Σκοπιανό

Στη Θεσσαλονίκη ο Ζόραν Ζάεφ - Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό - Το «Καλή Χρονιά» προς τον ελληνικό λαό - Βίντεο

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση στα χνάρια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΓΑΠ, μόνοι οι χοροί και οι κουμπαριές λείπουν ακόμη. Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στο Σκοπιανό καθώς σε μια ασυνήθιστη κίνηση βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να περάσει με την οικογένειά του την Πρωτοχρονιά. "Ιδιωτική επίσκεψη" λένε, αλλά αυτό διαψεύδεται από τις περιστάσεις και τις συνθήκες.

Και το ερώτημα είναι, έβαλε η Κυβέρνηση τον Γ.Μπουτάρη ως διαμεσολαβητή για το θέμα της ονομασίας; "Χτίζει" ο Γ.Μπουτάρης Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την ΠΓΔΜ; Γιατί παρά το γεγονός διάψευσης του "μενού" της συνάντησης, το θέμα έχει συζητηθεί. Γίνεται μάλιστα λόγος για "Διπλωματία των πόλεων".

Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός των Σκοπίων, επιλέγει να επισκεφθεί την Ελλάδα για... διακοπές.

Ο προκάτοχός του, Νίκολα Γκρουέφσκι, επέλεγε πάντοτε επιδεικτικά προορισμούς σε άλλες χώρες, συνήθως στην Τουρκία, ζητώντας από τους συμπατριώτες του να μην επιλέγουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές διακοπές τους και όχι μόνο.

Τον περασμένο Νοέμβριο Γιάννης Μπουτάρης επισκέφθηκε τα Σκόπια, όπου συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον οποίον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη. Σε εκείνη τη συνάντηση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε αποκαλέσει τα Σκόπια «Μακεδονία», προκαλώντας οργή.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουταρης, παρέθεσε δείπνο στον κ. Ζάεφ σε κεντρικό εστιατόριο της πόλης, παρουσία της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψούς Γούλα και του αντιδημάρχου Τουρισμού, Σπύρου Πέγκα.

Ο κ. Ζάεφ έφτασε χτες ο απόγευμα και κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Μακεδόνια Παλλάς», ενώ γύρω στις 21:00 έφτασε σε γνωστό εστιατόριο, στο κέντρο της πόλης, όπου και δείπνησε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Προσερχόμενος στον χώρο, ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε τους εκπροσώπους του Τύπου:

«Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε στα Σκόπια, στο πλαίσιο της Διπλωματίας των Πόλεων είδαμε και τον πρωθυπουργό της FYROM, ο οποίος εξέφρασε την αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη. Τότε τον κάλεσα στην πόλη για να περάσει εδώ την Πρωτοχρονιά, σε καθαρό προσωπικό επίπεδο». Ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι στη συζήτηση που θα έχει με τον κ. Ζάεφ δεν πρόκειται να θίξουν πολιτικά ζητήματα «ούτε και το θέμα του ονόματος».

Από την πλευρά του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η επίσκεψή του είναι ιδιωτική.

Στο δείπνο παρακάθισαν συνολικά 12 άτομα. Ο κ. Ζάεφ συνοδεύεται από τη σύζυγό του και στενούς του συνεργάτες, ενώ τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης συνοδεύουν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, αλλά και ο αντιδήμαρχος Διεθνών Σχέσεων και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και πως θα βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο επόμενο εξάμηνο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη «Μακεδονία».

Ανέφερε επίσης πως πολλοί συμπατριώτες του βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για τις εορταστικές ημέρες.

Από την πλευρά του ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε τη θέση του να προχωρήσει η συνεργασία είτε με τις υποτροφίες είτε με τη σύνδεση με τον Αξιό - Δούναβη.

Το δείπνο περιελάμβανε θαλασσινά και συγκεκριμένα, καλαμαράκια, χταποδάκι, σαλάτες και συναγρίδα και συνοδεύτηκε από λευκό κρασί «Κυρ Γιάννη».

Στο δείπνο, σε γνωστό εστιατόριο της πόλης, παρακάθισε η σύζυγος και ο αδερφός του Σκοπιανού πρωθυπουργού, σύμβουλοί του καθώς επίσης η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας.

Νωρίτερα, όταν έφτασε στο εστιατόριο ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι «στο γεύμα δεν πρόκειται να συζητηθούν πολιτικά ζητήματα ούτε και το θέμα του ονόματος».

Όπως είπε, στην τελευταία συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον Ζάεφ, εξέφρασε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός την αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη.

«Τότε τον κάλεσα στην πόλη για να περάσει εδώ την Πρωτοχρονιά, σε καθαρό προσωπικό επίπεδο», είπε ο κ. Μπουτάρης.

Με πληροφορίες από voria.gr, thestival.gr

https://www.youtube.com/watch?v=gKliKOnUoQw

https://www.youtube.com/watch?v=75VBI7pM0tk

https://www.youtube.com/watch?v=N_0SzMKUOZk

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=vQbJUxxM08w

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...