Μέση Ανατολή

«Hμέρες» Mavi Marmara μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας! Toυρκία: «Η Ιερουσαλήμ είναι και θα παραμείνει δική μας - Ο Τούρκος είναι γενναίος άνθρωπος, αυτό να το ξέρουν»

Διαστάσεις προσλαμβάνει η βεντέτα μεταξύ του Recep Tayyip Erdogan και του Benjamin Netanyahu με αφορμή την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτους από τον Donald Trump.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin καταδίκασε τις δηλώσεις του Netanyahu κατά του Erdogan λέγοντας:

«Οι χώρες που είναι δήθεν κοιτίδες της δημοκρατίας, δολοφονούν τα πιο βασικά δικαιώματα και ελευθερίες. Και ζητάν από εμάς να παραμείνουμε σιωπηλοί και να τραβηχτούμε στην γωνία. Την ώρα που καταπατάνε τις αξίες μας, ας ζητούν να επιλέξουμε τον δρόμο της παράδοσης . Ο μουσουλμάνος και ιδιαίτερα ο Τούρκος είναι γενναίος άνθρωπος. Αυτό να το ξέρουν», δηλώνει ο ίδιος.

Καθώς τα περιέγραφε αυτά ακούστηκε στην αίθουσα το σύνθημα:

«Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας και θα παραμείνει δική μας»,…..και τότε εκείνος απάντησε λέγοντας  «μακάρι».

Στην συνέχεια της κόντρας , ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος, καταδίκασε τις παρατηρήσεις του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντέδρασε έντονα στην απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ.

Σε δήλωση που εκδόθηκε , ο Ibrahim Kalın προέτρεψε το ισραηλινό κράτος να τερματίσει την "κατοχή" του παλαιστινιακού εδάφους αντί να επιτίθεται  στην Τουρκία και τον Τούρκο ηγέτη.

«Εκείνοι που πιστεύουν ότι η Ιερουσαλήμ, η πρώτη μας Qiblah [πόλη των  προσευχών], θα γίνει η πρωτεύουσα του κατεχόμενου κράτους με τετελεσμένο γεγονός, χάνουν το χρόνο τους. Αντί να επιτεθούν στη χώρα μας και στον ηγέτη μας, οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να τερματίσουν την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών», δήλωσε ο Καλίν.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε ότι το Ισραήλ, αγνόησε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και κατέλαβε παλαιστινιακό έδαφος για πολλά χρόνια ενώ παραβιάζει συστηματικά τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, για αυτό πρέπει πρώτα να δώσει το δικό του λογαριασμό.

«Δεν είναι δυνατόν να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι κατηγορίες και οι ισχυρισμοί μιας νοοτροπίας η οποία «δολοφόνησε» χιλιάδες αθώους Παλαιστίνιους, και μετέτρεψε τα εδάφη των Παλαιστινίων σε ανοικτές φυλακές,  για να καταστείλει τα αισθήματα ενοχής.

Όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματα, το νόμο και τους καταπιεσμένους Παλαιστινίους»,πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Kalin, «η τουρκική δημοκρατία θα συνεχίσει (όπως πράττει σε όλες τις γωνιές του κόσμου) να είναι πάντοτε στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, του δικαίου και των καταπιεσμένων».

Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρούμπ ανήγγειλε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις Η.Π.Α. ως «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του Ισραήλ και είπε ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ θα μετεγκατασταθεί από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η δραματική αλλαγή στην πολιτική της Ουάσιγκτον προκάλεσε διαδηλώσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τυνησία, την Αλγερία, το Ιράκ και άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Η Ιερουσαλήμ παραμένει στο επίκεντρο της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης, με τους Παλαιστινίους να ελπίζουν ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ,  που τώρα κατέχεται από το Ισραήλ,  θα γίνει πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...