Ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα στη «σκιά» των Bora: Εντάσσεται σε υπηρεσία ο τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος των 300 χλμ.

Ο Bora ο τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος με εμβέλεια 300 χλμ. (γνωστός στην εξαγωγική του έκδοση ως Khan) πρόκειται να ενταχθεί στο τουρκικό οπλοστάσιο στα μέσα του 2018, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Πρόκειται για το μεγαλύτερης εμβέλειας βαλλιστικό σύστημα που εντάσσει σε υπηρεσία ο τουρκικός Στρατός και αναμφισβήτητα συνιστά κύρια απειλή όχι μόνο για τον Έβρο αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου.

Ο πύραυλος ο οποίος έγινε για πρώτη φορά γνωστός μόλις τον περασμένο Μάιο μετά τη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα έχει διάμετρο 610 χλστ. στη βάση του, συνολικό βάρος 2.500 χλγρ. μέγιστη εμβέλεια 280 χλμ. αν και εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερη, ενώ για την ναυτιλία του χρησιμοποιεί σύστημα GPS σε συνδυασμό με αδρανειακό INS. Ο πύραυλος φέρει πολεμική κεφαλή 470 χλγρ. και η ακρίβειά τoυ εκτιμάται στα 30 με 50 μ. CEP.

Μέχρι τώρα στον τουρκικό Στρατό υπηρετούσαν 36 εκτοξευτές του F-600T Yildirim των 150 χλμ. εμβέλειας ενώ σημαντική είναι και η ύπαρξη των ρουκετών T-300 Kasirga των 100 χλμ. εμβέλειας οι οποίοι επίσης θα αρχίσουν να παραδίδονται.

Η προσθήκη όμως του πυραύλου Bora στο τουρκικό οπλοστάσιο αναμένεται να δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα για την ελληνική άμυνα με το κυρίαρχο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε πλέον με μια βαλλιστική Τουρκία.

Την ίδια ώρα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πρόκειται να παραλάβουν 14 εξοπλισμένα UAV τύπου Bayraktar. Τα συγκεκριμένα μπορούν να παραμείνουν στον αέρα επί 25 ώρες, και να φέρουν φορτίο βάρους έως 100 κιλών. Έχουν εμβέλεια δράσης 150 χλμ, ενώ με τους αισθητήρες που φέρει πάνω του μπορεί αν ασκεί τα καθήκοντα του με επιτυχία σε μέρα και νύχτα.

Η εμβέλεια του Bora τον καθιστά ικανό να κτυπήσει μέχρι και την Αθήνα. Η Ελλάδα δεν έχει ανάλογο όπλο αντιποίνων.

https://youtu.be/sO4hFqrYg6A

https://youtu.be/ihZIk2ExVZk

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ