Ελληνοτουρκικά

Πολεμικό επεισόδιο μεταξύ της κανονιοφόρου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» και τουρκικού πλοίου στα Ίμια (συνεχής ροή)

ΣΕ ΥΨΙΣΤΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΓΕΕΘΑ

Σε πολεμική ετοιμότητα τέθηκε το αρχηγείο του ελληνικού στόλου μετά το σοβαρότατο επεισόδιο στα Ίμια από το απύθμενο τουρκικό θράσος προκαλώντας κανονική πολεμική δράση.  

Πρόκειται για κανονικό πολεμικό επεισόδιο το οποίο είχαμε  στην γνωστή περιοχή των βραχονησίδων Ίμια , όταν η ελληνική κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ και τουρκικό περιπολικό «συγκρούστηκαν», με αφορμή την επιμονή των Τούρκων να μην «ξεκουμπίζονται» από το σημείο θεωρώντας ότι οι βραχονησίδες είναι δικές τους.

Υπάρχουν πληροφορίες και για πυρά.

Στο ΓΕΝ έχει σημάνει γενικός συναγερμός.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κατά τη διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε έναν επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε στην επαφή με το πλοίο του ΠΝ.

Πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού έκαναν λόγο για «επακούμβηση».

Οι ίδιες πηγές του ΓΕΝ αποδίδουν την «επακούμβηση» σε ατυχή χειρισμό των Τούρκων.

Στις βραχονησίδες Ίμια είχαμε αναμέτρηση  μεταξύ τουρκικών και ελληνικών πλοίων του λιμενικού  και πολεμικών πλοίων.

Τα τουρκικά πλοία παρεμποδίστηκαν από την  ελληνική κανονιοφόρο η οποία έσπευσε ταχέως στο σημείο από την Λέρο αναφέρουν οι Τούρκοι.

Τα τρία τουρκικά περιπολικά πλοία που περιπολούσαν προκλητικά στην περιοχή  εμποδίστηκαν να πλησιάσουν τις βραχονησίδες Ίμια από το ελληνικό πολεμικό πλοίο που μπήκε ανάμεσα τους.

Περίπου 4 τουρκικά πολεμικά πλοία και περιπολικά σκάφη μαζεύτηκαν στην περιοχή και είχαμε την διενέργεια πολεμικών ελιγμών 1 μίλι μακριά από τις βραχονησίδες .

Κατά τη διάρκεια της έντασης που ξεκίνησε στις 11:00 π.μ., τα σκάφη προσέγγισαν περίπου 50 μέτρα απόσταση .

Το περιστατικό φαίνεται να έληξε περίπου στις 16:00.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα 3 τουρκικές ακταιωροί στην περιοχή.

Η παρουσία 3 ακταιωρών που ενεργούν ως "δόλωμα" για την προσέλκυση ελληνικών πολεμικών πλοίων είναι ενδεικτικό του σχεδίου της Άγκυρας να προκαλέσει στην περιοχή αυτό ακριβώς το διάστημα. 

Εδώ και αρκετές ημέρες γύρω από τις βραχονησίδες έχει ξεκινήσει μέρες τώρα η γνωστή “ναυμαχία της τσιπούρας”, με ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά να προσπαθούν να ψαρέψουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην περιοχή.

Οι Τούρκοι με οθωμανική αλαζονεία προσπαθούν να κάνουν συνεχώς επίδειξη δύναμης. 

Πρόκειται για την κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ που είναι το « πλοίο σκοπούν» όπως λέγεται στην περιοχή για τον έλεγχο των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων και τουρκικού περιπολικού που δεν δίστασε να συγκρουστεί με ένα πλοίο πολύ μεγαλύτερο , ενδεικτικό των πολεμικών προθέσεων των Τούρκων.

Το περιστατικό σημειώθηκε ,ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο και την επαύριο της συνάντησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη με τον επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ στην 178η σύνοδο της στρατιωτικής επιτροπής, στην οποία για ακόμη μια φορά έθεσε το ζήτημα της παραβατικής συμπεριφοράς των Τούρκων στο Αιγαίο.

Για το περιστατικό ενημερώνεται από το πρώτο λεπτό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος.

Η ιστορία της Κανονιοφόρου

Η Κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ είναι η δεύτερη τύπου ΜΑΧΗΤΗΣ, εξ' ολοκλήρου Ελληνικής σχεδίασης και ναυπήγησης. Ενεργοποιήθηκε στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (Σκαραμαγκά) την 30 Μαρτίου 2004.

Από την ενεργοποίησή της μέχρι και σήμερα έχει αναλάβει σειρά αποστολών, κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έχει συμμετάσχει σε πολλές ασκήσεις του Στόλου, μεγάλης, μεσαίας και μικρής κλίμακας. Εκτός αυτών έχει συμμετάσχει σε διάφορες εθιμοτυπικές εκδηλώσεις, σε αποστολές εξωτερικού με πολυεθνική συμμετοχή και λοιπές αποστολές κοινωνικού περιεχομένου.

Όπως γράφει το site του Πολεμικού Ναυτικού η ελληνική Σημαία, που κυματίζει περήφανα στον ιστό, αποτελεί και το σύμβολο της αποστολής της. Προβάλλει τα χρώματά της σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο αλλά και όπου κληθεί, με σκοπό την υπεράσπιση του φυσικού της χώρου, δηλαδή των θαλασσίων συνόρων μας. Διάσπαρτα είναι τα νησιά του Αιγαίου, μέρη που η Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ τιμά και την τιμούν όποτε σ' αυτά βρίσκεται για ξεκούραση του πληρώματός της. Η πορεία της Κανονιοφόρου πάντα Ανατολική άγρυπνα να επιτηρεί, έτοιμη να αναλάβει δράση, διατηρώντας πλήρη εικόνα της περιοχής.

 

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=BjvWrDzS9S0

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές