Ελληνοτουρκικά

Βαρύ κι ασήκωτο το κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία: Δηλώσεις Α.Τσίπρα-Ρ.Τ.Ερντογάν - Φουλ επίθεση από τον "Σουλτάνο" - Εξαφανίστηκε η Εμινέ Ερντογάν, ακύρωσε το πρόγραμμά της


Αυτή την ώρα γίνονται οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Ερντογάν μετά από την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσορίζει ξανά τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή επίσκεψη, αλλά ιστορική και την πρωτοβουλία του ΠτΔ να προσκαλέσει τον κ. Ερντογάν.

"Θα ήθελα να είμαι σαφής γι' αυτό" είπε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε:

"Μιλήσαμε ανοιχτά για να άρουμε παρεξηγήσεις. Μιλήσαμε για το Αιγαίο, για την ένταση στο Αιγαίο. Η παραβατική τουρκική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις αλλά κυρίως για τους πιλότους μας. Δεν συνάδει με το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus beli. Στην ανάγκη εξομάλυνσης των εντάσεων, συμφωνήσαμε να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, αλλά και η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα".

"Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στη γειτονιά μας, μια περίοδο κρίσης στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, με προκλήσεις στην Ασφάλεια και την προσφυγική κρίση. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Αυτό μόνο με αμοιβαίο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και στον θεμέλιο λίθο που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Με αλληλοσεβασμό για να μην μιλάμε με προκλήσεις και εντάσεις. Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Βεβαίως", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή επίσκεψη, αλλά ιστορική και την πρωτοβουλία του ΠτΔ να προσκαλέσει τον κ. Ερντογάν:

Σε αυτό κάναμε μία ανοιχτή συζήτηση. Να μιλήσουμε για τις διαφωνίες μας. Να τις εντοπίσουμε. Θα ήθελα να είμαι σαφής γι’ αυτό. Μιλήσαμε ανοιχτά για να άρουμε παρεξηγήσεις. Μιλήσαμε για το Αιγαίο, για την ένταση στο Αιγαίο. Η παραβατική τουρκική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις αλλά κυρίως για τους πιλότους μας. Δεν συνάδει με το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus beli. Στην ανάγκη εξομάλυνσης των εντάσεων, συμφωνήσαμε να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, αλλά και η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα

Για το κυπριακό είναι πάγιες οι θέσεις μας για ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατίας χωρίς εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα. Ελπίζουμε η Τουρκία να κινηθεί έτσι για να αρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν».

Ο λόγος στον Ταγίπ Ερντογάν

"Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι μετά από 65 χρόνια έχω πραγματοποιήσει και είμαι ευτυχέστατος γι αυτή την επίσημη επίσκεψη, 65 χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην Ελλάδα. Ο χώρος μου είναι οικείος, γιατί τον επισκέφθηκα με τον τίτλο του πρωθυπουργού", είπε αρχικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Τουρισμός και συμφωνίες

"Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά. Στις συνομιλίες που είχαμε θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας, που θεσπίστηκε επί δικής μου προεδρίας κι ελπίζουμε σύντομα να γίνει στη Θεσσαλονίκη το 5ο συνέδριο. Ο όγκος των συναλλαγών έφτασε τα 2,6 δις. δολάρια, που είναι μια υποχώρηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να τις αυξήσουμε. Μιλήσαμε και για την ταχεία που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη, αλλά και την ακτοπλοίκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης. Την Ελλάδα επισκέπτονται 800.000 τούρκοι, ενώ 600.000 έλληνες επισκέπτες φτάνουν στην Τουρκία", είπε για τον τουρισμό.

Βάζει θέμα ξανά για τους Τούρκους Αξιωματικούς!

"Εμείς κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες τύπου PKK και γνωρίζουμε ότι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι ένα θέμα που το γνωρίζει καλά και η Ελλάδα. Είχαμε 250 θύματα στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του προηγούμενου έτους. Συζητήσαμε και το θέμα της έκδοσης των 10 πραξικοπηματιών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτό που είπα είναι ότι αυτοί οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μια χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια. Ως εκ τούτου πιστεύω η Ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκληση περί έκδοσής τους".

Συνδέει την συνθήκη της Λωζάνης με το τζαμί

"Υπήρχε η πρόβλεψη ότι στα ταξίδια του εξωτερικού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρέπει να έχει αδειοδότηση του υπάρχου του Φαναρίου. Εμείς την καταργήσαμε αυτή την πρόβλεψη. Εδώ και 15 χρόνια, σε όλους τους Έλληνες φίλους μου λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να εκσυγχρονίσουμε τη συνθήκη. Δεν πήρα απάντηση. Τίθενται θέματα για την εδαφική ακεραιότητα. Δεν εποφθαλμιούμε στην εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας. Ένα άλλο θέμα είναι το τζαμί των Αθηνών. Αντίστοιχα στην Κων/πολη και γενικά στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα θέμα ούτε με αποκατάσταση θρησκευτικών κτιρίων. Διενεργούνται εργασίες αποκατάστασης του μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά για να προσευχηθούν όσοι επιθυμούν".

Τον... χαβά του για την Συνθήκη της Λωζάνης!

"Για τη συνθήκη της Λωζάνης γίνεται μεγάλη κουβέντα για αναδιαμόρφωσή της. Υπεγράφη από 11 χώρες. Υπέγραψε και η Ιαπωνία, η Βουλγαρία, η Αγγλία. Όλες αυτές τις χώρες την υπέγραψαν. Υπάρχουν προβλέψεις μόνο ως προς το Αιγαίο; Τίποτα για τα μειονοτικά μας θέματα; Για το μειονοτικό καθεστώς που διέπει αμφότερες μειονότητες; Στη δυτική Θράκη έχουμε θρησκευτικές μειονότητες. Στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν νέες σκέψεις και σχετικά με την συνθήκη της Λωζάνης. Για την μειονότητα, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα φτάνει τα 15.000 ευρώ, ενώ στη δυτική Θράκη μετά βίας τα 2.5000 ευρώ. Υπάρχει χάσμα.

Υπάρχει θέμα επίσης με τον αρχιμουφτή. Είναι διορισθείς. Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται. Η Ιερά Σύνοδος εκλέγει τον Οικουμενικό Πατριάρχη", τόνισε ο Ερντογάν!

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FERTsocial%2Fvideos%2F1556056327807516%2F&show_text=0&width=560

----------------------------------------------------------------------------------------

Οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα και Ερντογάν ήταν να ξεκινήσουν στις 14.50 όμως ακόμα δεν έχουν γίνει. Επίσης είναι σε εξέλιξη ένα θρίλερ με την επίσκεψη ή μη της Εμινέ Ερντογάν στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου θα την συνόδευε η Μπέτυ Μπαζιάνα αλλά και τον Σύλλογο Αγάπη όπου θα την συνόδευε η Σίσσυ Παυλοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό ακυρώθηκε.

Δεν είναι οι γνωστοί οι λόγοι πίσω από την αλλαγή σχεδίων και αν αυτή σχετίζεται με την ένταση που προηγήθηκε μεταξύ Ερντογάν-Παυλόπουλου

Η Πρώτη Κυρία της Τουρκίας Εμινέ, κατέβηκε από το αεροσκάφος που την μετέφερε από την Τουρκία στην Αθήνα, αλλά μετά... εξαφανίστηκε.

Με το γνωστό ανέκφραστο ύφος της, κατέβηκε από το αεροσκάφος της Τουρκικής Δημοκρατίας στο Ελ.Βενιζέλος επιβιβάστηκε σε ένα από τα αυτοκίνητα της πομπής του Ταγίπ Ερντογάν και έκτοτε δεν την είδε κανείς.

Η κυρία Ερντογάν δεν έδωσε το παρόν ούτε στην κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, ούτε ακολούθησε τον σύζυγό της στο Προεδρικό Μέγαρο όπως ήταν προγραμματισμένο (έτσι είχε κάνει και η Μπριζίτ Μακρόν).

Ακολούθως υπήρχαν πληροφορίες ότι η κυρία Ερντογάν θα ακολουθούσε το δικό της πρόγραμμα και ότι ενδεχομένως θα πήγαινε με την Περιστέρα Μπαζιάνα στο Μουσείο της Ακρόπολης και με την Βλασσία Παυλοπούλου στο Μουσείο Μπενάκη ενδεχομένως και στο Ιδρυμα Ελπίδα.

Ωστόσο, η Εμινέ Ερντογάν δεν πήγε πουθενά. Βρίσκεται κλεισμένο στη σουίτα της στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια.

Υπήρξαν πληροφορίες ότι η Πρώτη Κυρία της Τουρκίας αισθάνθηκε κάποια αδιαθεσία και για αυτό δεν μπορούσε να ακολουθήσει το πρόγραμμά της. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι η Εμινέ Ερντογάν άλλαξε το πρόγραμμά της για λόγους ασφαλείας προτιμώντας τη σιγουριά και την ασφάλεια της σουίτας της.

Αν και το πρόγραμμα είναι ανοιχτό, η επόμενη προγραμματισμένη εμφάνιση της κυρίας Ερντογάν είναι για τις 19:30 στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ενόχληση του Μαξίμου για τη στάση Ερντογάν - «Το τανγκό θέλει πάντα δύο»

Ενόχληση του Μαξίμου για τη στάση του Τούρκου Προέδρου δείχνει σχόλιο κυβερνητικού αξιωματούχου, αμέσως μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος αξιωματούχος δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και άφησε αιχμές λέγοντας ότι είναι προφανές ότι δεν περιμέναμε η Τουρκία να αλλάξει τις δικές της.

Όπως δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουμε καθήκον και υποχρέωση με δεδομένη την αποσταθεροποιημένη περιοχή και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις να είμαστε ο σταθεροποιηθτικός παράγοντας και να παίρνουμε γενναίες πρωτοβουλίες. Υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό τείνουμε ακριβώς χείρα φιλίας στην Τουρκία και είναι στο χέρι της εάν θα αξιοποιήσει την πρωτοβουλία μας.

"Το τανγκό θέλει πάντα δύο", τονίζει όλο νόημα.
Ερωτηθείς ο ίδιος αξιωματούχος για το τάιμινγκ της επίσκεψης τόνισε πως "οι σημαντικές επισκέψεις δεν γίνονται όταν όλα τα ζητήματα έχουν λυθεί για να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις οι πολιτικές ηγεσίες αλλά όταν είναι αναγκαίο για την επίλυση ζητημάτων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την αναβάθμιση των σχέσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...