Αρχείο

Η σφοδρή κόντρα ΗΠΑ και Τουρκίας για την Ιερουσαλήμ μπορεί να εξελιχθεί σε στρατιωτική σύγκρουση - Τουρκικές σημαίες στέλνει η Άγκυρα στα «αδέλφια» της Παλαιστίνης

Η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε στρατιωτική σύγκρουση καθώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν είναι αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί όσον αφορά στην υπόθεση της Ιερουσαλήμ με στόχο να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου. Είναι ένας τρόπος να αναβιώσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά υπολογίζει μάλλον χωρίς τον ξενοδόχο. Οι ΗΠΑ δεν είναι Ελλάδα ούτε και Συρία και αν συνεχίζει να κοντράρει την Ουάσιγκτον θα φέρει απλά πιο κοντά το τέλος του. Το πόσο βέβαια αυτό συμφέρει την χώρα μας ή όχι είναι ένα άλλο ζήτημα.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο η Τουρκία να παραγγείλει και να στείλει στα «αδέλφια» της, τους Παλαιστίνιους της Ιερουσαλήμ, τουρκικές σημαίες έτσι ώστε να τις ανεμίζουν με τις δικές τους κατά του «κακού» Τραμπ και του «κάκιστου» Ισραήλ. «Αφού ο ισραηλινός στρατός απαγορεύει τις τουρκικές σημαίες στο τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ απαντάμε στέλνοντας τουρκικές σημαίες στα αδέρφια στην πόλη αυτή», δήλωσε ο Αχμέτ Τσιλκαγιά, διευθυντής της εταιρείας Asya Bayrak που ανέλαβε να φτιάξει τις σημαίες.

Ο ίδιος είπε ότι τα κιβώτια με τις τουρκικές, αλλά και παλαιστινιακές σημαίες θα αποσταλούν σε μια εβδομάδα. «Τα αδέρφια μας οι Παλαιστίνιοι θα μας κάνουν περήφανους όταν θα κουνούν τις σημαίες μας», πρόσθεσε. Χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ «αναγκαία» για τους μουσουλμάνους, είπε ότι η Τουρκία παρέχει ηθική και υλική στήριξη στους Παλαιστίνιους εδώ και χρόνια και θα εξακολουθήσει έτσι.

Είναι προφανές πώς η Τουρκία επιδιώκει με κάθε τρόπο να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου και να βγει απέναντι στις ΗΠΑ με αφορμή την ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Από την άλλη ωστόσο και οι Αμερικανοί δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ «θα σημειώνουν» τις χώρες που θα ψηφίσουν «υπέρ».

«Εδώ στα Ηνωμένα Έθνη, μας ζητούν συνέχεια να κάνουμε περισσότερα και να δώσουμε περισσότερα – και στο παρελθόν το κάναμε. Έτσι, όταν λαμβάνουμε μια απόφαση, με τη βούληση του Αμερικανικού λαού, για το πού θα βρίσκεται η δική μας πρεσβεία, δεν περιμένουμε όσους έχουμε βοηθήσει να μας βάλουν στο στόχαστρο. Την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη για να ασκηθεί κριτική στην απόφασή μας. Και ναι, θα κρατάμε σημειώσεις» έγραψε η Νίκι Χέιλι, στους προσωπικούς της λογαριασμούς στο Facebook και στο Twitter.

Η Χέιλι δεν... περιορίστηκε μόνο στις άκομψες προειδοποιήσεις της σε κοινωνικά δίκτυα. Έστειλε, επίσης, επιστολές στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, προειδοποιώντας τους για την πιθανή επίδραση της ψήφου τους.

«Όσο σκέφτεστε την ψήφο σας, θέλω να γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος και οι ΗΠΑ θεωρούν προσωπική επίθεση αυτή την ψηφοφορία» έγραψε, και συνέχισε: «Ο πρόεδρος θα παρακολουθεί αυτή την ψηφοφορία προσεκτικά και έχει ζητήσει να τον ενημερώσω για τις χώρες που θα ψηφίσουν εναντίον μας».

Για να πάρει την σκυτάλη ο ίδιος ο Ν.Τραμπ: «Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς, παρακολουθούμε αυτούς τους ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σε μια πρωτοφανή προσέγγιση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος.

Για λογαριασμό των μουσουλμανικών χωρών που στηρίζουν το καταδικαστικό ψήφισμα κατά του Ισραήλ, απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με μια «βαριά» δήλωση κατά των ΗΠΑ. «Καμία έντιμη χώρα δεν θα υποκύψει σε τέτοια πίεση. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Η πεποίθηση ότι “είμαι ισχυρός άρα έχω δίκιο” έχει αλλάξει. Σήμερα ο κόσμος αντιδρά στις αδικίες», είπε.

Την ίδια στιγμή και οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν με «καλό μάτι» της απόφαση της Ουάσιγκτον, όχι μόνο να μεταφέρει την πρεσβεία της, αλλά και να πιέσει με τόσο άκομψο τρόπο χώρες-συμμάχους. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», διπλωμάτης χαρακτήρισε την επιστολή της Χέιλι ως «κακή στρατηγική» για τα Ηνωμένα Έθνη.

Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και Ευρωπαίος αξιωματούχος, που δήλωσε ότι η Χείλι δύσκολα θα καταφέρει να μεταπείσει τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε για την απόρριψη της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Τα υπόλοιπα 14 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του σχεδίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης