Σκοπιανό

ΕΚΤΑΚΤΟ - Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό: Κάνουν κόμμα οι ένστολοι - Ολα αλλάζουν με αφορμή το Σκοπιανό

Πολιτικές εξελίξεις δρομολογούνται με αφορμή το Σκοπιανό. Στη δημιουργία του δικού τους κόμματος προχωρούν οι ένστολοι. «Αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιωτικοί και γενικά όλοι οι ένστολοι σκεφτόμαστε σοβαρά να κάνουμε το δικό μας κόμμα», επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο κ. Σπήλιος Κρικέτος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, τα σενάρια που θέλουν τους ένστολους να προχωρούν στον δικό τους κομματικό σχηματισμό.

Ο κ. Κρικέτος, συνδικαλιστής και αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δυτικής Αττικής, υπογράμμισε σχετικά με την δημιουργία του νέου κόμματος πως: «Έχουμε απογοητευτεί από τις πολιτικές δυνάμεις και ναι, σκεφτόμαστε σοβαρά ότι θα έπρεπε να εκπροσωπηθούμε από κάποιον άλλο φορέα.

Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από όσα συμβαίνουν. Κι επειδή κι εμείς είμαστε μέλη της κοινωνίας και όπως όλοι μας δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στη ζωή, θέλουμε να δώσουμε λύσεις».

Τι συμβαίνει στο Σκοπιανό

Μόνος και αντιμέτωπος με τις επιλογές του μένει ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα του Σκοπιανού, καθώς δεν κατάφερε να αποσπάσει την συναίνεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ούτε καν και του κυβερνητικού του εταίρου.

Τα πολιτικά παιχνίδια, επικίνδυνα για την φάση που διανύει η χώρα μας,  οδηγούν στην αναπροσαρμογή των συσχετισμών των  πολιτικών δυνάμεων, όπως την προέβλεψε και ο κ. Βούτσης, την οποία και επιδιώκει η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας για άλλη μια φορά τις πάγιες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για το Σκοπιανό, αλλά και καταγγέλοντας την κυβέρνηση και την πολιτική του κ. Τσίπρα ξεκαθάρισε ότι οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα.

Η Φώφη  Γεννηματά μίλησε για διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εμπόδιο στη διαπραγμάτευση , ενώ από την πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε «κρατάμε μικρό καλάθι». Τη διγλωσσία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα ανέφερε και ο κ. Θεοδωράκης, ενώ ο κ. Λεβέντης δήλωσε αντίθετος στο Νοβα Μακεντόνια.

 

Οι εξελίξεις ωστόσο αναμένεται να δρομολογηθούν από εδώ και πέρα με την ίδια ένταση, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που καταλήγουν στο γεγονός ότι η συμφωνία και η λύση για το Σκοπιανό θα αργήσει να έρθει.

Εκτιμούν μάλιστα ότι μια συζήτηση στη Βουλή θα αφορά ή θα καταλήξει στην αναζήτηση μιας καλύτερης συγκυρίας για να δοθεί λύση στο Σκοπιανό. Τα βλέμματα ωστόσο τώρα στρέφονται στην επίσκεψη Νίμιτς, του Ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, στις 30 το μήνα όπου και θα ανοίξουν τα χαρτιά τόσο από την πλευρά των Σκοπίων, όσο και της χώρα μας, καθώς θα συζητηθούν και πάλι τα πέντε ονόματα που έχει θέσει στο τραπέζι ο κ. Νίμιτς.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Α. ΤΣΙΠΡΑ

Τα πέντε ονόματα που έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση διάρκειας 35 λεπτών που είχαν στο Μαξίμου για το σκοπιανό, σύμφωνα με πληροφορίες. Επίσης παρουσίασε μία μορφή διαπραγμάτευσης βήμα - βήμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπήκε καθόλου στην ονοματολογία και διαφώνησε κάθετα με τον τρόπο που κάνει η κυβέρνηση την διαπραγμάτευση. Είναι κατά του «κατακερματισμού» των θεμάτων διότι δεν είναι προς όφελος της εθνικής θέσης, όπως είπε και στη δήλωση του. Εθεσε ως πρώτο βήμα για οποιαδήποτε συζήτηση την δέσμευση των Σκοπίων για αναθεώρηση του Συντάγματος τους. Επισημαίνεται ότι ο Ζάεφ είπε στον Τσίπρα ότι σήμερα δεν έχει την πλειοψηφία που χρειάζεται αλλά θα προσπαθήσει μέχρι τις επόμενες εκλογές να την διαμορφώσει.

Ο  πρόεδρος της ΝΔ άφησε αιχμές σε βάρος του πρωθυπουργού ότι επέλεξε μόνος του να κάνει τη διαπραγμάτευση, «ας μην ψάχνει για άλλοθι και συνενόχους» τόνισε. Επανέλαβε και τη θέση του ότι η συγκυρία λόγω του κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία δεν προσφέρεται για συμφωνία.

«Δεν θα διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

Υπενθυμίζουμε ότι τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς και οι Ελληνες τα μάθαμε από τα σκοπιανά μέσα ήταν:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

 

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Προσήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχα υποχρέωση εκ του θεσμικού μου ρόλου.  Ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους Πολιτικούς Αρχηγούς, ενώ εδώ και πολλές εβδομάδες έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Σε όλο αυτό το διάστημα απέφυγε συστηματικά να διαμορφώσει συνθήκες πραγματικής συνεννόησης και συναίνεσης με τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης. Δεν ενημέρωσε  ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο ούτε τον ελληνικό λαό. Προσήλθε στη διαπραγμάτευση χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου.   

Το χειρότερο όμως, δίχασε τους Έλληνες. Περιφρόνησε με προκλητικό τρόπο τους συμπολίτες μας που δικαιολογημένα εκφράζουν την πατριωτική τους ευαισθησία. Αντί να διαμορφώσει ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια.

Με αυτόν τον τρόπο κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας που οι συγκυρίες προσέφεραν προς αξιοποίηση.

Η διαπραγμάτευση έτσι όπως εξελίσσεται προκαλεί βαριές ανησυχίες. Η Κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να λάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα μας.

Η  πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε  διαπραγμάτευση, εξασθένησε την εθνική γραμμή.  Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος.

Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, σθένος και αποφασιστικότητα.

Ο βίος και η πολιτεία  του  κ. Τσίπρα, αλλά και οι ως τώρα χειρισμοί του στο θέμα των Σκοπίων, δεν πείθουν ούτε κατ΄ ελάχιστον τους Έλληνες ότι μπορεί να κάνει το ίδιο.    

Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτε. Άλλωστε κάθε φορά που διαπραγματεύτηκε, τα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες ήταν τραγικά.

Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής.

Αφορά την εθνική μας συνείδηση, την ιστορία μας, εν τέλει την ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων. Επαναλαμβάνω αυτό που είχα πει πριν από λίγες μέρες. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευθεί σε αυτόν τον δρόμο μόνος του.  Ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι, ούτε για συνενόχους».     

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...