Κύπρος

Aντιτορπιλικό Arleigh Burke από τη Κύπρο σημαδεύει Ανατολία - Η Τουρκία στο περιθώριο των εξελίξεων

Ο Σουλτάνος Ερντογάν στο Σότσι στάθηκε με αλαζονικό ύφος δίπλα από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, ωστόσο γνωρίζει  ότι οι τεταμένες σχέσεις του με τις ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ αποτελούν μέγα θέμα, την ίδια ώρα που η οικονομία της χώρας καταρρέει.

Την ίδια στιγμή στο λιμάνι της Λάρνακας έδεσε το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ USS Porter DDG 78, κλάσεως Arleigh Burke, στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης επίσκεψης στο νησί.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του του 6ου Στόλου του Αμερικανικού Πολεμικού, η επίσκεψη αυτή εξυπηρετεί την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου καθώς τα δύο έθνη συνεργάζονται για μια σταθερή, ασφαλή και ευημερούσα ευρωπαϊκή περιοχή.

«Το πλήρωμα αναμένει να βιώσει την κουλτούρα και τη φιλοξενία της Λάρνακας. Είμαι ενθουσιασμένος για τις πολλές ευκαιρίες που θα πρέπει να απολαύσουμε και για το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που η Κύπρος έχει να προσφέρει ενώ είμαστε εδώ», δήλωσε ο διοικητής του πληρώματος Τζον Τόμπιν.

Το αντιτορπιλικό είναι εξοπλισμένο με πυραύλους ‘Τόμαχοκ’ και το αντιπυραυλικό σύστημα "Aegis".

Το USS Porter βρίσκεται στην τέταρτη του περιπολία στην περιοχή δραστηριοτήτων των 6ου στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών για υποστήριξη περιφερειακών συμμάχων και συνεργατών για τα  εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ναυτικό η παρουσία του πολεμικού πλοίου αφορά :

«την  ενίσχυση των συνεργασιών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο λιμάνι στη Λάρνακα δημιουργεί συνεχείς σχέσεις και τονίζει την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, αναζητώντας παράλληλα ευκαιρίες για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητάς μας ως συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ο 6ος στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας, διεξάγει  ένα πλήρες φάσμα κοινών και ναυτικών επιχειρήσεων, συχνά σε συνεννόηση με συμμαχικούς και αλληλεπιδραστικούς εταίρους, προκειμένου να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη και την Αφρική», καταλήγει το δημοσίευμα.

Koρυφώνονται οι διεργασίες Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου-Ισραήλ και Ιταλίας.

Επίσης ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η τριμερής συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου "θα επεκταθεί με τη συμμετοχή της Ιταλίας, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη".

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι πριν από δύο μήνες ο Αναστασιάδης πρότεινε «την επέκταση της τριμερούς συνεργασίας για να συμπεριλάβει την Ιταλία, μια πρόταση που έγινε δεκτή από τα κόμματα».

Ως αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θα συμμετάσχει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 στο ελληνικό νησί της Κρήτης.

"Είναι σημαντικό να υπάρξουν εταιρικές σχέσεις τόσο με τα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να αναληφθούν κοινές δράσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Νίκος Χιστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι θα παραστεί στην τριμερή συνάντηση με την Ιορδανία από τον Ιορδανό βασιλιά και τον Έλληνα πρωθυπουργό ».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, "οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Ισραήλ θα συναντηθούν στις 5 Δεκεμβρίου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τον αγωγό EastMed" .

Όλα αυτά δημιουργούν ένα άκρως εκρηκτικό σκηνικό σε Αιγαίο, Α.Μεσόγειο και φέρνουν τον αμερικανικό στόλο να σουλατσάρει μόνιμα σε ελληνικά και κυπριακά λιμάνια ενόψει νέων ..εξελίξεων στην περιοχή μας.  

https://www.youtube.com/watch?v=0atq9mLO-qM

https://www.youtube.com/watch?v=5nzEze_3v0U&t=4s

https://www.youtube.com/watch?v=Xd6HPDmj4cw&t=1s

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...