Κύπρος

Η ώρα της κρίσης: Oι Τούρκοι δέσμευσαν 12.500 τ.χλμ και γεμίζουν την περιοχή με αποβατικά, υ/β, πολεμικά πλοία

ΕΝΩ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ  ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ  

Oλοταχώς για πολεμικό επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ με Τουρκία και ΝΑΤΟ να συγκεντρώνουν τεράστια δύναμη πυρός με πάνω από 30 πολεμικά πλοία, υποβρύχια, κτλ. Ταυτόχρονα διεξάγονται 3 στρατιωτικές ασκήσεις, δύο τουρκικές και μία ΝΑΤΟϊκή. Ομως οι Τούρκοι εκμεταλλευόμενoι το γεγονός ότι ανήκουν στο ΝΑΤΟ μεταφέρουν αθόρυβα δυνάμεις τους στην περιοχή έτοιμη να πυροδοτήσουν σενάριο εμπλοκής προκειμένου να διεθνοποιήσουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ τις επιδιώξεις τους.

Η κατάσταση θεωρείται άκρως σοβαρή.

Με νέα παράτυπη Navtex η Τουρκία «δέσμευσε» για το λόγο περιοχή "μαμούθ" για το ερχόμενο Σάββατο 11 Νοεμβρίου, θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 12.500 τετρ. χιλιομέτρων (55 ναυτικά μίλια πλάτος και 65 ναυτικά μίλια μήκος) δυτικά και νότια των ακτών της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης του ΚΣΕΔ.

Χαρακτηριστικό της τουρκικής στόχευσης, που είναι η πρόκληση έντασης, είναι το γεγονός ότι το ένα άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε, εφάπτεται των ορίων των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δυτικές ακτές σε παράλληλη γραμμή από τα Κούκλια μέχρι και την Κάτω Πάφο

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της νέας πρόκλησης, είναι το γεγονός ότι η τεράστια θαλάσσια ζώνη, εντός του FIR Λευκωσίας και της κυπριακής ΑΟΖ, περιλαμβάνει μικρές περιοχές των τεμαχίων «1» και «5», αλλά και μεγάλες ζώνες των τεμαχίων «6» και «7».

Μάλιστα, το νότιο όριο της περιοχής που δεσμεύτηκε με τη νέα Νavtex που εκδόθηκε την Τετάρτη από το Γραφείο Ωκεανογραφίας, Υδρογραφίας και Χαρτογραφίας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, απέχει μόλις 5 ναυτικά μίλια από το σημείο όπου προγραμματίζεται να γίνει η γεώτρηση των Eni-Total στο τεμάχιο «6».

Η περιοχή επικαλύπτει εξ ολοκλήρου την περιοχή των παράνομων δραστηριοτήτων του σεισμογραφικού Μπαρμπαρός δυτικά της Πάφου, που συνεχίζονται τους τελευταίους τρεις μήνες και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι στην παράτυπη Navtex αναφέρεται ότι οι δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στην άσκηση, δεν θα επηρεάσουν τη δραστηριότητα του εν λόγω σκάφους.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι Τούρκοι έβγαλαν το νέο αποβατικό πλοίο TCG Bayraktar, το μεγαλύτερο σκάφος αυτού του τύπου για άσκηση κοντά στην Κύπρο με την ονομασία Doğu Akdeniz-2017 .

Για την νατοϊκή άσκηση ο διοικητής της διοίκησης αποβατικών δυνάμεων Hakan Ercan, ενημέρωσε τους παρατηρητές. Ο Τούρκος Υποναύαρχος Ercan δίνοντας συνέντευξη είπε « η άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά την εκτέλεση διαφόρων σεναρίων κατά στόχων επιφανείας, αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου". 

Στην αερο-ναυτική άσκηση συμμετάσχουν 5 χώρες, 25 πολεμικά πλοία και υποβρύχια, 27 αεροσκάφη,  συμπεριλαμβανομένων και των ελικοπτέρων ενώ έχουμε συμμετοχή προσωπικού άνω 3000 ατόμων . Επιπλέον, έξι χώρες του ΝΑΤΟ θα συμμετέχουν ως παρατηρητές .

Η Τουρκία εκτός το αποβατικό πλοίο συμμετέχει με 5 φρεγάτες, μια κορβέτα, 5 άλλου τύπου πολεμικά πλοία, τρία υποβρύχια, δύο πλοία καυσίμων, ένα αμφίβιο πλοίο , ένα  ρυμουλκό, 1 πλοίο  έρευνας και διάσωσης πλοία, έξι  ελικόπτερα, και  2 αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, όλα κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Την ίδια στιγμή όμως είναι σε εξέλιξη και η αεροπορική άσκηση Anadolu Kartali 2013/1 με έδρα την 3η  αεροπορική Βάση μαχητικών αεροσκαφών (AJÜ) στο Ικόνιο με σαφή προσανατολισμό σε Αιγαίο και Κύπρο ειδικά μετά την ανακοίνωση των εργασιών από την TOTAL στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ .

Συμμετέχουν αεροσκάφη F-16, F-4 2020,  αεροσκάφη υποκλοπών CN235, ελικόπτερα AS-532 Cougar ελικόπτερα , UAV- UCAV και επίλεκτο προσωπικό στην ειδική εκπαίδευση ορόσημο για την ΤΗΚ, σύμφωνα με την Άγκυρα.

Πληροφορίες αναφέρουν την εμπλοκή περίπου 53 αεροσκαφών και ελικοπτέρων όλων των τύπων και από τα τρία όπλα ενώ υπάρχει συμμετοχή και της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού επιτελείου τα επονομαζόμενα «Bordo Barelli» σε προσομοίωση επιχειρήσεων  σε ελληνικά νησιά ή στην κυπριακή ΑΟΖ .

Όλα αυτά προδιαθέτουν ακόμα και πρόκληση  προσχεδιασμένου επεισοδίου με άγνωστες ..προεκτάσεις.  

Πρόκειται για στοχευμένη ενέργεια του τουρκικού γενικού επιτελείου που αμφισβητεί την ΑΟΖ της Κύπρου ενώ την όλη ενέργεια την «υποστηρίζει» με πολεμικά πλοία και υποβρύχια με τα οποία έχει «γεμίσει» την περιοχή.

Η θαλάσσια περιοχή επικαλύπτει εξ ολοκλήρου την περιοχή των παράνομων δραστηριοτήτων του σεισμογραφικού Μπαρμπαρός δυτικά της Πάφου, που συνεχίζονται τους τελευταίους τρεις μήνες και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η νέα τουρκική πρόκληση αποτελεί αντίδραση στην κυπριακή κυβέρνηση και την Ελλάδα ότι δεν γίνεται στην περιοχή αυτή τίποτα χωρίς την «τουρκική συγκατάθεση».

Αμυντικοί αναλυτές από έγκυρα ινστιτούτα εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε απονενοημένη ενέργεια , ειδικά μετά την είδηση για τον ελλιμενισμό γαλλικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στην Κύπρο.

Η Γαλλία ελέω TOTAL θα χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος του εκσυγχρονισμού της ναυτικής βάσης στο Μαρί με σκοπό τον ελλιμενισμό γαλλικών πολεμικών πλοίων τα οποία θα «σουλατσάρουν» σχεδόν μόνιμα στην περιοχή αυτή λόγω των εργασιών ανεύρεσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης στην διάθεση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται και η αεροπορική βάση στην Πάφο. H παρουσία πλέον γαλλικών αεροσκαφών Rafale σε αποστολές επιτήρησης της περιοχής της ΑΟΖ όπoυ θα εκτελούνται οι εξορύξεις είναι δεδομένη.

Αυτό όλο το σκηνικό και με την Κρήτη να σφύζει από Αμερικανούς, Γερμανούς και Έλληνες στρατιωτικούς οι νέο-οθωμανοί φοβούνται ότι στο τέλος θα χάσουν και την Κύπρο, κομμάτι της οποίας τόσο άνανδρα και ύπουλα κατέκτησαν το 1974, λόγω της δημιουργίας ενός ιδιότυπου αντι-τουρκικού συνασπισμού μέσα στο ίδιο το ΝΑΤΟ.  

https://www.youtube.com/watch?v=SKt4fGoHRNg

https://www.youtube.com/watch?v=RHGfPzr5Fpw

https://youtu.be/8Leh4ngE5Do?t=5

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης