Μέση Ανατολή

"Σε παρακαλώ, σταμάτησε τον, πάμε για Γ' ΠΠ" - Αύριο το μεσημέρι ανοίγει η «πόρτα του φρενοκομείου» - Στα πόδια της Ρωσίας η Μέση Ανατολή


Του Βασίλη Καπούλα

Πολύ άσχημες είναι οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή με όλες τις χώρες που διαφωνούν με την κίνηση Ν.Τραμπ να έχουν πέσει πάνω στον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν, ζητώντας του να μεσολαβήσει και να ακυρωθεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου. Υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες εντός των ΗΠΑ αλλά και της Δύσης. 

Δείτε τι λέει η Αραβική Λίγκα: "Τέλος ο ρόλος των ΗΠΑ ως "έμπιστου διαμεσολαβητή" μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστινίων.
https://twitter.com/i24NEWS_EN/status/938113115773980673?ref_src=twsrc%5Etfw

Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ διαφωνούν με την απόφαση του Ν.Τραμπ αυτή αλλά η απόφαση είναι ειλημμένη. Αυτή τη στιγμή γράφεται η ιστορική ομιλία Ν.Τραμπ που θα εκφωνηθεί αύριο το μεσημέρι. Πρώτα θα ανακοινωθεί ότι αναγνωρίζεται η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και αργότερα θα υπάρξει και μετακίνηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ. Ανοίγει πλέον η πόρτα του φρενοκομείου.

Ο Βασίλιας της Ιορδανίας, Abdullah II, κάλεσε τον Μ.Αμπάς σε επικοινωνία που είχε τόνισε "την πλήρη υποστήριξη στα αδέρφια του στην Παλαιστίνη και στο ιστορικό δικαίωμα τους στην Ιερουσαλήμ".

"Υπάρχει ανάγκη να δουλέψουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της απόφασης του Ν.Τραμπ και να σταματήσουμε οτιδήποτε θα βλάψει τις ελπίδες του παλαιστινιακού λαού να δημιουργήσει ένα κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του" είπε.

Ο Abbas δήλωσε πως θα σταματήσει να συνομιλεί με την Ουάσινγκτον αν ο Τραμπ μετακινήσει την πρεσβεία ή αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τι λένε οι Βρετανοί...
https://twitter.com/i24NEWS_EN/status/938109245521907712?ref_src=twsrc%5Etfw

Αμέσως μετά ο Abbas ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν, και τον παρακάλεσε να μεσολαβήσει μαζί με τους ηγέτες Γαλλίας, Ιορδανίας και τον Πάπα ώστε να ακυρωθεί η απόφαση του Ν.Τραμπ.

"Σε παρακαλώ σταμάτησε τον, η απόφαση του ισοδυναμεί με πυρηνικά" φέρεται να του είπε σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές

Αμέσως το Κρεμλίνο με ανακοίνωση του είπε ότι ο πρόεδρος Β.Πούτιν υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστινίων συμπεριλαμβανομένου και του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ!
https://twitter.com/benitalevin/status/938098381297139712?ref_src=twsrc%5Etfw

Οι Ισραηλινοί Υπουργοί έλαβαν εντολή να μην μιλούν πλέον δημόσια για την επικείμενη κρίση με την μετακίνηση της πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό, το ζήτησε ο ίδιος ο Ν.Τραμπ.

"Καμία δήλωση ή σχόλιο" είπε ο Ν.Τραμπ στον Μ.Νετανιάχου.

Οι χώρες και οι οργανισμοί που είναι αντίθετοι στην απόφαση Ν.Τραμπ είναι οι εξής:

•Iορδανία
•Γαλλία
•Tουρκία
•ΗΑΕ
•Σαουδική Αραβία (για τα "μάτια του κόσμου)
•Αίγυπτος
•Κατάρ
•Παλαιστίνη
•Μαρόκκο
•Kουβέιτ
•Γερμανία
•Aραβική Λίγκα
•Iράκ

Θα έχουμε κλιμάκωση βίας και συγκρούσεων λένε στο Ισραήλ....
https://twitter.com/i24NEWS_EN/status/938115993418764288?ref_src=twsrc%5Etfw

Η Χαμάς κήρυξε από αύριο μέχρι την Παρασκευή "ημέρα οργής" και κάλεσε σε συγκρούσεις με το Ισραήλ! Το ίδιο  και όλες οι Παλαιστινιακές φατρίες.

Η Φατάχ είπε ότι η απόφαση Ν.Τραμπ ισοδυναμεί με πυρηνική έκρηξη σε όλη την περιοχή. Πρόκειται για μια κήρυξη πολέμου εναντίον Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Αυτός θα καταστρέψει την περιοχή" είπε.

Ηδη έπεσαν πυρά από Μουσουλμάνους κατά ισραηλινού λεωφορείου κοντά στο Mevo Dotan στην περιοχή Menashe. Αμέσως έσπευσαν δυνάμεις IDF.

Οι Παλαιστίνοι οργανώνουν ήδη διαδηλώσεις εναντίον της απόφασης του Ν.Τραμπ, προγραμματίζονται πορείες για την πέμπτη στη Ramallah.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Sigmar Gabriel, τάχθηκε κατά της απόφασης του Ν.Τραμπ και προχώρησε σε μια δήλωση -φωτιά λέγοντας ότι πρέπει να επανεξεταστούν τα όρια αλληλεγγύης στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας!

"Υπάρχουν σημάδια ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ χωρίς να έχει υπάρξει μια συμφωνία με την Ευρώπη για το θέμα αυτό και όλοι γνωρίζουμε τις συνέπειες και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν".

"Η Γερμανική στάση για το θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει. Η λύση στο θέμα της Ιερουσαλήμ  μπορεί μόνο να βρεθεί μέσω άμεσων επαφών μεταξύ των δύο πλευρών. Οτιδήποτε άλλοι είναι αντιπαραγωγικό" πρόσθεσε.
https://twitter.com/haaretzcom/status/938096471039242240?ref_src=twsrc%5Etfw

 
https://twitter.com/talexander_i24/status/938093494547005440?ref_src=twsrc%5Etfw

 

https://www.youtube.com/watch?v=2olzBwWaBFA

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ