Στρατός Ξηράς

Τέλος εποχής για την ΑΣΔΕΝ: Έρχεται η "Διοίκηση Αρχιπελάγους"

Τέλος εποχής για την ΑΣΔΕΝ. Το σχέδιο αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που ήδη "τρέχει" προβλέπει την αναβάθμιση της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων σε "Διοίκηση Αρχιπελάγους". Υψηλόβαθμη πηγή του ελληνικού Πενταγώνου που έχει γνώση των προωθούμενων αλλαγών καθιστούσε σαφές ότι η διάρθωση του μείζονος σχηματισμού θα περιλαμβάνει διακλαδικό επιτελείο και διοικητή από τον Στρατό Ξ.

Έτσι σε επίπεδο ιεραρχίας η νέα πυραμίδα που θα διαμορφωθεί θέτει υπό το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, την 1η Στρατιά, την αναβαθμισμένη ΑΣΔΕΝ ή "Διοίκηση Αρχιπελάγους" και σε απευθείας σύνδεση με έναν τοπικό διοικητή, ανα νησί, που κατά κανόνα θα προέρχεται από το Στρατό Ξηράς. Υπό τις εντολές του τοπικού διοικητή θα τελούν οι μονάδες και τα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού στο σκέλος της υποστήριξης.

Την μπαγκέτα του επιχειρησιακού ελέγχου διατηρεί το ΓΕΕΘΑ ενώ η 1η Στρατιά αποκτά τα χαρακτηριστικά των αντίστοιχων σχηματισμών των αλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή του Αρχηγείου Στόλου και Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας.

Η ιστορία της ΑΣΔΕΝ

Η ΑΣΔΕΝ συγκροτήθηκε στην Αθήνα το 1945 ως Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αττικής, από το 1961 εξελίχθηκε από μια εδαφική αμυντική δύναμη σε έναν σχηματισμό μεγέθους σώματος στρατού, επιβλέποντας τις τέσσερις Διοικήσεις Εθνοφυλακής της περιοχής του Αιγαίου. Σύντομα μετονομάστηκε σε Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικών και Νησιών (ΑΣΔΕΝ), για να αντικατοπτρίζει το διευρυμένο ρόλο της.

Το 1995, η έδρα της διοίκησης μεταφέρθηκε στο προάστιο της Καρίας στην Αθήνα, Αττική και μέχρι το 2005 έγινε σημαντικός επιχειρησιακός σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού, αποτελούμενος από δύο μεραρχίες και πέντε ταξιαρχίες, με την ονομασία Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ).[

Μετά από μια εκτεταμένη αμυντική επανεξέταση το 2013, οι δυνατότητες του σώματος ενισχύθηκαν με την αναδιοργάνωση της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού ως ταξιαρχία εναέριας επιδρομής για να καταστεί η δύναμη ταχείας αντίδρασης της ΑΣΔΕΝ.

Διάρθρωση Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων

Λόχος Στρατηγείου ΑΣΔΕΝ (ΛΣ/ΑΣΔΕΝ)
Διοίκηση Πυροβολικού ΑΣΔΕΝ (ΔΜΧ/ΑΣΔΕΝ)
2ο Συγκρότημα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Πληροφορικής και Επιτήρησης (2ο ΣΕΗΠΠΕΠ)
291o Kέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (291o KEN), με έδρα τη Σύρο
5η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία (5 A/M ΤΑΞ «V Μεραρχία Κρητών»), με έδρα τα Χανιά
88η Στρατιωτική Διοίκηση (88 ΣΔΙ), με έδρα τη Λήμνο
79η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (79η ΑΔΤΕ), με έδρα τη Σάμο
80η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (80η ΑΔΤΕ), με έδρα την Κω
95η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ), με έδρα τη Ρόδο
96η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (96 ΑΔΤΕ), με έδρα τη Χίο
98η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (98 ΑΔΤΕ), με έδρα τη Λέσβο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...