Ελληνοτουρκικά

Από τα Ίμια ξεκινά πάλι η κρίση για να επεκταθεί - Νέο επεισόδιο μεταξύ τουρκικού λιμενικού και Ελλήνων ψαράδων (αποκλειστικά βίντεο - φωτογραφίες)

Προκαλούν συνεχώς οι Τούρκοι σε όλο το Αιγαίο και ειδικά στα Ίμια ...έχοντας σκοπό το Καστελόριζο και την ελληνική ΑΟΖ . 

Πρόκειται για συντονισμένη  κίνηση από την Άγκυρα , η οποία εντελώς ακατανόητα  φέρεται να απαγορεύει τον κατάπλου ελληνικών πλοίων,  είτε του λιμενικού είτε ψαράδων,  στις Βραχονησίδες Ίμια , σε μια ύπουλη προσπάθεια  στην περιοχή με σκοπό …πιθανό πολεμικό επεισόδιο. 

Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι χθες είχαμε νέο επεισόδιο στα  Ίμια  όταν ελληνικά αλιευτικά θέλησαν να προσεγγίσουν την περιοχή για να ψαρέψουν, και τα "έδιωξε" το τουρκικό λιμενικό.

https://youtu.be/tJmtsvYE7CM?t=17

Οι Τούρκοι κατηγορούν βέβαια  την ελληνική ακτοφυλακή  ότι και αυτή με την σειρά της απομακρύνει τους Τούρκους ψαράδες , σε μια ιδιότυπη κόντρα στην συγκεκριμένη περιοχή.

Οι  Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δώσει εντολή όπως διαπιστώνεται στην πράξη στα πληρώματα των τουρκικών πλοίων να ενεργούν …σαν να βρίσκονται σε τουρκικά ύδατα, προκαλώντας την Αθήνα.

Χθες ελληνικό πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής μαζί με 6 αλιευτικά σκάφη που απέπλευσαν από την Κάλυμνο  έφτασαν, (κατά το τουρκικό δημοσίευμα),  100 μέτρα  από τις βραχονησίδες Ίμια, εντός των « τουρκικών χωρικών υδάτων», όπως τόνισαν, όταν πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής απομάκρυνε…όλα τα πλοία.    

Μάλιστα , για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης αναφέρουν ότι το τουρκικό πλοίο με την «ισχυρή παρουσία του» έδιωξε κάθε δισταγμό αναγκάζοντας τα ελληνικά πλοία να επιστρέψουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα .

Αυτό που διαπιστώνεται όμως σύμφωνα με τα συνεχόμενα περιστατικά είναι ότι  οι Βραχονησίδες Ίμια φυλάσσονται σε 24ωρη βάρδια από το τουρκικό λιμενικό , και σε οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης ελληνικού πλοίου …ορμούν να το «διώξουν»…με άγνωστα αποτελέσματα κάθε φορά.   

Σύμφωνα με Έλληνα ψαρά: «Οι Τούρκοι έχουν κάνει σαν ιδιοκτησία τους τα Ίμια. Δεν αφήνουν άλλο σκάφος να πλησιάσει» είπε προσθέτοντας ότι όλο το 24ωρο υπάρχει βάρδια σκάφος του τουρκικού λιμενικού στην περιοχή.

«Κάθε χρόνο καταφέρναμε να αλιεύουμε. Φέτος όμως με το που πλησιάζουμε 4-5 ελληνικά αλιευτικά, έρχονται και αντίστοιχα σκάφη του τουρκικού λιμενικού. Αρχικά μας φωνάζουν με τα μεγάφωνα «φύγετε από εδώ, είναι τουρκικά νερά» και έχουν φτάσει στο σημείο, πριν από 10 ημέρες, να ξεσκεπάσουν και πολυβόλο» είπε ο κ. Γουλιάς. Αντίθετα τα τουρκικά μεγάλα αλιευτικά, σύμφωνα με τον κ. Γουλιά, ψαρεύουν και μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το σχέδιο αυτό της Τουρκίας και οι συνεχείς προκλήσεις ειδικά σε αυτή την άκρως ευαίσθητη περιοχή , υπονοούν ύποπτο σχέδιο της Άγκυρας με τις συγκεκριμένες Βραχονησίδες , μιας και η προϊστορία και η ελληνική τότε ( 1996) αβλεψία τους "δίνει" το δικαίωμα να προκαλέσουν ακόμα πιο «χοντρό επεισόδιο».

Τέτοια περιστατικά έχουμε και στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης και σε άλλα νησιά της αποκαλούμενης «πρώτης γραμμής» από τους Τούρκους που «ξύνονται στην γκλίτσα του τσομπάνη», για να προκαλέσουν διεθνές επεισόδιο , προσπαθώντας να αποκομίσουν περισσότερα οφέλη από την Ελλάδα.

Η προσπάθεια τους έγκειται στην σε μια συνολική διευθέτηση αυτών των τουρκικών απαιτήσεων στο Αιγαίο  μέσω …διαπραγματεύσεων….με το «στανιό» από την Ελλάδα.

Σύσσωμη η τουρκική πολιτική ηγεσία και η αντιπολίτευση μας δείχνει ότι τα σχέδια που ήταν καταχωνιασμένα  στα συρτάρια εδώ και 70 χρόνια..βγήκαν ..για να υλοποιηθούν στο Αιγαίο. 

Το 2018 διαφαίνεται ότι όλες αυτές οι τουρκικές απαιτήσεις θα λάβουν " σάρκα και οστά" για αυτό και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ...λαμβάνουν  "μάχιμο" επιθετικό σχηματισμό έχοντας σκοπό να αντιμετωπίσουν τους νεο-οθωμανούς που θα "κτυπήσουν" ...σχεδόν σίγουρα στο Αιγαίο τους επόμενους  μήνες.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ