Κυβέρνηση

Το εφιαλτικό σενάριο για την κυβέρνηση: Και αν ο Δ.Κουφοντίνας δεν επιστρέψει στις φυλακές; - Μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ., «φωτιές» βγάζει ο υπερκοριός της ΕΥΠ

Και αν την κάνει ο εκτελεστής της «17Ν» Δημήτρης Κουφοντίνας και δεν επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού όπως έκανε ο Χριστόδουλος Ξηρός τι θα συμβεί; Το ενδεχόμενο αυτό είναι σκέτος εφιάλτης για την κυβέρνηση, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η 48ωρη άδεια στον Κουφοντίνα θα μπορούσε να μην δοθεί.

Η κυβέρνηση ωστόσο θέλησε να ικανοποιήσει το αριστερό κοινό της και έκανε τη χάρη στον άνθρωπο που αφαίρεσε, με τα υπόλοιπα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, 11 ανθρώπινες ζωές να του δώσει άδεια να βγει από τις φυλακές και να δει την οικογένεια του. Αυτές που δεν μπορούν να δουν τα θύματα του.

Όπως ήταν αναμενόμενο η εξέλιξη αυτή πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην του ΚΚΕ), αλλά και έντονη κριτική απ' έξω σε βάρος της κυβέρνησης. Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Αντιλαμβάνονται πώς αν κάτι στραβώσει και ο Δ. Κουφοντίνας δεν επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού τότε τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα σε μία περίοδο που το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αντιστρέψει το κλίμα και να διατηρήσει ζωντανό το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018.

Πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Τόσκα υπάρχει τεράστια κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας και δεκάδες άνδρες παρακολουθούν συνεχώς τις κινήσεις και το σπίτι του Δ. Κουφοντίνα στο Βαρνάβα. Η εντολή είναι «μην τυχόν και τον χάσετε από τα μάτια σας».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες δεκάδες αστυνομικοί με οχήματα της ασφάλειας έχουν αναλάβει βάρδιες κοντά στο σπίτι του τρομοκράτη και της περιοχής όπου κινείται και παρακολουθούν με ποιούς έρχεται σε επαφή. Έχουν θέσε δε σε εφαρμογή και τον κοριό της ΕΥΠ, προκειμένου να καταγράφονται όλες οι τηλεφωνικές του συνομιλίες.

Αν ξεφύγει όπως έγινε επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά με τον Χριστόδουλο Ξηρό τότε το πλήγμα θα είναι πολύ σοβαρό για την κυβέρνηση. Όχι μόνο λόγω του κόστους που θα υποστεί ο Αλέξης Τσίπρας σε μία περίοδο που φαίνεται προεκλογική, αλλά και των επικρίσεων που θα δεχθεί από το εξωτερικό και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Ήδη, οι χώρες αυτές, που είχαν θύματα από τη δράση της «17Ν» αντέδρασαν έντονα στην άδεια που χορηγήθηκε στον Κουφοντίνα. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Νάουερτ εξέφρασε «τρομερή ανησυχία» και φόβο μήπως δεν επιστρέψει στη φυλακή ο Δ. Κουφοντίνας, επισημαίνοντας ότι «στο παρελθόν κάποια από τα καταδικασμένα μέλη της 17Ν αφέθηκαν ελεύθερα με άδεια και μετά εξαφανίστηκαν».

Η κυρία Νάουερτ σημείωσε ότι «η Ελλάδα άφησε ελεύθερο έναν καταδικασμένο τρομοκράτη από την οργάνωση της 17 Νοέμβρη. Θα θέλαμε να καταδικάσουμε την απελευθέρωση του καταδικασμένου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με δύο μέρες άδεια από τις ελληνικές φυλακές».

Νωρίτερα χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ έγραψε στο Twitter ότι η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων της 17N και τις οικογένειές τους.

Αλλά και από το Λονδίνο η δυσφορία ήταν επίσης έντονη. Η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ εξέφρασε τη «βαθύτατη απογοήτευσή της» για την απόφαση του συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού, να δώσει 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η Βρετανίδα διπλωμάτης έκανε μάλιστα τη σχετική ανάρτησή της στο Twitter στα ελληνικά και την συνόδευσε με τη φωτογραφία από μία πλάκα η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Στίβεν Σόντερς ο οποίος δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη τον Ιούνιο του 2000.

Σφοδρές ήταν βεβαίως και οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά την ΝΔ και την οικογένεια Μητσοτάκη που έχει χάσει μέλος της (τον Παύλο Μπακογιάννη) από τα φονικά χτυπήματα της «17Ν». Οι δε δικαιολογίες της κυβέρνησης πως πρόκειται για δικαστική και όχι πολιτική απόφαση δεν είναι καν άξιες σχολιασμού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης