ΗΠΑ

Λύθηκε το «μυστήριο» του ανεστραμμένου F-4C πάνω από ένα Tu-95 - Τι είπε ο πιλότος που πήρε τη φωτογραφία

Λύθηκε το «μυστήριο» των φωτογραφιών που έκαναν το γύρο του διαδικτύου απεικονίζοντας ένα αμερικανικό F-4C Phantom II να βρίσκεται ανεστραμμένο δίπλα σε ένα ρωσικό Tu-95 πάνω από τον Ατλαντικό.

Η φωτογραφία μοιράστηκε παντού στο διαδίκτυο και έγινε δημοφιλής θυμίζοντας σε πολλούς τα διάφορα γεγονότα που συνέβαιναν  κατά τη διάρκεια του «ψυχρού πολέμου».

Κανείς όμως δεν ήξερε για πιο λόγο το αμερικανικό F-4 είχε βρεθεί ανεστραμμένο πάνω από το ρωσικό βομβαρδιστικό. Τελικά ο άνθρωπος που τράβηξε τη φωτογραφία  ο Robert M. Sihler, ο οποίος υπηρετούσε τότε ως ΧΟΣ (Χειριστής Οπλικών Συστημάτων) στα F-4C περιγράφει τις συνθήκες και τους λόγους του ελιγμού αυτού:

«Αν και δεν θυμάμαι την ακριβή ημερομηνία, η αποστολή πρέπει να έγινε ή τέλη του 1973 ή αρχές του 1974. Το F-4C ανήκε στην 57η Μοίρα με έδρα το Κέφλαβικ της Ισλανδίας. Η αποστολή ήταν μια τυπική αναχαίτιση ενός Bear από δύο F-4C και εγώ ήμουν ο ΧΟΣ» εξηγεί ο Sihler για να συνεχίσει:

«Μπήκα στην USAF το 1969. Περί τα δύο χρόνια πετούσε μεταφορικά C-141 από την ΑΒ  Norton στην Καλιφόρνια. Από εκεί εκπαιδεύτηκε στα F-4 και πέρασα ένα χρόνο στο Κέφλαβικ. Στη συνέχεια επέστρεψα στα C-141 στο Τσάρλεστον από το 1974 μέχρι το 1977. Στη συνέχεια  πέρασα 14 χρόνια πετώντας C-130 και αποστρατεύτηκα το 1991» λέει ο Αμερικανός πιλότος για να προχωρήσει στη συνέχεια στην εξιστόρηση του συμβάντος:

«Την εποχή εκείνη κάναμε περί τις δύο αναχαιτίσεις ρωσικών βομβαρδιστικών Bear την εβδομάδα.  Ήτα το μόνο αεροσκάφος άλλης Αεροπορίας που είδα όσο ήμουν εκεί. Γενικώς οι αναχαιτίσεις πραγματοποιούνταν Παρασκευές και Σάββατα καθώς τα ρωσικά αεροσκάφη πετούσαν από το Murmansk στην Κούβα για εκπαίδευση.

Τα barrel rolls που κάναμε τα κάναμε επειδή μας το ζητούσαν τα ρωσικά πληρώματα. Αυτό μας το έκαναν γνωστό με χειρονομίες. Αυτοί μας φωτογράφιζαν, όπως και εμείς αυτούς.  Ο «ψυχρός πόλεμος» έχανε τη δυναμική του και γενικά οι συμπεριφορές όλων ήταν πιο χαλαρές».

Όταν ρωτήθηκε εάν η ανάστροφη πτήση ήταν επικίνδυνη και για τα δύο αεροσκάφη (ρωσικό και αμερικανικό) είπε: ‘Όχι καθόλου. Οι Σοβιετικοί μας ζητούσαν να πραγματοποιήσουμε τον ελιγμό και εμείς το κάναμε. Δεν ήταν επικίνδυνο

https://youtu.be/bmvVP7vKXxY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...