Ελληνοτουρκικά

Mυρίζει μπαρούτι: Η Τουρκία βάζει μπρος εξορύξεις και εγκλωβίζει Λήμνο - Στοχοποιεί Μυτιλήνη-Χίο

Mπαράζ τουρκικών ασκήσεων από Αιγαίο μέχρι Κύπρο και εξορύξεις στις Μικρασιατικές ακτές μια "ανάσα" από τη Λέσβο συνθέτουν ένα άκρως εκρηκτικό σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το οποίο μπορεί να προκύψει κάποιου είδους "ατύχημα".

Την υλοποίηση προγράμματος εξόρυξης σιδήρου από την υποθαλάσσια περιοχή μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, μεταξύ της μικρασιατικής ακτής και την ανατολικών παραλίων της Λέσβου ενέκρινε και δημοσιοποίησε η αρμόδια προς διεύθυνση περιβάλλοντος της Νομαρχίας του Μπαλίκεσιρ.

Πρόκειται για υποθαλάσσια ζώνη, έκτασης 1.600 εκταρίων (16 τετραγωνικών χιλιομέτρων) κατά μήκος της τουρκικής ακτογραμμής, παράλληλα σχεδόν της ανατολικής Λέσβου από την πόλη της Μυτιλήνης έως την περιοχή των Μυστεγνών.

Η απόσταση των ελληνικών ακτών από την περιοχή αυτή είναι περί τα 10 ναυτικά μίλια.

Η εταιρεία η οποία αδειοδοτήθηκε να πραγματοποιήσει την εξόρυξη είναι η Orhan Kandemir Densan Madencilik.

Σύμφωνα με την άδεια, θα πραγματοποιήσει γενική εκσκαφή σε βάθος έως 22 μέτρων από την επιφάνεια του βυθού, σε απόσταση 620 έως 1.350 μέτρων από την τουρκική ακτογραμμή.

Ημερησίως θα γίνεται επεξεργασία 300 τόνων του αμμώδους υπεδάφους, 90.000 τόνοι το χρόνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το τμήμα του υπεδάφους που αδειοδοτήθηκε να ανασκαφεί, κρύβει μεγάλες ποσότητες σιδήρου.

Η Τουρκία για μια ακόμη φορά βάζει στο στόχαστρο την νήσο Λέσβο, Χίο και κυρίως την Λήμνο με μια νέα ΝΟΤΑΜ,  την οποία επίμονα από το 1974 και μετά απαιτεί την εξαίρεση της από όλες τις νατοϊκές ασκήσεις .

Η ιστορία είναι παλιά αλλά πάντα έχει την ίδια σημασία. Oι νέο-οθωμανοί σε περίπτωση ελληνοτουρκικής συρράξεως θα επιχειρήσουν να καταλάβουν το νησί για δύο κυρίως λόγους.

Πρώτον διότι η Λήμνος "ελέγχει" την είσοδο/έξοδο του τουρκικού στόλου από τα Δαρδανέλια ( μην ξεχνάμε την ναυμαχία της Λήμνου το 2012)  και δεύτερον διότι σε περίπτωση κατάληψη της θα "διχοτομηθεί"  το μισό Αιγαίο πέλαγος.  

Την ίδια στιγμή με "περίτεχνες" ΝΟΤΑΜ οι Τούρκοι περικυκλώνουν Μυτιλήνη και Χίο σε μια ιδιότυπη πρόβα τζενεράλε το τι ετοιμάζονται να πράξουν σε περίπτωση πιθανών συγκρούσεων με την χώρα μας.

Με την NAVTEX 1159/17 η Άγκυρα  αναγγέλλει άσκηση σήμερα στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Αη Στράτη , προκαλώντας σοβαρότατο πρόβλημα στις διεθνείς πτήσεις του Αεροδρομίου της Λήμνου.

Για την Τετάρτη επίσης το τουρκικό γενικό επιτελείο έχει προαναγγείλει άσκηση με πραγματικά πυρά με την δέσμευση περιοχής μεταξύ Λέσβου -Λήμνου Αη Στράτη (NAVTEX 1153/17), ενώ την Πέμπτη πραγματοποιεί άσκηση με πυρά μεταξύ Λέσβου- Χίου και Ψαρών (NAVTEX 1162/17).

Καθώς επίσης Πέμπτη και Παρασκευή οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει μια πολύ  μεγάλη περιοχή  νοτίως της Ικαρίας μέχρι την Μύκονο και την Αμοργό.

Επίσης με  την NAVTEX 1165/17 η Τουρκία δεσμεύει για το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου μεγάλη περιοχή νοτίως της Λάρνακας εντός του FIR Λευκωσίας και σε περιοχή που εμπίπτει στην κυπριακή περιοχή Ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση (SRR), ετοιμάζοντας και εκεί προκλήσεις .

Την ίδια στιγμή  σήμερα,  Ελλάδα και Κύπρος  μέσω των ΥΠΑΜ τους στις Βρυξέλλες, θα αποφασίσουν  στη σύνοδο των υπουργών 'Αμυνας και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για  την δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, ο  οποίος θα διαθέτει τις δικές του στρατιωτικές βάσεις ενώ η Κύπρος ήδη «προσφέρθηκε» να φιλοξενήσει μία ή δύο .

Ο Κύπριος υπουργός 'Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ , αποφάσισαν να προσχωρήσουν στον πυρήνα της νέας αμυντικής ένωσης της Ευρώπης,  «και η Κύπρος θα δηλώσει παρούσα, ενώ έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητα και την προθυμία να συμμετάσχει στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης».

Όλοι αντιλαμβάνονται, σημείωσε ο Κύπριος υπουργός, ότι όσο πιο ασφαλής θα είναι η Ευρώπη τόσο πιο ασφαλής θα είναι και η Κύπρος και όσο περισσότερο διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις κοινής άμυνας, μέσα από τη δημιουργία προϋποθέσεων, για την παροχή διευκολύνσεων για την παρουσία αμυντικού δυναμικού της Ευρώπης στην Κύπρο. «Με τον τρόπο αυτό τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η ασπίδα προστασίας.

Το πρώτο λόγο θα έχουν βέβαια οι Γερμανοί και μετά οι Γάλλοι σε αυτόν τον νέο ευρωπαϊκό στρατό ο οποίος θα ασχοληθεί εκτεταμένα με την ασφάλεια των ενεργειακών αποθεμάτων της ΕΕ.

Όλο αυτό το σκηνικό όμως στο Αιγαίο ,  αφορά ξεκάθαρα την προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει τόσο τις νέες αμυντικές δομές της ΕΕ , όσο και την παρουσία νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο λόγω της εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Οι Τούρκοι απαιτούν το δικό τους μερίδιο , το οποίο μάλιστα εκτιμούν ότι θα το επιβάλλουν σε όλους ( ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ) υλοποιώντας ένα παλαιό σχέδιο για την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή μας , μόνο που όπως πάντα λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο που είναι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ...οι οποίες τους αναμένουν με περίσσεια τόλμη και θάρρος ανατρέποντας τα όποια σχέδια τους.

https://youtu.be/0I6uS-GoCqQ?t=67

https://youtu.be/76zwtVzpPRk?t=13

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...