επίσκεψης Τσίπρα - Ελληνικό πολεμικό ναυτικό: «Εγκαταλείψτε τα χωρικά μας ύδατα»

Έντονη στρατιωτική κινητικότητα από πλευράς Τουρκίας παρατηρείται γύρω από τα Ίμια, εξαιτίας της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σήμερα στην Κάλυμνο για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

1 τουρκικό πολεμικό πλοίο, 1 καταδρομικό και 3 σκάφη της ακτοφυλακής βρίσκονται σε επιφυλακή γύρω από τις βραχονησίδες Ίμια, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ (ΊΧΑ).

Αντίστοιχα στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκεται 1 καταδρομικό έτοιμο να επέμβει, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, «η τουρκική ακτοφυλακή δεν επιτρέπει ούτε πουλί να πετάξει πάνω από τις βραχονησίδες Ίμια, το καθεστώς κυριαρχίας των οποίων είναι ακόμη απροσδιόριστο, 3 μίλια μακριά από την Αλικαρνασσό».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σχολιάζει ότι εδώ και 22 χρόνια το τουρκικό και ελληνικό πολεμικό ναυτικό φυλάσσουν τις βραχονησίδες.

Ωστόσο, λόγω της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο νησί της Καλύμνου, ο τουρκικός στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή γύρω από τις βραχονησίδες, προκειμένου να αποσοβήσει την όποια πιθανότητα να πλησιάσει κανείς τα Ίμια, όπως μεταδίδεται.

Ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο περιμένει στα ανοιχτά του Γκιουμουσλούκ της Τουρκίας, ενώ στα ανοιχτά του Τουργκούτρέις, κοντά στο νησί Τσαταλότα/Βόλο, βρίσκεται το τουρκικό καταδρομικό. Αντίστοιχα τα σκάφη του τουρκικού λιμενικού περιπολούν γύρω από τις βραχονησίδες Ίμια.

Σε  κοντινή απόσταση στο Λιμάνι της Ατάλλειας έχουμε τις τουρκικές φρεγάτες-Κορβέτες, TCG Gediz, TCG Barbaros , TCG Kalkan, TCG Mizrak, TCG Bora και TCG Meltem, το πλοίο ανεφοδιασμού TCG Akar, ομάδες Τούρκων κομάντος SAT καθώς και τέσσερις 2 υποβρύχια τα οποία γυροφέρνουν εναλλάξ σε νότιο Αιγαίο και κυπριακά ύδατα .

Όπως αναφέρεται επίσης, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό προειδοποίησε μέσω ασυρμάτου τα τουρκικά σκάφη του λιμενικού να φύγουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η ανακοίνωση έλεγε: «Προς την τουρκική ακτοφυλακή. Αυτή τη στιγμή βρίσκεστε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Παρακαλώ εγκαταλείψτε τα χωρικά μας ύδατα». Τότε το τουρκικό λιμενικό φέρεται να απάντησε «Εδώ είναι τουρκικά χωρικά ύδατα», αλλά λίγο μετά αποσύρθηκε στα τουρκικά ύδατα.

Σε οποιαδήποτε κλιμάκωση «επεισοδίου» το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα εμπλακεί υλοποιώντας σχέδιο «ανωμαλίας» στην περιοχή με απώτερο στόχο την επαναφορά του ζητήματος τόσο για τα Ίμια, όσο και για τα υπόλοιπα 18 νησιά που οι Τούρκοι «φωνασκούν» ότι καταλήφθηκαν από τον τον ελληνικό στρατό.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία δημοσιεύουν την είδηση ως εξής: «Θα ανέβει ο Τσίπρας μήπως σήμερα στα Ίμια; Τουρκικό πολεμικό πλοίο στην περιοχή».

Δείτε εδώ βίντεο από τη συνομιλία ελληνικής - τουρκικής ακτοφυλακής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...