Κυβέρνηση

Άνοιξαν τις πύλες των φυλακών και απελευθέρωσαν με το νόμο Παρασκευόπουλου χιλιάδες βαρυποινίτες εγκληματίες και βιαστές και τώρα «τρέχουν» να τις κλείσουν...



Η κυβέρνηση, αφού άνοιξε τις πόρτες των φυλακών με τον νόμο Παρασκευόπουλου και αποφυλάκισε εγκληματίες βαρυποινίτες, οι οποίοι με το που βγήκαν διέπραξαν και πάλι βαριά εγκλήματα (συνολικά 2.000 άτομα αποφυλακίστηκαν με τον συγκεκριμένο νόμο) σπεύδει τώρα να αλλάξει το νόμο-έκτρωμα και να κλείσει τις πύλες των φυλακών.

Την εξαγγελία για την αλλαγή του νόμου έκανε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής που μέχρι τώρα τον υπερασπίζονταν, ενώ υπό την γενική κατακραυγή και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναγκάστηκα να παραδεχθεί και ο ίδιος ο Νίκος Παρασκευόπουλος πώς ο νόμος του είχε έκτακτο χαρακτήρα και δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει. Άργησαν να καταλάβουν στον ΣΥΡΙΖΑ πώς η Αστυνομία έπιανε και έβαζε τους εγκληματίες στη φυλακή και οι Δικαστές τους άνοιγαν την πόρτα να βγουν βάσει του νόμου του κ. Παρασκευόπουλου. 

Οι τελευταίες που έκαναν χρήση των διατάξεων του νόμου αυτού ήταν η σύζυγος και η κόρη του Άκη Τσοχαρζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη και Αρετή Τσοχατζοπούλου. Και μπορεί αυτές να μην διέπραξαν κάποιο έγκλημα, αλλά εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου χρήματος». Ωστόσο δεκάδες βαρυποινίτες που  έχουν διαπράξει σκληρά αδικήματα (ληστείες, βιασμούς, κ.λπ.) και είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις, κυκλοφορούν ελεύθεροι προκαλώντας τον φόβο και τον τρόμο των Ελλήνων πολιτών. 

 

Το ποτήρι όμως με τις αποφυλακίσεις φαίνεται πώς ξεχείλισε και το αντιλήφθηκαν, έστω και αργά στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, αιφνιδιαστικά χθες και κάτω από το βάρος της κοινωνικής και πολιτικής κατακραυγής ,ο κ. Παρασκευόπουλος μέσα από το κανάλι της Βουλής άλλαξε κατά 180 μοίρες την έως τότε τακτική του, ζητώντας την κατάργηση του νόμου που εκείνος δημιούργησε, για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ενώ την ίδια στιγμή υπέδειξε στον διάδοχό του στο υπουργείο Δικαιοσύνης κ. Κοντονή τι πρέπει να πράξει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παρασκευόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του Καναλιού της Βουλής επισήμανε ότι ο νόμος του είχε έκτακτο χαρακτήρα, που στόχευε στην αντιμετώπιση των έντονων συνθηκών συμφόρησης που επικρατούσαν στις ελληνικές φυλακές και πρόσθεσε πώς δεν μπορεί να ισχύσει για πάντα.

«Άρα μας λέτε ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου και να μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο;» ρώτησε η δημοσιογράφος, με τον πρώην υπουργό να λέει: «Ασφαλώς. Βεβαίως, δεν λέει κανείς ότι αυτός ο νόμος πρέπει να ισχύει για πάντα. Έκτακτη νομοθεσία είναι και το καλό είναι να πάψουμε να έχουμε αυτές τις έκτακτες, κακές συνθήκες και να έχουμε μια πάγια ομαλή κατάσταση».

«Θα σας φανεί περίεργο, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο. Ο όποιος νόμος Παρασκευόπουλου, ο αποσυμφορητικός νόμος -κακώς τον ονομάζουν νόμο Παρασκευόπουλου, για να στιγματίζουν εμένα- αλλά ένας έκτακτος νόμος ο οποίος οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες συμφόρησης δεν έχει λόγο ύπαρξης παγίως» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος, και προσέθεσε: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να έχουμε ένα λογικό σύστημα ποινών, έναν λογικό πληθυσμό στη φυλακή και να μην έχουμε ανάγκη από αυτόν τον νόμο.

Νομίζω ότι αυτό πρέπει να συμβεί τώρα προσεχώς, ότι φτάσαμε στο σημείο να καταργήσουμε την αποσυμφορητική διαδικασία για έναν λόγο. Το σωστό είναι να έχουμε λογικούς χρόνους διάρκειας της ποινής πάγια, να είναι αυτοί που ταιριάζουν αναλογικά στο βάρος του εγκλήματος που τελέστηκε και βέβαια να έχουν κι ένα περιθώριο εφόσον δεν έχουμε να κάνουμε με ισόβια επανένταξης. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί παγίως και θα ρυθμιστεί μέσω του Ποινικού Κώδικα και του Σωφρονιστικού Κώδικα».

Στη συνέχεια ο κ. Παρασκευόπουλος, ανέφερε: «Το χαρακτηριστικό της χώρας μας είναι ότι έχει πολύ υψηλές, πολύ βαριές απειλούμενες ποινές, πολλές προβλέψεις ισοβίων και έχει ελαστικές ρυθμίσεις για την απόλυση. Το σωστό είναι να έχουμε πιο λογικές ποινές και να έχουμε πιο αυστηρές συνθήκες απόλυσης από αυτές που έχουμε με την αποσυμφορητική νομοθεσία. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να καταργηθεί αυτή η νομοθετική διαδικασία, όταν θα έχουμε νέο Ποινικό και Σωφρονιστικό Κώδικα».

Υπενθυμίζεται  ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου εφαρμόστηκε για δύο και πλέον χρόνια, από την άνοιξη του 2015 έως τον Αύγουστο του 2017.

https://www.youtube.com/embed/buvi8snfHPo

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Παρασκευόπολου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αλλάζοντας την έως τώρα στάση του προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στον Ποινικό και Σωφρονιστικό Κώδικα έτσι ώστε, όπως τόνισε, «να μην χρειάζεται η Κυβέρνηση να εισηγείται και η Βουλή να ψηφίζει νόμους για την αποσυμφόρηση των φυλακών».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη για τις φυλακές Δράμας, πήρε αποστάσεις από τις διατάξεις που οδηγούν σε πρόωρη αποφυλάκιση κρατουμένων, όπως είναι ο περίφημος νόμος Παρασκευόπουλου, επισημαίνοντας ότι είναι πιο χρήσιμη η εκλογίκευση των ποινών.

Με τη γνωστή κυβερνητική μέθοδο της αποποίησης ευθυνών ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι «την πατρότητα των νόμων αποσυμφόρησης δεν την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ΝΔ και σωστά τα έπαιρνε τα μέτρα αυτά -παρά το γεγονός ότι επί των νόμων αυτών υπήρχε επανεμπλοκή κρατουμένων σε παράνομες πράξεις. Τα παίρνατε σωστά τα μέτρα, γιατί η κατάσταση στις φυλακές ήταν οριακή. Εμείς παραλάβαμε μια κατάσταση, για την οποία η χώρα ελέγχθηκε πολλαπλώς και επεβλήθησαν πρόστιμα. Θεωρήσαμε ότι, αντί να πληρώνουμε πρόστιμα και να γίνεται η χώρα διεθνώς ρεζίλι, αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται στην καλύτερη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος». 

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, λέγοντας ότι «με τη μεταρρύθμιση που θα γίνει στον Σωφρονιστικό και Ποινικό Κώδικα θα επέλθει εκλογίκευση στις ποινές των δικαστηρίων, ώστε να μην χρειάζεται η Βουλή να ψηφίζει και η κυβέρνηση να εισηγείται αποσυφορητικούς νόμους και να επεμβαίνει στις αποφάσεις δικαστηρίων».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή διεξήχθη στη Βουλή συζήτηση για την αύξηση της ανομίας και της εγκληματικότητας μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της ΝΔ να ασκεί έντονη κριτική στο νόμο Παρασκευόπουλου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές