Μέση Ανατολή

Κρίσιμες ώρες: Αναμένεται από στιγμή σε στιγμή η μεγάλη απόφαση των ΗΠΑ για την Τουρκία - Ολική αναθεώρηση των σχέσεων με την Αγκυρα (συ)ζητά και το Ισραήλ!

Έρχεται το "τέλος" της Τουρκίας  και του Ερντογάν εν μέσω Χριστουγέννων από την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ , προκαλώντας κύματα "ανησυχίας" στο Αιγαίο και την Αθήνα που παλεύει με τους πιστωτές και την ΕΕ. 

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, θα εκφωνήσει σήμερα Δευτέρα την πιο σημαντική του ομιλία από την εκλογή του στην αμερικανική προεδρία. Θα παρουσιάσει τη νέα στρατηγική της υπερδύναμης στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας και αναμένεται να αποκαλύψει τους εχθρούς της Αμερικής, τις χώρες δηλαδή που την απειλούν με ειρηνικά, αλλά και στρατιωτικά μέσα.

Ο κ. Τράμπ θα περιγράψει το αντικείμενο της ομιλίας του ως εξής: Πως θα προστατευθούν οι ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός -Πως θα προωθηθεί η αμερικανική ευημερία -Πως θα διατηρηθεί η ειρήνη μέσω της ισχύος -Πως θα προωθηθεί η αμερικανική επιρροή στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στρατηγός ΜακΜάστερ, το είπε ξεκάθαρα, Τουρκία και Κατάρ είναι ο Νο 3 εξωτερικός κίνδυνος για τις ΗΠΑ καθώς είναι οι δυο νέοι «χορηγοί» του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Και γι αυτό αναμένονται με μεγάλη αγωνία οι σημαντικές αποφάσεις.

Ο Ερντογάν ειδικά μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ και τον επικείμενο κτύπημα των Ισραηλινών στο Ιράν με αμερικανική συνδρομή , βλέπει ότι κοντοζυγώνει και η δικιά του σειρά .

Το τέλος του είναι δεδομένο όπως και ο διαμελισμός της χώρας του και η δημιουργία του Κουρδιστάν.

Απόδειξη η σημερινή ανάρτηση  του υπουργού άμυνας του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν με την οποία ζητά να αναθεωρηθούν όλες οι  οικονομικές σχέσεις του εβραϊκού κράτους με την Τουρκία .

Απαντώντας στην απόφαση της Ουάσιγκτον να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ο Τούρκος πρόεδρος Erdoğan δήλωσε την Κυριακή ότι το σχέδιο της Τουρκίας να ανοίξει πρεσβεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν χρησιμοποίησε όλες τις πιθανές ευκαιρίες για ανοιχτές προκλήσεις εναντίον του εβραϊκού κράτους», έγραψε ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ. «Πιστεύω ότι εμείς [το Ισραήλ] πρέπει να επανεξετάσουμε πολλά πράγματα στις σχέσεις με την Τουρκία».

 Συγκεκριμένα, ο Lieberman σημείωσε ότι είναι «κατά της κατασκευής οποιουδήποτε  αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας».

«Πιστεύω ότι θα είναι τεράστιο στρατηγικό λάθος, αν η λεγόμενη βαλβίδα του αγωγού μας βρίσκεται στα χέρια του Ερντογάν», εξήγησε ο ισραηλινός αξιωματούχος.     

Μέσα σε όλα αυτά η Τουρκία κινείται προς Ανατολή και ευρασιατική ένωση με όλα να αλλάζουν πλέον.

Αμερικανοί ειδικοί και THINK TANKS , εκτιμούν  ότι είναι αρραγές  το μέτωπο  Ρωσίας, Τουρκίας και  Ιράν, στο  οποίο θα προστεθεί και ο Άσαντ που πρέπει να «ξαναφτιάξει» χώρα αλλά ΗΠΑ , Κούρδοι και λοιποί έχουν χωρίσει ήδη τα καντόνια στο συριακό έδαφος , κάτι που "μυρίζει" πόλεμο.

Ο  Ερντογάν έκανε την ανάγκη φιλότιμο και αποδέχθηκε ότι έχασε στην  Συρία αλλά  τώρα  στηρίζει τον  Άσαντ στην εξουσία, διότι αυτό διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος  Πούτιν.

Την ίδια στιγμή ο Σαουδάραβας βασιλιάς Muhammad bin Salman έχει πολύ στενή πλέον σχέση με το Ισραήλ, ενώ πληροφορίες  φέρουν την δημιουργία ήδη κοινού επιτελείου για την διαχείριση κρίσιμων πληροφοριών των δύο χωρών , για το Ιράν - Συρία και την διαμορφωθείσα κατάσταση .

Ο παράγοντας αυτός, θα μπορούσε να αναγκάσει την Αμερική να στηρίξει τις αποφάσεις που θα λάβουν Ριάντ και Ιερουσαλήμ εναντίον των Ιρανών ενώ εκεί συμπεριλαμβάνονται και οι Κούρδοι.

Η επικείμενη αυριανή ομιλία του Τραμπ θα καθορίσει τις δύο πλευρές που σταθούν «απέναντι» στο συριακό έδαφος και στο Ιράν το οποίο ας μην κρυβόμαστε αποτελεί τον επόμενο στόχο.

 Στην πραγματικότητα σύμφωνα με τον ειδικούς όπως ο κ.  Ιγνατίου «το χάσμα μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον είναι τεράστιο. Οι προκλήσεις του Ερντογάν είναι στον υπερθετικό βαθμό και οι Αμερικανοί ενοχλήθηκαν και με τους  ρωσικούς πυραύλους  αλλά πιο πολύ  οργίστηκαν  από τις ηγεμονικές κινήσεις του Σουλτάνου που δεν "ακούει" κανέναν".

«Στην Ουάσιγκτον ομιλούν για «όργια » που έχει κάνει ο Ερντογάν εναντίον των Αμερικανών, και τα οποία θα τον τινάξουν στον αέρα .

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους και πρέπει να ξεκαθαρίσουν την θέση τους  για την επικίνδυνη  Τουρκία και τον ανεξέλεγκτο Ερντογάν .

Ο Αμερικανός σύμβουλος πρώην στρατηγός ΜακΜάστερ έδωσε το στίγμα των προθέσεων  του προέδρου των ΗΠΑ κατονομάζοντας την Τουρκία και το Κατάρ ως κράτη που εκτρέφουν τον εξτρεμισμό .

Ο ίδιος κατηγόρησε το ΑΚΡ ότι λειτουργεί δικτατορικά στην κοινωνία των πολιτών,  συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες κάτι που οδηγεί στην απομάκρυνση της Τουρκίας από την Δύση. Ενώ επιτέθηκε και σε όσους μιμούνται τον Μόρσι της Αιγύπτου, ο οποίος, είναι ομόθρησκος  του Ερντογάν».

Τις επόμενες ημέρες όμως θα γνωρίζουμε εάν οι ΗΠΑ θα στοχοποιήσουν πραγματικά την Τουρκία και τον Ερντογάν και εάν οι Τούρκοι ξεσπάσουν πάνω στην Ελλάδα ως αντίποινα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ