Κόσμος

Τουρκικό ένταλμα σύλληψης για τον κορυφαίο Αμερικανό διπλωμάτη Brett McGurk; - Στον πάτο οι σχέσεις Ερντογάν-ΗΠΑ


Ομάδα που πρόσκειται στο ΑΚΡ ζήτησε τη σύλληψη (έγγραφο παρακάτω) του Αμερικανού διπλωμάτη Brett McGurk ,προκαλώντας νέα προβλήματα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. O συγκεκριμένος Αμερικανός διπλωμάτης διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και ειδικά σε Συρία-Ιράκ.

Εργάστηκε υπέρ των Κούρδων και φυσικά για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Πήρε μέρος σε πολλά συμβούλια πολέμου των Κούρδων μαζί με την Αμερικανική στρατιωτική ηγεσία στην περιοχή.

Συχνά φωτογραφιζόταν με τους Κούρδους σε Ράκκα κτλ όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω. Αρα μόνο τυχαίος δεν είναι.

Ο αντι-αμερικανισμός στην Τουρκία ξεπέρασε τα νέα χαμηλά καθώς ομάδα Τούρκων ζήτησε από δικαστήριο στην  πόλη της Σμύρνης να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον  Αμερικανό διπλωμάτη Brett McGurk.

Η οργάνωση  που ονομάζεται «πλατφόρμα για τον πολιτικό αγώνα ενάντια στον οργανισμό τρομοκρατίας Γκιουλέν» προφανώς δημιουργήθηκε για να εργαστεί εναντίον του Σουνίτη ιεροκήρυκα με έδρα την Πενσυλβανία, ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή στο πραξικόπημα και για την δημιουργία δικτύου   γνωστό ως FETO .

Η ομάδα ισχυρίστηκε ότι ο Brett McGurk, ως  προεδρικός απεσταλμένος είναι μέλος του παγκόσμιου αντιϊσλαμικού συνασπισμού, και προσπαθεί  να «ανατρέψει τη συνταγματική τάξη της Τουρκίας» σε συνεννόηση με τους «τρομοκράτες» του ΡΚΚ και του YPG.

Η κίνηση αυτή τείνει να αποτελέσει μια γενικευμένη προσπάθεια της Άγκυρας κατά των ΗΠΑ . Οι Τούρκοι εισαγγελείς έχουν ήδη εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψη δύο άλλων Αμερικανών πολιτών, του  εξέχοντα ακαδημαϊκού Henri J. Barkey και τον επί μακρόν αποσπασμένου πρώην αξιωματούχου της CIA, Graham Fuller, με το σκεπτικό αυτοί είχαν εμπλοκή στο πραξικόπημα.

Τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έχουν εκπονήσει πλήθος άρθρων  που στρέφονται κατά των ΗΠΑ  για να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς, τους οποίους  οι δύο άνδρες αμφισβητούν σθεναρά.

Ο Φούλερ είπε σε μια δήλωση:

«Αποσύρθηκα από τη CIA ακριβώς πριν από 30 χρόνια. Δεν έχω εισέλθει στην Τουρκία εδώ και πέντε χρόνια ... Βλέπω μόνο ένα συνεχιζόμενο κύμα συλλήψεων, διωγμών και  δεκάδων χιλιάδων Τούρκων ... που όλοι στοχοποιούνται  ως εχθροί του [Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip] στο κράτος του Ερντογάν» .

Η Τουρκία προσπαθεί να κτυπήσει με αντίποινα τη σύλληψη και το «κελάηδισμα» στο FBI του Τουρκο-Ιρανού επιχειρηματία πρώην συνεργάτη του Ερντογάν Ρέζα Ζαράμπ.

Ο Zarrab ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι τα μέλη της κυβέρνησης του Ερντογάν συνεργάστηκαν στο σχέδιο παράκαμψης του εμπάργκο κατά του Ιράν , με αντάλλαγμα αστρονομικές δωροδοκίες και ότι του δόθηκαν διαβεβαιώσεις από υπουργό του υπουργικού συμβουλίου ότι ο Ερντογάν είχε εγκρίνει προσωπικά το παράνομο εμπόριο.

Λίγοι πιστεύουν ότι οι Τούρκοι εισαγγελείς θα εκδώσουν ένταλμα εναντίον του McGurk. Ο Ααρών Στάιν, ο οποίος είναι ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Ραφίκ Χαρίρι του Ατλαντικού Συμβουλίου υπευθύνου για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε σε ΜΜΕ  ότι "Προς το παρόν, φαίνεται σαν μια παράσταση. Αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας είναι να σταματήσει  αυτή η αντι-FETO [ένωση]  από τα ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης.

Σε μια «συνέντευξη» με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αυτήν την εβδομάδα, Τούρκος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο McGurk σκόπιμα παραπλάνησαν την Τουρκία για τη σχέση τους  με το YPG, ενώ προμήθευαν με όπλα τους Σύρους αντικαθεστωτικούς .

Από το 2005, ο McGurk υπηρέτησε σε διαδοχικές θέσεις , κυρίως σε πόστα που αφορούσαν την πολιτική για το Ιράκ και πιο πρόσφατα για την Συρία. Τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία συκοφαντούν συνεχώς τον McGurk για την στάση έναντι του YPG στην Συρία.

Με λίγα λόγια η Τουρκία έχει εισέλθει σε τροχιά ενός μονοκομματικού κράτους που θυμίζει στυγνή  χούντα ενώ η πιστή προσήλωση στο Ισλάμ την καθιστά ταχέως ένα νέο Ιράν.
https://twitter.com/thejointstaff/status/923155009738551298?ref_src=twsrc%5Etfw

Eδώ φωτογραφίζεται στη Ράκκα

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...