Κυβέρνηση

Εκτάκτως στην Αρχιεπισκοπή ο Α.Τσίπρας: Συνάντηση κορυφής με Ιερώνυμο για το Σκοπιανό - Τι συζήτησαν και αποφάσισαν

Εκτάκτως στην Αρχεπισκοπή, για συνάντηση κορυφής με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο έχει ο πρωθυπουργός με φόντο τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Μόλις τελείωσε η συνάντηση του και η ενημέρωση που είχε από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα και 15 λεπτά, ο Α.Τσίπρας πήγε να δει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για "συναίνεση" και λύση στο θέμα της ονομασίας εδώ και τώρα καθώς οι εξελίξεις πιέζουν.

Ο λόγος το  «βέτο» της Εκκλησίας στον όρο «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων, τα επερχόμενα συλλαλητήρια.

Η Κυβέρνηση φοβάται την αντίδραση του λαού και θέλει ηρεμία και "μηδενικό μέτωπο" με την Εκκλησία για να περάσει το όνομα των Σκοπίων.

Την κίνηση αυτή την προανήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός ο οποίος μίλησε "για την ανάγκη να ηττηθούν οι εθνικιστικές θέσεις ώστε να υπάρξει εθνική συναίνεση για το Σκοπιανό".

Με απλά ελληνικά, "μην αντιδράτε για να έχουμε λύση με το "Μακεδονία" μέσα για τα Σκόπια!

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως στην κυβέρνηση επιδιώκουν λύση, με την οποία όπως λένε «θα είμαστε όλοι νικητές» (τι να πει κανείς...)

Ετσι, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου τον υποδέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως την προσεχή Κυριακή 21 Ιανουαρίου, ανήμερα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, έχει προγραμματίσει να τελέσει Θεία λειτουργία με αφορμή το Σκοπιανό.

Επίσης είναι γνωστό πως η Εκκλησία στέκεται… απέναντι στο ενδεχόμενο να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στη νέα ονομασία των Σκοπίων.

Συνεπώς εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως στην ατζέντα Τσίπρα – Ιερώνυμου υπήρξε μόνο μια λέξη: Σκοπιανό.

Τι είπαν και συμφώνησαν Τσίπρας-Ιερώνυμος -Ανακοίνωση Αρχιεπισκοπής

Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τη συνάντησή του στην Αρχιεπισκοπή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, κατά τη συνάντηση τους, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, ο κ. Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατάει ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, του ζήτησε να συμβάλει, όπως τονίζεται, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Έχω εμπιστοσύνη προς τους καθ' ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ' ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία.

Σκοπιανό: Ιερό μέτωπο από μητροπολίτες της για την Μακεδονία - Αυτό φοβάται η Κυβέρνηση

Μέτωπο ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή οποιουδήποτε άλλου παραγώγου του στην ονομασία της γειτονικής χώρας συγκροτούν οι μητροπολίτες της Β. Ελλάδας.

Ηδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με μακεδονικές ενώσεις, ακόμη και με εκπροσώπους της Ομογένειας και προσανατολίζονται σε δυναμικές παρεμβάσεις, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική».

Μετά και το επίσημο «όχι» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) στο όνομα «Μακεδονία» ως συστατικό ονόματος άλλου κράτους (σ.σ.: κυβερνητικοί κύκλοι, σε μια πρωτοφανή επίθεση, κατηγόρησαν την ηγεσία της Εκκλησίας ότι παρεμβαίνει στα εθνικά ζητήματα, φτάνοντας στο σημείο να την ταυτίσουν με το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής), η ομάδα των 26 Βορειοελλαδιτών ιεραρχών αναμένεται τις επόμενες ημέρες πραγματοποιήσει σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη έτσι ώστε να καθορίσει και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί και ενδεχομένως να αντιδράσει.

Ηδη, ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων έχει προτείνει να εκδοθεί ένα ψήφισμα «υπέρ των εθνικών δικαίων» και στη συνέχεια να αναγνωστεί στις εκκλησίες. Μάλιστα, στην επιστολή που απέστειλε στο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, αναφέρει ότι οι Βορειοελλαδίτες ιεράρχες «θα σταθούμε στο ύψος αυτής της κρίσιμης ιστορικής περίστασης η οποία απαιτεί θάρρος και ευτολμία».

Με δεδομένο ότι η Ιερά Σύνοδος δεν τους δεσμεύει, αφού δεν έλαβε καμία σχετική απόφαση, οι ιεράρχες εξετάζουν σοβαρά το γεγονός είτε να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται από φορείς και ενώσεις είτε να οργανώσουν δική τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει δηλώσει την αντίθεσή του στις λαοσυνάξεις, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι καθαρά προσωπική του άποψη.

Την ίδια γραμμή, ως φαίνεται, ακολουθεί και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

Αλλωστε, όπως έχει πει, οι μητροπολίτες που εμπλέκονται στο ζήτημα των Σκοπίων προσανατολίζονται, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει τελική απόφαση, στην τέλεση Λειτουργίας στον Αγιο Δημήτριο και στην πραγματοποίηση μιας ομιλίας και όχι σε διαδήλωση.

Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος τονίζει πως «η Μακεδονία είναι ελληνική. Το γνωρίζουμε και το βιώνουμε για αυτό και το θέμα με την ονομασία μάς απασχολεί ιδιαίτερα…».

Ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος προαναγγέλλει δυναμικές παρεμβάσεις, με «όπλο την αγάπη», όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Θα αγωνιστούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας για να μην ονομαστούν τα Σκόπια Μακεδονία» τονίζει ο κ. Θεόκλητος, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλά άλλα ονόματα να δοθούν! Οχι, όμως, το Μακεδονία! Θα διαμαρτυρηθούμε και θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο μετά από απόφαση που θα λάβουμε στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί».

Την άποψη ότι «το όνομα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτο» εκφράζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ προσθέτοντας: «Ας δοθεί άλλο όνομα, όχι η Μακεδονία που είναι ελληνική. Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτά που γίνονται στον τόπο μας…».

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους για τη διαφύλαξη του ονόματος της Μακεδονίας, μητροπόλεις, όπως η Δράμα, έχουν «ανεβάσει» στο διαδικτυακό τους τόπο το σύνδεσμο «onomasia.gr» καλώντας τους πιστούς να υπογράψουν «δίνοντας και εσείς το παρών στον ιερό αυτό αγώνα και δείχνοντας έτσι την αγάπη σας για τη Μακεδονία μας».

Στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Δράμας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Την περίοδο αυτή όπου θα κριθεί το θέμα της ονοματοδοσίας του κράτους των Σκοπίων, οι μακεδονικοί σύλλογοι, εντός και εκτός Ελλάδας, ζητούν να πράξουμε το χρέος μας προς την Ιστορία και να στηρίξουμε τη Μακεδονία μας, υπογράφοντας ότι αρνούμεθα να χρησιμοποιεί το κράτος αυτό το ιερό όνομα της Μακεδονίας».

Η Εκκλησία αποδίδει το ενδιαφέρον της για τις διεργασίες στο Σκοπιανό και στο εκκλησιαστικό σκέλος της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, η απονομή του όρου Μακεδονία στα Σκόπια θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων που αυτοαποκαλείται «Μακεδονική».

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=iDyU3KQUuSA

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...