Ελληνοτουρκικά

Οι Τούρκοι αποθεώνουν τον Γ.Μπουτάρη - «Σχεδιάζει εκστρατεία προστασίας και αποκατάστασης της Οθωμανικής κληρονομιάς» γράφουν

Οι Τούρκοι αποθεώνουν τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, καθώς όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου της γειτονικής χώρας, ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την προστασία και την αποκατάσταση της οθωμανικής κληρονομιάς της της πόλης που διοικεί.

Δεν είναι πρώτη φορά που ο κ. Μπουτάρης «προσκυνάει» την Τουρκία και τον Κεμάλ Ατατούρκ στο όνομα της δήθεν ελληνοτουρκικής φιλίας και της ενίσχυσης των δεσμών των δύο χωρών που μπορούν να δώσουν και ώθηση στον τουρισμό της πόλης. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πολλές φορές έχει μιλήσει θετικά για την Τουρκία την στιγμή που εκείνη αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και επιχειρεί με κάθε τρόπο να καταλάβει εθνικά εδάφη.

Πρόσφατα μάλιστα ο κ. Μπουτάρης πραγματοποίησε και επίσκεψη στα Σκόπια, ο οποίος με προκλητικό και ξεδιάντροπο τρόπο είπε την πΓΔΜ «Μακεδονία» και μάλιστα καυχήθηκε για αυτή την πράξη του, αδιαφορώντας για το αν αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Σκοπίων με στόχο της επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Βάσει λοιπόν του δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας «Daily Sabah», ο 75χρονος Μπουτάρης επιμένει να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού τον έλεγχο των πέντε ιστορικών κτηρίων της Θεσσαλονίκης που χρονολογούνται από την Οθωμανική περίοδο για να γίνουν προσβάσιμα στους τουρίστες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποκατάσταση των χώρων και το άνοιγμά τους στο κοινό θα συμβάλει στην προώθηση της ξεχασμένης οθωμανικής ιστορίας. Ένα από κτήρια αυτά που πρέπει να τεθεί στη διάθεση των (Τούρκων) τουριστών είναι ένα τζαμί που χρονολογείται από τον XV αιώνα.

Εκτός από την αποκατάσταση των αντικειμένων της οθωμανικής περιόδου ο κ. Μπουτάρης, πάντα με την τουρκική εφημερίδα, προβλέπει το άνοιγμα ενός ειδικού Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης με την οποία θα τονίζεται το παρελθόν των Ελλήνων και των Τούρκων.

«Η Βόρεια Ελλάδα είναι πλούσια στην οθωμανική κληρονομιά, αλλά μέχρι στιγμής οι αρχές δεν τα έχουν μόνο αγνοήσει αλλά έχουν σταματήσει και την φροντίδα για την προστασία τους. Τα τελευταία χρόνια η ισλαμική κληρονομιά στην Ελλάδα, όπως τα τζαμιά, έχουν βανδαλισθεί από ακροδεξιές ομάδες. Κάποια από αυτά καταστράφηκαν εντελώς από τις πυρκαγιές. Δεν είναι σαφές εάν ήταν σκόπιμες ή όχι», επισημαίνει η Daily Sabah και συνεχίζει:

«Τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, Ιμπραήμ Σερίφ, προειδοποίησε ότι πολλά από τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα είναι καταδικασμένα να εξαφανισθούν για πάντα.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο Τουρκικός Οργανισμός για τη Συνεργασίας και τον Συντονισμό (ΤΙΚΑ), έχει ανασκευάσει πολλά οθωμανικά μνημεία στα Βαλκάνια, αλλά οι ελληνικές αρχές δεν επιτρέπουν στον τουρκικό οργανισμό να έχει τέτοιου είδους δραστηριότητες στην Ελλάδα».

Συγχαρητήρια λοιπόν στον κ. Μπουτάρη και σε όσους το ψήφισαν για να προάγει και να αποκαταστήσει την Οθωμανική κληρονομία στη Θεσσαλονίκη. Εύγε...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές