Κόσμος

«Φίδια και σαύρες» βγαίνουν από τις καταθέσεις του Reza Zarrab για Ερντογάν - Νταβούτογλου και ολόκληρο το ισλαμικό σύστημα εξουσίας

Κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων πριν λίγο ο  Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στους  βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ότι θα πρέπει να αρνηθούν να εκτελούν εντολές τρίτων που χρησιμοποιούν το όνομά του, σύμφωνα με την εφημερίδα BirGün.

"Για εκείνους που λένε" κύριε, το παλάτι το θέλει έτσι ", ή αλλιώς ή  χρησιμοποιούν το όνομά μου, σπάζουν τα κεφάλια τους, και τα πετάνε έξω από την πόρτα", δήλωσε ο Ερντογάν, ακολουθώντας τουρκική παροιμία.

"Αν ένας υπουργός ή ένας γραφειοκράτης λέει ότι« οι παραπάνω θέλουν όπως αυτό », μην τους πιστέψετε: έρθετε σε επαφή μαζί μου», κατέληξε ο ίδιος.

Από την άλλη πλευρά σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο γνωστός μας Α.Νταβούτογλου , ο οποίος εμπλέκεται από το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου στην υπόθεση Ζαράμπ παίζοντας ένα ύποπτο  «παιχνίδι» υπέρ της δύσης.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet, κορυφαίο μέλος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Mustafa Şentop, αμφισβήτησε τον λόγο για τον οποίο ο Zarrab είχε την δυνατότητα να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με αυτό , προτού εγκαταλείψει την Τουρκία, ο Zarrab προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να λάβει, διαβεβαιώσεις σχετικά με την ασφάλειά του από τον τότε Πρωθυπουργό Α.Νταβούτογλου .

Μετά το γεγονός, ο Τουρκο-Ιρανός ήρθε σε επαφή και έκλεισε συμφωνία με μυστικούς πράκτορες των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Σεντόφ πρότεινε ότι οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να ξεκινήσουν έρευνα σχετικά με στοιχεία εντός της Τουρκίας, τα οποία έπαιξαν ρόλο είτε «στην παροχή βοήθειας σε αυτό που ονομάζεται πτήση του Zarrab προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», είτε περιγράφοντας αυτές τις  πράξεις, ως «προδοσία».

Εντωμεταξύ , «φίδια και σαύρες» βγάζουν οι Αμερικανοί δικαστές από το «στόμα» του Τουρκο-ιρανού επιχειρηματία κατά του ΑΚΡ και του Ερντογάν , ο οποίος στο τέλος θα καταδικαστεί για παράβαση των διεθνών κανόνων σχετικά με τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Ο μεγαλέμπορος χρυσού, Reza Zarrab, ο οποίος βοήθησε να ενορχηστρωθεί η διακίνηση  δισεκατομμυρίων δολαρίων από Ιράν και Τουρκία, πρόσφατα παραδέχτηκε την ενοχή του ενώπιον των αμερικανικών αρχών, ενώ για να αποφύγει της «φυλακής τα σίδερα»..... άνοιξε το στόμα του και δεν λέει να το κλείσει  στους Αμερικανούς εισαγγελείς , δείχνοντας ως κατηγορούμενους τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου .

Ο  Ζαράμπ κατέθεσε ότι,  «το 2012, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Αγγλίας του είπε ότι ο Ερντογάν, και ο υπουργός Οικονομικών, είχαν δώσει εντολές στις τράπεζες να «αρχίσουν να κάνουν αυτό το εμπόριο με το Ιράν».

Η μαρτυρία του Zarrab σηματοδότησε την πρώτη φορά που εμπλέκεται σοβαρά το όνομα του  Ερντογάν ενάντια  στις δυτικές  κυρώσεις, οι οποίες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2013 από την κυβέρνηση του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος εντωμεταξύ καταδίκαζε συνεχώς την αμερικανική έρευνα σχετικά με το σχέδιο, θέτοντας επανειλημμένα το ζήτημα στους Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Τραμπ τον Σεπτέμβριο.

Ο  Zarrab, 34 ετών, ανέφερε την ιστορία του σε  ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου ανέφερε ότι ο  Ερντογάν δήλωσε ότι «όποια κι αν είναι η ετυμηγορία, κάναμε το σωστό», μιλώντας  σε κλειστή συνάντηση με τους βουλευτές του, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν έχουμε κάνει ποτέ δεσμεύσεις έναντι των ΗΠΑ για τους ενεργειακούς μας δεσμούς με το Ιράν, και ο κόσμος δεν είναι μόνο οι  ΗΠΑ, έχουμε επίσης εμπορικές και ενεργειακές σχέσεις με το Ιράν», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Ζαράμπ κατέθεσε ότι ο Ζαφέρ Τσαγιγιάν, υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, είπε στην ουσία ο  Ερντογάν είχε την υψηλή εποπτεία σε  δύο τράπεζες, την Ziraat Bank και την Vakif Bank, για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Ο Caglayan μου είπε ότι ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν είχε δώσει την έγκριση για αυτό», δήλωσε ο  Ζαράμπ μέσω διερμηνέα, αναφερόμενος στο τουρκο-ιρανικό εμπόριο.

Στην Τουρκία, οι αντιδράσεις στους ισχυρισμούς του Zarrab είναι υποτονικές.

Οι κύριες τηλεοπτικές και ενημερωτικές εκπομπές  διατηρούν το θέμα σε μεγάλο βαθμό, «υπακούοντας» στην κυβέρνηση και δεν αναφέρουν φυσικά  τους ισχυρισμούς ότι πίσω από όλα «κρύβεται» ο Ερντογάν .

Την ίδια στιγμή ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία  ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα που αποδεικνύουν πως ο Ερντογάν και άλλοι,  έχουν στείλει χρήματα στο εξωτερικό σε λογαριασμούς off shore.

Το σκηνικό είναι έτοιμο στην Τουρκία ακόμη και για πρόκληση εμφυλίου , ειδικά μετά τις νέες συλλήψεις 360 στρατιωτικών , σε μια χώρα πολύ βαθιά διχασμένη.  

Εμείς θα επισημάνουμε όμως την πολύ στενή σχέση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν  με την τράπεζα του Ερντογαν ,  Ziraat Bank, που δραστηριοποιείται στην Δυτική Θράκη, συμμετέχοντας και αυτή στο «πάρτι» των κατασχέσεων ελληνικών ιδιοκτησιών από ανήμπορους οφειλέτες που δανείστηκαν πιθανόν  ( πολύ κακώς) από μια τουρκική τράπεζα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...