Ελληνοτουρκικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η πολιτική ηγεσία της χώρας απελευθέρωσε τους κανόνες εμπλοκής - Οι ένοπλες δυνάμεις έτοιμες να στείλουν τους Τούρκους στον πάτο του Αιγαίου

Η πολιτική ηγεσία της χώρας ανέλαβε τις ευθύνες της και απελευθέρωσε τους κανόνες εμπλοκής. Ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος δήλωσε πριν λίγο ότι «οποιαδήποτε πρόκληση των Τούρκων σε θάλασσα και αέρα θα απαντηθεί από τους απελευθερωμένους κανόνες εμπλοκής».

Είμαστε σίγουροι ότι η στρατιωτική ηγεσία του τόπου θα κάνει αυτό που της αναλογεί.

Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες ενόψει της άφιξης του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ στις 31 του μήνα.

Στο μεταξύ Τούρκος  μεγαλο-δημοσιογράφος μιλάει ευθέως  για επικείμενο πόλεμο ανάμεσα στην Τουρκία –Ελλάδα-Κύπρο και Αίγυπτο με σχεδόν «κατηγορηματικό τρόπο» . 

Σε άρθρο του στο πρακτορείο ειδήσεων  Al-Monitor’s ο Τούρκος αρθρογράφος και συγγραφέας Metin Gurcan, προειδοποιεί για ραγδαία  επιδείνωση των σχέσεων  της Τουρκίας έναντι του  μπλοκ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου.

«Αιτία αποτελούν οι θαλάσσιες οριοθετήσεις σχετικά με το φυσικό αέριο και τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο.

«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η ελπίδα ήταν ότι αυτά τα αποθέματα υδρογονανθράκων θα πρόσφεραν μια πραγματική ευκαιρία για ειρηνική διευθέτηση της κυπριακής σύγκρουσης. Εντούτοις, αυτές οι αισιόδοξες ελπίδες εξαφανίστηκαν, με τους Τούρκους και τους Ελληνοκύπριους να επιταχύνουν μονομερώς τις επιχειρήσεις εξερεύνησης και γεώτρησης», σημειώνεται.

Ο τουρκικός στρατός, μετά την άσκηση Standing Maritime Task Force του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη μεταξύ 7-16 Νοεμβρίου,  έχει διατηρήσει αριθμό πολεμικών πλοίων, υποβρυχίων και μονάδας SAT  στην περιοχή της Αττάλειας τα οποία δεν θα απομακρυνθούν, αναμένοντας «οδηγίες» , σύμφωνα με πρόβλεψη από την ιστοσελίδα μας και αυτό ακριβώς έγινε  .

 Πρόκειται για τις φρεγάτες-Κορβέτες, TCG Gediz, TCG Barbaros , TCG Kalkan, TCG Mizrak, TCG Bora και TCG Meltem, το πλοίο ανεφοδιασμού  TCG Akar, καθώς και τέσσερις υποβρύχιες ομάδες , οι οποίες βρίσκονται ακόμα στο οικόπεδο 6 (της κυπριακής ΑΟΖ).

 Οι Τούρκοι, μαζί με τα πλοία αυτά θα παρέχουν «ένοπλη»  συνοδεία στο γεωτρύπανο Deepsea Metro II που αγόρασε η Άγκυρα για γεωτρήσεις στην περιοχή …προκαλώντας την υπομονή κυρίως του ελληνικού πολεμικού ναυτικού το οποίο έχει λάβει ήδη εντολές…για το τι πρόκειται να πράξει  . 

«Εάν το Deepsea Metro II πρόκειται να συνοδευτεί από  τον τουρκικό ναυτικό στόλο ενώ πλέει, τότε η υπόθεση θα αναθερμανθεί. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Λευκωσίας ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι εργασίες γεώτρησης στην ΑΟΖ της θα ξεκινήσουν την 30η Δεκεμβρίου και ότι το Saipem 12000 θα συμμετάσχει και στις εργασίες. Τώρα, το ερώτημα είναι εάν το τουρκικό Deepsea Metro II και το Saipem 12000 και οι ναυτικοί στόλοι που τα συνοδεύουν θα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλο στο αμφισβητούμενο οικόπεδο 6», δηλώνει ο ίδιος.

Μια πολεμική κρίση υδρογονανθράκων, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκληθεί από τουρκικής πλευρά και όλα είναι έτοιμα από την Άγκυρα να αμφισβητήσει όχι μόνο την κυπριακή εξουσία και κατοχή της ΑΟΖ,  αλλά και να επεκταθεί στο Καστελόριζο και το Αιγαίο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ