Ένοπλες Συρράξεις

Σοκ στη Μ.Ανατολή- Οι Χούθι εξαπέλυσαν ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο με στόχο το Παλάτι al-Yamamah στο Ριάντ - "Προχωράμε σε προληπτικές επιθέσεις" (Βίντεο, εικόνες)


Εκτός ελέγχου η κατάσταση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας. Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Υεμένη, οι Χούθι εξαπέλυσαν βαλλιστικό πύραυλο με κατεύθυνση το Παλάτι al-Yamamah χτυπώντας μέσα στην "καρδιά" του Ριάντ λίγες μόνο ώρες μετά την παρουσίαση στοιχείων από τις ΗΠΑ κατά του Ιράν. Μένει να δούμε να όντως ο πύραυλος έπληξε το Ριάντ καθώς οι Patriot αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί την προηγούμενη φορά. Οι πρώτες μαρτυρίες αναφέρουν πάντως έκρηξη και πυκνό μαύρο καπνό.

Σε νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα δείχνουν ότι και η φρεγάτα των Σαουδαράβων τέθηκε εκτός από ιρανικό πύραυλο (βίντεο και εικόνες στο τέλος).

Οι Χούθι τον Ιανουάριο που μας πέρασε κατόρθωσαν να πλήξουν και να θέσουν εκτός μάχης την φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας κλάσης Al Madinah.

Πρόκειται για παλαιότερη κλάση πέντε φρεγατών των 2.650 τόνων με πλήρωμα 176 ανδρών που ναυπηγήθηκαν στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 80.

Η πυραυλική επίθεση έγινε τότε στη θαλάσσια περιοχή της επαρχίας Χουνταγιαντάχ, 150 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Υεμένης Σααν’α. Τώρα αποκαλύφθηκε μετά και την διερεύνηση της υπόθεσης απόκτησης όπλων από τους Χούθι, πως ο πύραυλος που έπληξε την φρεγάτα ήταν ιρανικός.

Σήμερα, ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε κατά του Παλατιού στο Ριάντ είναι ο ιρανικός Burkan 2H.

Προ ημερών, η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι παρουσίασε στοιχεία τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, αποδεικνύουν ότι ο προηγούμενος πύραυλος που είχαν εκτοξεύσει οι Χούθι κατά της Σ. Αραβίας ήταν ιρανικής κατασκευής.

Τον τελευταίο καιρό έχουν προηγηθεί βαλλιστικά πλήγματα με πυραύλους Qaim στις 22 Ιουλίου και 4 Νοεμβρίου, ενώ Qaher M-2 έπληξε νότια την πόλη Jizan. Και τώρα πυροδοτήθηκε ένας Burkan 2H.

O Συνταγματάρχης Aziz Rashid, εκπρόσωπος των Χούθι, είπε ότι το πυραυλικό πλήγμα ήταν προληπτική επίθεση κατά των σαουδαράβων μισθοφόρων.

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya, ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία αναχαίτισε τον βαλλιστικό πύραυλο νότια της πρωτεύουσας.

Λίγο νωρίτερα αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει στο Reuters ότι άκουσαν μια έκρηξη στο Ριάντ και είδαν καπνό.

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν την Πέμπτη «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις» για τις πωλήσεις πυραύλων από το Ιράν στην Υεμένη, μια «κατάφορη παραβίαση», όπως τη χαρακτήρισαν, των διεθνών του υποχρεώσεων, κάτι που η Τεχεράνη αμέσως διέψευσε.

Ο πύραυλος που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι από την Υεμένη εναντίον της Σαουδικής Αραβίας τον προηγούμενο μήνα «κατασκευάστηκε στο Ιράν», που τους στηρίζει, δήλωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, την ώρα που η Ουάσινγκτον αυξάνει τους τόνους απέναντι στην Τεχεράνη, την οποία κατηγορεί ότι παραβιάζει τη συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Πίσω μου βρίσκονται τα κομμάτια που συλλέχθηκαν από τον πύραυλο που εκτόξευσαν οι μαχητές Χούθι στην Υεμένη εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Κατασκευάστηκε στο Ιράν προτού σταλεί στους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη», τόνισε η κ. Χέιλι, μιλώντας από αμερικανική στρατιωτική βάση την ώρα που γύρω της υπήρχαν κομμάτια από πολλούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν σε πρόσφατες επιθέσεις εναντίον συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Στη συνέχεια εκτοξεύθηκε εναντίον ενός πολιτικού αεροδρομίου και θα μπορούσε να έχει σκοτώσει εκατοντάδες αθώους αμάχους στη Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε η Ν. Χέιλι. «Είναι απολύτως τρομακτικό και πρέπει να σταματήσει».

Διαψεύδει η Τεχεράνη

Η Τεχεράνη απέρριψε «κατηγορηματικά» τους ισχυρισμούς της Αμερικανής πρεσβευτού στον ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι αποτελούν «κατηγορία την οποία απορρίπτουμε ως αβάσιμη, ανεύθυνη, προκλητική και καταστροφική», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ ανήρτησε στο Twitter φωτογραφία της κ. Χέιλι μπροστά από τους πυραύλους και δίπλα της μια φωτογραφία του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ να επιδεικνύει το 2003 ενώπιον του ΟΗΕ αυτό που χαρακτήρισε απόδειξη της ύπαρξης στο Ιράκ όπλων μαζικής καταστροφής, λίγο πριν από την επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα.

«Όταν ήμουν στον ΟΗΕ παρακολούθησα αυτό το θέαμα και όλα όσα προκάλεσε», αρκέστηκε να σχολιάσει ο κ. Ζαρίφ.

Σε μια πρόσφατη έκθεσή του για το περιστατικό, ο ΟΗΕ επεσήμανε ότι, αφού εξέτασε τα κομμάτια των πυραύλων, εντόπισε ενδείξεις ότι έχουν κατασκευαστεί στο Ιράν, όμως δεν έλαβε ξεκάθαρη θέση, καθώς εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Εκπρόσωπος των Χούθι απέρριψε τις αμερικανικές κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για απόπειρα να εκτραπεί η προσοχή από την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τρίτη τον Ελβετό πρεσβευτή για να του διαβιβάσει την καταδίκη του για αυτό που αποκάλεσε «ανεύθυνο» ισχυρισμό της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ότι η Τεχεράνη προμήθευσε έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε κατά της Σαουδικής Αραβίας από την Υεμένη στις 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Η ελβετική πρεσβεία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, όπου η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει αποστολή από το 1980, όταν Ιρανοί φοιτητές συνέλαβαν 52 Αμερικανούς ως ομήρους.

«Η ισχυρή διαμαρτυρία του Ιράν για τον αβάσιμο και προκλητικό ισχυρισμό της (Νίκι) Χέιλι διαβιβάστηκε στον Ελβετό πρεσβευτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με το Tasnim.

https://twitter.com/taioba525/status/943072627203231744?ref_src=twsrc%5Etfw

Οι Χούθι εκτοξεύουν τον Βαλλιστικό πύραυλο

https://www.youtube.com/watch?v=SEYeRJHn-Wghttps://www.youtube.com/watch?v=UlTuOwuPjB0

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...