Κυβέρνηση

Η κυβέρνηση περνάει πολυνομοσχέδιο-«μαμούθ» δίδοντας τη χαριστική βολή στην ελληνική κοινωνία και δεν ανοίγει μύτη - Ο κίνδυνος της αδράνειας...

Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο «μαμούθ», το οποίο περιέχει 70 προαπαιτούμενα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, δίνει τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους και στην ελληνική κοινωνία και δεν ανοίγει... μύτη. Πρόκειται για ένα απίστευτο σκηνικό που καταδεικνύει αφενός τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι έχουν το θράσος να μιλάνε για κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς κανένα μέτρο και αφετέρου της αποχαύνωση της κοινωνίας, η οποία δείχνει κόπωση και εξάντληση αποθεμάτων να αντιδράσει.

Κι αυτό είναι το επικίνδυνο. Με την τάση αυτή που υπάρχει η κυβέρνηση κάνει ότι θέλει, ετοιμάζεται να φέρει και άλλα μέτρα για να κλείσει την τέταρτη αξιολόγηση προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να έχει τύχη το αφήγημα Τσίπρα για έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι και βεβαίως αποθρασύνει τους δανειστές οι οποίοι αφού δεν βλέπουν αντιδράσεις ζητούν όλο και περισσότερα. 

Το γεγονός ότι περνάει ο έλεγχος όλων των ΔΕΚΟ και ειδικά του ηλεκτρισμού και του νερού (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) στο Κατοχικό Ταμείο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους πολίτες. Η κυβέρνηση τα δίνει όλα. Κι όμως δεν αντιδρά κανείς. Τα Συνδικάτα έχουν προγραμματίσει μία στάση εργασίας και μία πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή τη Δευτέρα, όταν πλέον όλα θα έχουν τελειώσει και θα είναι αργά. 

Δεν μιλάμε βεβαίως για τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά και από 500 ευρώ οφειλές στο Δημόσιο που δεν θα καταλαβαίνει κανείς πώς και πότε θα του παίρνουν το σπίτι, αλλά ούτε για ένα σωρό άλλα μέτρα, όπως οι απεργιακές κινητοποιήσεις με το 50%+1, η αλλαγή της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση του επιδόματος και το τέλος των οικογενειακών επιδομάτων.

Σε μία χώρα που έχει σοβαρότατο πρόβλημα με την υπογεννητικότητα η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας τη Νέα Τάξη Πραγμάτων κόβει τα οικογενειακά επιδόματα και φορολογεί όσους έχουν παιδιά. Θέλουν τους Έλληνες να τους αντικαταστήσουν με Πακιστανούς, Αφγανούς, Σύρους και κάθε λογής μετανάστες που έρχονται παράνομα στη χώρα και τους γεμίζουν τις τσέπες με επιδόματα. 

Αντίδραση βεβαίως δεν υπάρχει ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την περίφημη ομάδα των «53» που καταπίνουν το ένα μέτρο μετά το άλλο. Το μόνο που ξέρουν είναι να σηκώνουν μπαιράκι για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων προβάλλοντας ως λύση της παράδοση της «Μακεδονίας».

Από την άλλη, ίσως και δικαιολογημένα οι πολίτες να μην αντιδρούν με σθένος γιατί βλέπουν και τις εναλλακτικές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει δείξει ηγετικά χαρακτηριστικά, παλεύει να βρει αφήγημα και αυτός μέσα στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκεί η «αριστερή» κυβέρνηση και σέρνει τα βαρίδια του παρελθόντος. Ενδεικτική είναι η στάση του στο θέμα των Σκοπίων. Δεν ξέρει τι να πεί και τί θα ψηφίσει αύριο.

Όσον αφορά στο πολυνομοσχέδιο σταχυολογούμε ορισμένα σημαντικά θέματα: 

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο εργάσιμη ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00. Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ήτοι από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από ώρα 17:59:00 έως 17:59:59 δίδεται αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών. Για κάθε προσφορά που υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά.

Οι παρατάσεις μπορούν να συνεχισθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο (2) ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών. Ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν μπορεί να γίνει από 1η Αυγούστου έως 31 Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επομένη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών για την ανάδειξη βουλευτών, αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο θέμα των πλειστηριασμών σε επιχειρήσεις που οφείλουν δεδουλευμένα στους υπαλλήλους τους άνω των 25 ετών , θεσμοθετείται και η πληρωμή ως πρώτου πιστωτή των εργαζομένων με πρώτη αποζημίωση τον βασικό μισθό έξι μηνών επί 275%

Επίσης προβλέπει ταχείες διαδικασίες για το διορισμό συμβολαιογράφου υπεύθυνου για τον πλειστηριασμό σε περίπτωση κωλύματος . Συγκεκριμένα τονίζεται ότι εάν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι δυνατό να ορισθεί συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης, αρμόδιος για τη διανομή μπορεί να οριστεί και συμβολαιογράφος διορισμένος στην περιφέρεια του συμβολαιογραφικού συλλόγου του τόπου εκτέλεσης ή, αν και αυτό δεν είναι δυνατό, του συμβολαιογραφικού συλλόγου της πρωτεύουσας του κράτους

Επίσης τονίζεται ότι ο συμβολαιογράφος ασκεί τα καθήκοντά του σε όλη την περιφέρεια του ειρηνοδικείου στην οποία είναι διορισμένος, όπως κάθε φορά η περιφέρεια του ειρηνοδικείου ορίζεται, με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων που διέπουν τη διενέργεια αναγκαστικού ή εκούσιου πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας».

Απευθείας στο Υπερταμείο οι συμμετοχές του Δημοσίου

Σε άλλο άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπεται η αναίρεση του σχεδίου που ήθελε τέταρτο «πόδι» στο υπερταμείου των αποκρατικοποιήσεων με την μορφή της Εταιρίας Συμμετοχών ( ΕΔΗΣ ΑΕ ) και η απευθείας μεταφορά όλων των συμμετοχών του δημοσίου στην Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας δηλαδή το υπερταμείο.

Με την διάταξη αυτή περνούν απευθείας στο υπερταμείο οι συμμετοχές του δημοσίου σε: -ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΔΕΗ, HELEXPO, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό. Μάλιστα υπάρχει συμφωνία να ενταχθεί εκ των υστέρων και ύστερα από η αξιολόγηση σχετικά το αν πλήττεται η αμυντική ικανότητα της χώρα και η ΕΑΒ.

Άλλες διατάξεις

Στις πολυάριθμές διατάξεις του κειμένου περιλαμβάνονται ο νέος χάρτης για το επίδομα παιδιού όπως μετονομάστηκαν τα οικογενειακά επιδόματα και η διάταξη της υποχρέωσης πλειοψηφίας 50% συν ένα για την κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων Επίσης περιλαμβάνει

Η σύσταση του Ειδικού Ελεγκτικού Σώματος που θα διενεργεί τους φορολογικούς ελέγχους κατόπιν παραγγελιών της εισαγγελίας οικονομικού εγκλήματος θα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί πιθανότατα και εντός της ημέρας στη Βουλή.

Την σύσταση του Ελληνικού Κτηματολογίου εισάγοντας το θεσμό του ενός μοναδιαίου κωδικού ακινήτου και όχι σε ονομαστική βάση, εξασφαλίζει την ενιαία εφαρμογή των κανόνων καταχώρισης και δημοσιότητας των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου επί της ακίνητης περιουσίας, μέσω της άσκησης ενιαίας εποπτείας

Tην δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας το οποίο προϋπόθεση για την αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προς όφελος των συμμετεχόντων στην αγορά και των τελικών καταναλωτών, καθώς στοχεύει στη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας,

Την συγκέντρωση και κωδικοποίηση της πολύπλοκης και αποσπασματικής λατομικής νομοθεσίας των τελευταίων 30-40 χρόνων, ένα πάγιο αίτημα, διαχρονικά, όλων των κοινωνικών εταίρων που σχετίζονται με τον εξορυκτικό κλάδο.

Με το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί την Δευτέρα 15 του μήνα κλείνουν τα 50 από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης ενώ τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα για τα οποία εκκρεμούν υπουργικές αποφάσεις θα πρέπει να κλείσουν μέχρι και τις 18 του μήνα οπότε θα πρέπει να συμπληρωθεί και η έκθεση συμμόρφωσης που συντάσσει η ΕΕ και θα είναι πιστοποιητικό για την συμφωνία στο Eurogroup στις 22 του μήνα.

Τον συνολικό επανασχεδιασμό των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο, που αφορά δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, κυρίως εργαζόμενους σε ΟΤΑ στον τομέα καθαριότητας και στα νοσοκομεία, περιλαμβάνει το άρθρο 396 του πολυνομοσχεδίου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ